Ga naar inhoud
Undiscovered

Madagascar

Bewonder unieke natuur die nergens anders is te vinden

Met Undiscovered op reis naar Madagascar

Privé rondreizen Madagascar
Persoonlijk samengestelde reizen met een perfecte balans, karaktervolle accommodaties en unieke belevingen.
Duikreizen Madagascar
Veelzijdige duikreizen die een combinatie bieden van het beste boven én onder het wateroppervlak.
Familiereizen Madagascar
Ervaar met het hele gezin unieke belevingen, avontuur en de overweldigende gastvrijheid van de locals.
Bekijk alle reizen Madagascar
view-stones-national-park

Unieke ervaringen die je niet mag missen

Madagascar is een bestemming als geen ander, en maar door weinigen ontdekt. Met alle bijzondere flora en fauna kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. Maar ook degenen die bijvoorbeeld graag op mooie stranden ontspannen, de rijke onderwaterwereld verkennen, vriendelijke lokale mensen ontmoeten of een uitdagende trekking maken, zullen zonder twijfel aan hun trekken komen. Hieronder enkele unieke ervaringen die zeker de moeite waard zijn.

Trek dwars door de canyons van Madagascar
Isalo National Park, Madagascar
Schitterende trekkingen in de hooglanden
Andringitra National Park, Madagascar
Navigeer door een geologisch labyrint
Tsingy de Bemaraha National Park, Madagascar

Veelgestelde vragen

Voor een reis naar Madagascar dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Ook is een visum verplicht. Voor reizen tot 30 dagen betaal je bij aankomst op de luchthaven in Antananarivo 35 Euro per persoon voor een visum. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, moet je een visum aanschaffen à 40 Euro per persoon. Een visum kan eventueel van te voren worden aangevraagd voor 50 Euro per persoon bij het consulaat in Rotterdam of de ambassade in Brussel (de genoemde prijzen zijn onder voorbehoud). Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij het consulaat of een visumdienst.

Voor reizen naar Madagascar zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Vaccinaties voor buiktyfus en Hepatitis B zijn persoonsgebonden. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je binnen 6 dagen voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest evenals een choleraverklaring. Ook wordt voor heel Madagascar aangeraden om malariatabletten te slikken. Verder is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Vermijd daarnaast het zwemmen in zoet oppervlaktewater zonder stroming. Hierdoor heb je kans op de worminfectie Bilharzia.

Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Madagascar gevierd:

1 januari 2020 - Nieuwjaarsdag
29 maart 2020 - Dag van de Opstand
12/13 april 2020 - Pasen
1 mei 2020 - Dag van de Arbeid
21 mei 2020 - Hemelvaartsdag
1 juni 2020 - Pinksteren
26 juni 2020 - Onafhankelijkheidsdag
15 augustus 2020 - Maria Hemelvaart
1 november 2020 - Allerheiligen
11 december 2020 - Dag van de Republiek
25/26 december 2020 - Kerstmis

De keuken van Madagascar heeft Franse, Chinese en Indiase invloeden waar rijst alomtegenwoordig is. De lokale bevolking eet drie keer per dag rijst en vult dit aan met vlees, kip, vis of zeevruchten. Een alternatief voor rijst zijn noedels. Typische Malagassische gerechten zijn romazava (stoofschotel met groente en rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave en kokosnootmelk). Gerechten worden vaak geserveerd met een groentencurry. Internationale gerechten zijn goed vertegenwoordigd in hotels en restaurants. Het ontbijt bestaat dikwijls uit stokbrood met boter en jam. Fruit varieert van tropische vruchten zoals lychees, mango’s, ananas en papaja en bananen. Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.

Afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels in Madagascar is heel gebruikelijk. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

In Madagascar is het voltage 220 Volt. Men gebruikt Europese stekkers met twee pinnen, waardoor een wereldstekker niet nodig is.

Het geven van fooien in Madagascar is niet verplicht, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Vooral als je nagaat dat de lonen heel laag liggen, vormen fooien een belangrijke aanvulling van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Ook hun families profiteren hier van. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.

Madagascar is een fantastisch fotogeniek land met prachtige natuur en een vrolijke lokale bevolking. Let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mensen vinden het prachtig om een foto van zichzelf op een beeldscherm te zien of nog bijzonderder, om een foto opgestuurd te krijgen. Maak geen foto’s van objecten waar een taboe op zit. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids. Voor professionele fotografie binnen nationale parken en reservaten is een autorisatie nodig. Dit kan via een formulier van de Madagascar National Parks worden verkregen.

De munteenheid in Madagascar is de Ariary (MGA). Een euro staat gelijk aan ongeveer 3.300 Ariary op het moment. Je kunt er voor kiezen om van te voren al een bepaald bedrag aan Euro’s mee te nemen. Dit kun je vervolgens op de luchthaven van Madagascar of een van de banken in Antananarivo inwisselen voor Ariary. Of pin ter plaatse Ariary. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn BNI, Bank of Africa, BFV-SG en BMOI. Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is niet bruikbaar tenzij je dit van te voren activeert bij je bank. Pinnen met een creditcard is wel mogelijk. Als dit een Mastercard betreft, kun je alleen bij de BNI bank terecht. Met een VISA creditcard kun je bij elke bank terecht, evenals enkele grote hotels (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Pinautomaten zijn aanwezig in de grotere steden. Het is belangrijk om genoeg contant geld op zak te hebben, vooral als je voor enkele dagen tussen afgelegen plekken reist. 

In Madagascar vind je internetcafés in steden en de grotere dorpen. Daarnaast beschikken kleinschalige tot aan grote hotels in toenemende mate over draadloos internet. In afgelegen dorpjes is vaak geen internet aanwezig. De snelheid van het internet kan nog wel eens per plek verschillen. Prijzen voor het internet variëren van 30 tot 100 Ariary per minuut.

Het tijdsverschil tussen Nederland/België en Madagascar is 2 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in Madagascar 1 uur later.

In een reis door Madagascar maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. In Madagascar wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en hebben een redelijke conditie, voornamelijk van Antananarivo naar Tulear en naar Tamatave. De resterende wegen, het overgrote deel in Madagascar, zijn onverhard en in een slechte staat waardoor ze enkel met een 4WD goed zijn te berijden. Zeker in het regenseizoen. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de taxi brousse, overvolle en oncomfortabele lokale bussen die het niet zo nauw nemen met punctualiteit. In sommige plaatsen zoals Antsirabe bepalen kleurrijke riksja’s, de pousse pousse, het stadsbeeld. Het taxivervoer is enkel in de hoofdstad Antananarivo goed geregeld en goedkoop. Spreek van te voren een prijs af alvorens je een taxi instapt. Tijdens een reis door Madagascar moet je rekening houden met lange reisafstanden van regelmatig 3 tot 5 uur rijden voordat je bij de volgende bestemming aankomt. Lokale vluchten met Air Madagascar kunnen de reistijd behoorlijk inkorten, maar ze zijn niet goedkoop. Minstens één tot twee vluchten zijn vaak nodig om het land goed te kunnen ontdekken.

Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Madagascar

Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Madagascar.