Madagascar
Bewonder unieke natuur die nergens anders is te vinden
Madagascar is zonder twijfel een bestemming die je zal verbazen. Ontdek tijdens een rondreis door Madagascar een compleet andere wereld waar de evolutie voor een weelde aan unieke flora en fauna heeft gezorgd. Dompel onder in een natuurlijke rijkdom van regenwouden, bergen, rivieren en tropische eilanden waar je eigenaardige lemuren, kameleons en baobab bomen tegenkomt.
Met Undiscovered op reis naar Madagascar
Undiscovered kent Madagascar als geen ander en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Onze reizen Madagascar zijn met zorg samengesteld, maar dienen ook als basis voor een op maat gemaakte reis, geheel naar jouw wens.
Madagascar in een oogwenk
Madagascar is het vierde grootste eiland ter wereld en wordt ook wel het ‘Rode Eiland’ genoemd als verwijzing naar de roodbruine aarde. Madagascar herbergt een grote variatie aan landschappen en een enorme biodiversiteit waarvan 80% van de unieke flora en fauna nergens anders op de wereld is te vinden. Daarnaast is de lokale bevolking heel vriendelijk en gastvrij. Door dit alles heeft een rondreis door Madagascar al snel een afwisselend karakter.
Oost-Madagascar
Deze regio staat voornamelijk bekend om de schitterende regenwouden waar je allerlei bijzondere planten en dieren kunt zien, zoals Andasibe en Ranomafana. Ook zijn er de hooglanden waar je in contact kunt komen met lokale stammen terwijl je door kleine dorpjes en rijstvelden loopt en gebergtes waar fantastische mogelijkheden zijn voor trekkingen. Verder kun je op ongerepte eiland Ile Sainte Marie heerlijke ontspannen en in het juist seizoen hier bultrugwalvissen zien.
Noord-Madagascar
Een reis door het noorden van Madagascar wordt vooral gekenmerkt door pareltjes van tropische eilanden met wuivende palmbomen en prachtige stranden. Denk bijvoorbeeld aan Nosy Be en Nosy Komba. Rondom de eilanden zijn geweldige plekken om te snorkelen en duiken tussen koraalriffen, exotische vissen en schildpadden. Naast fraaie baaien nabij Diego Suarez, zijn er ook leuke ontdekkingstochten mogelijk in het dichtbegroeid regenwoud en ruig landschap van tsingy’s.
Zuid-Madagascar
Doordat het een stuk droger is in het zuiden van Madagascar kom je hier meer savannes en canyons tegen met andere soort vegetatie. Wandelen door Isalo is één groot avontuur waarbij je een uitstekende indruk krijgt van de bijzondere omgeving. De kust wordt getypeerd door lange zandstranden waar je kunt relaxen, zoals bij Ifaty. Reizen door het zuiden geeft weer een compleet ander beeld van Madagascar.
West-Madagascar
Het westen is een gebied waar je een van de meest authentieke belevingen kan krijgen in Madagascar. Een cruise over de Tsiribihina rivier brengt je op afgelegen plekken waar de lokale mensen primitief leven. De welbekende baobab boom zijn hier in grote getalen te vinden, een icoon van Madagascar. Daarnaast geef het unieke landschap van Tsingy de Bemaraha de kans om rond te dwalen tussen grillige kalksteenformaties.
Tips Madagascar
De afgelopen jaren hebben onze Madagascar reisspecialisten het land veelvuldig bezocht waardoor we je precies kunnen vertellen wat je allemaal kunt zien en doen in deze geweldige bestemming. Hierbij geven we je graag alvast vijf tips als je overweegt om naar Madagascar te reizen:
- De beste plekken om bijzondere dieren te spotten zijn in de nationale parken en reservaten. Voor het zien van een variatie aan fauna, bezoek dan verschillende leefomgevingen.
- Madagascar staat vooral bekend om de unieke flora en fauna, echter is ook contact met de lokale bevolking een fantastische beleving. De vriendelijke mensen op het platteland zijn puur, en het is verre van een opgezet toneelstukje.
- Doordat Madagascar zo’n groot land is, moet je soms een tijdje rijden om ergens te komen. Houdt rekening met vaak 3 tot 5 uur rijden. Probeer daarom niet te veel plekken te bezoeken, zodat je reis niet te gehaast wordt.
- Een binnenlandse vlucht kan de reistijd flink inkorten. Plan in dat geval wat extra marge in om tijdswijzigingen of annuleringen van vluchten op te kunnen vangen en je zo min mogelijk hinder hiervan ondervindt.
- Begin op tijd met het plannen van een rondreis. Toerisme staat nog in de kinderschoenen in Madagascar en is er een beperkt aanbod van goede kleinschalige accommodaties. Zeker in het hoogseizoen kunnen accommodaties snel volgeboekt zijn.
ONTVANG JE GRAAG MEER TIPS?
We houden je graag op de hoogte van de leukste tips en inspiraties over onze bestemmingen!
Unieke ervaringen die je niet mag missen
Madagascar is een bestemming als geen ander, en maar door weinigen ontdekt. Met alle bijzondere flora en fauna kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. Maar ook degenen die bijvoorbeeld graag op mooie stranden ontspannen, de rijke onderwaterwereld verkennen, vriendelijke lokale mensen ontmoeten of een uitdagende trekking maken, zullen zonder twijfel aan hun trekken komen. Hieronder enkele unieke ervaringen die zeker de moeite waard zijn.
Beste reistijd Madagascar
Madagascar heeft vanwege de grote omvang verschillende klimaatzones met gevarieerde temperaturen, afhankelijk van de hoogte en geografische positie. In diverse maanden is het mogelijk om een rondreis maken. De beste reistijd om naar Madagascar te reizen is over het algemeen van april tot en met december. Zowel het droge als regenseizoen heeft elk zijn voordelen, afhankelijk van je voorkeuren. Handig om te weten: voor elke reis op onze website staat een gedetailleerd advies voor de beste reistijd van die specifieke reis. Lees meer over de beste reistijd Madagascar.
Reisadvies Madagascar
Madagascar is een veilig land om doorheen te reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven, vooral in Antananarivo. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. In de grotere steden is het niet veilig om in de avond alleen over de straat te lopen. Zo kun je beter een taxi nemen naar een restaurant. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen mee als je op pad gaat. Bekijk het actuele reisadvies Madagascar op de website van de het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Voor een reis naar Madagascar dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Ook is een visum verplicht. Voor reizen tot 30 dagen betaal je bij aankomst op de luchthaven in Antananarivo 35 Euro per persoon voor een visum. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, moet je een visum aanschaffen à 40 Euro per persoon. Een visum kan eventueel van te voren worden aangevraagd voor 50 Euro per persoon bij het consulaat in Rotterdam of de ambassade in Brussel (de genoemde prijzen zijn onder voorbehoud). Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij het consulaat of een visumdienst.
Voor reizen naar Madagascar zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Vaccinaties voor buiktyfus en Hepatitis B zijn persoonsgebonden. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je binnen 6 dagen voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest evenals een choleraverklaring. Zika, dengue en malaria zijn ziektes die door muggen worden overgedragen. We raden je daarom aan om je goed te beschermen tegen muggenbeten. Bovendien is het verstandig om een noodkuur mee te nemen voor het geval je malaria krijgt. Ook wordt voor heel Madagascar aangeraden om malariatabletten te slikken. Vermijd daarnaast het zwemmen in zoet oppervlaktewater zonder stroming. Hierdoor heb je kans op de worminfectie Bilharzia.
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Madagascar gevierd:
1 januari - Nieuwjaarsdag
29 maart - Dag van de Opstand
april - Pasen
1 mei - Dag van de Arbeid
mei - Hemelvaartsdag
mei - Pinksteren
26 juni - Onafhankelijkheidsdag
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
11 december - Dag van de Republiek
25 december - Kerstmis
De keuken van Madagascar heeft Franse, Chinese en Indiase invloeden waar rijst alomtegenwoordig is. De lokale bevolking eet drie keer per dag rijst en vult dit aan met vlees, kip, vis of zeevruchten. Een alternatief voor rijst zijn noedels. Typische Malagassische gerechten zijn romazava (stoofschotel met groente en rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave en kokosnootmelk). Gerechten worden vaak geserveerd met een groentencurry. Internationale gerechten zijn goed vertegenwoordigd in hotels en restaurants. Het ontbijt bestaat dikwijls uit stokbrood met boter en jam. Fruit varieert van tropische vruchten zoals lychees, mango’s, ananas en papaja en bananen. Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.
Afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels in Madagascar is heel gebruikelijk. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.
In Madagascar is het voltage 220 Volt. Men gebruikt Europese stekkers met twee pinnen, waardoor een wereldstekker niet nodig is.
Het geven van fooien in Madagascar is niet verplicht, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Vooral als je nagaat dat de lonen heel laag liggen, vormen fooien een belangrijke aanvulling van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Ook hun families profiteren hier van. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.
Madagascar is een fantastisch fotogeniek land met prachtige natuur en een vrolijke lokale bevolking. Let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mensen vinden het prachtig om een foto van zichzelf op een beeldscherm te zien of nog bijzonderder, om een foto opgestuurd te krijgen. Maak geen foto’s van objecten waar een taboe op zit. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids. Voor professionele fotografie binnen nationale parken en reservaten is een autorisatie nodig. Dit kan via een formulier van de Madagascar National Parks worden verkregen.
De munteenheid in Madagascar is de Ariary (MGA). Kijk voor de actuele koers op ‘www.xe.com’. Je kunt er voor kiezen om van te voren al een bepaald bedrag aan Euro’s mee te nemen. Dit kun je vervolgens op de luchthaven van Madagascar of een van de banken in Antananarivo inwisselen voor Ariary. Of pin ter plaatse Ariary. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn BNI, Bank of Africa, BFV-SG en BMOI. Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is niet bruikbaar tenzij je dit van te voren activeert bij je bank. Pinnen met een creditcard is wel mogelijk. Als dit een Mastercard betreft, kun je alleen bij de BNI bank terecht. Met een VISA creditcard kun je bij elke bank terecht, evenals enkele grote hotels (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Pinautomaten zijn aanwezig in de grotere steden. Het is belangrijk om genoeg contant geld op zak te hebben, vooral als je voor enkele dagen tussen afgelegen plekken reist.
In Madagascar vind je internetcafés in steden en de grotere dorpen. Daarnaast beschikken kleinschalige tot aan grote hotels in toenemende mate over draadloos internet. In afgelegen dorpjes is vaak geen internet aanwezig. De snelheid van het internet kan nog wel eens per plek verschillen. Prijzen voor het internet variëren van 30 tot 100 Ariary per minuut.
Het tijdsverschil tussen Nederland/België en Madagascar is 2 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in Madagascar 1 uur later.
In een reis door Madagascar maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. In Madagascar wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en hebben een redelijke conditie, voornamelijk van Antananarivo naar Tulear en naar Tamatave. De resterende wegen, het overgrote deel in Madagascar, zijn onverhard en in een slechte staat waardoor ze enkel met een 4WD goed zijn te berijden. Zeker in het regenseizoen. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de taxi brousse, overvolle en oncomfortabele lokale bussen die het niet zo nauw nemen met punctualiteit. In sommige plaatsen zoals Antsirabe bepalen kleurrijke riksja’s, de pousse pousse, het stadsbeeld. Het taxivervoer is enkel in de hoofdstad Antananarivo goed geregeld en goedkoop. Spreek van te voren een prijs af alvorens je een taxi instapt. Tijdens een reis door Madagascar moet je rekening houden met lange reisafstanden van regelmatig 3 tot 5 uur rijden voordat je bij de volgende bestemming aankomt. Lokale vluchten met Air Madagascar kunnen de reistijd behoorlijk inkorten, maar ze zijn niet goedkoop. Minstens één tot twee vluchten zijn vaak nodig om het land goed te kunnen ontdekken.
Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Madagascar
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Madagascar.