Ga naar inhoud
Undiscovered

Bhutan

Een sprookje verscholen in het Himalaya gebergte

Met Undiscovered op reis naar Bhutan

Best of Bhutan
Een comfortabele reis langs de meest bijzondere hoogtepunten van Bhutan.
Dragon Kingdom Journey
Combineer de hoogtepunten van Bhutan met een reis door het ongerepte binnenland.
Jewel of the East
Ga op ontdekking tijdens deze avontuurlijke reis van west naar oost Bhutan.
Bekijk alle reizen Bhutan
Tigers Nest

Veelgestelde vragen

Om naar Bhutan te reizen dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn na terugkomst. Een visum is in Bhutan verplicht en heeft een aanvraagtijd van ongeveer 2 tot 3 maanden. De toestemming ontvang je in de vorm van een brief, die je vervolgens inlevert op de luchthaven van Bhutan of bij de grens. Hiervoor in de plaats ontvang je het daadwerkelijke visum.

Nee, je kunt je rondreis naar Bhutan niet zelf regelen zonder reisorganisatie. De overheid van Bhutan focust op een duurzame vorm van toerisme met 'high value, low impact'. Daarom hebben zij bepaald dat toeristen alleen het land binnenkomen als zij kunnen aantonen tijdens het volledige verblijf begeleid te worden door een reisorganisatie.

Daarnaast geldt ook een minimum bedrag dat reizigers per dag moeten spenderen tijdens hun verblijf. Daaronder valt bijna alles zoals maaltijden, overnachting (maximaal 3 sterren), gids en activiteiten. Een deel van dit bedrag gaat ook naar de Bhutanese overheid, die dit gebruikt om onder meer gratis gezondheidszorg en gratis onderwijs te voorzien.

Voor reizen naar Bhutan zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus en hepatitus A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je binnen 10 dagen voor je bezoek (of een transit) in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. 

In afgelegen plattelandregio's en tegen de grens van India kan Malaria voorkomen. Preventieve maatregelen of een noodpakketje zijn vaak voldoende. Laat je voorafgaand de reis altijd goed informeren over het meest recente advies bij een reisarts.

Bhutanezen zijn gek op pikante pepers en vinden hun eten niet lekker als het niet pikant is. De chili peper is zodoende erg befaamd in het land en wordt dan ook in bijna elke maaltijd verwerkt. Omdat in Bhutan geen dieren gedood mogen worden, wordt er weinig vlees gegeten en bestaan de meeste maaltijden uit rijst en groente. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Het nationale gerecht is Ema Datsi (chilipepers met kaassaus). De Bhutanese keuken kent ook veel invloeden uit China en India. Populaire gerechten zijn Momos (een soort Bhutanese dumpling), Phaksha Paa (curry met varkensvlees) en Jasha Maru (curry met kip). Thee is een favoriet drankje bij de maaltijd.

Het wordt aangeraden om geen water uit de kraan te drinken, maar gebruik te maken van verzegelde flessen water.

In Bhutan zijn er het hele jaar veel verschillende feestdagen en religieuze festivals. Ga goed voorbereid op reis en wees op de hoogte wanneer  en waar deze festivals plaatsvinden. Dit zijn de belangrijkste en grootste evenementen:

5-7 maart 2020 - Punakha Tshechu
4-8 april 2020 - Paro Tshechu  
30 juni-1 juli 2020 - Nimalung Tshechu
5 september 2020 - Tour of the Dragon (Redbull mountainbike tour)
22 september 2020 - Thimphu Drubchen
24-26 september 2020 - Wangdue Tshechu
26-28 september 2020 - Thimphu Tshechu 
28 september-1 oktober 2020 - Gangtey Gompa Festival
23-27 oktober 2020 - Jakar Tshechu
24-26 oktober 2020 - Chhukha Tshechu
11 november 2020 - Black Necked Crane Festival
21-24 november 2020 - Mongar Tshechu
22-25 november 2020 - Trashigang Tshechu
30 november 2020 - Jambay Lhakhang Singye Cham
10-13 december 2020 - Trongsa Tshechu
21-24 december 2020 - Lhuentse Tschechu

Er geldt een streng rookbeleid in Bhutan. De verkoop van tabakswaren is strafbaar en voor het invoeren van tabak betaal je (veel) invoerbelasting. Roken op openbare plekken in Bhutan is officieel toegestaan, maar wordt niet overal getolereerd. Soms kun je gebruik maken van speciale rookhokken.

Afdingen op straat en op de lokale markten in Bhutan is gebruikelijk en komt vaker voor. Hierbij is het belangrijk altijd vriendelijk en respectvol te blijven. Je gids helpt graag om goede inschattingen te maken.

In Bhutan is er een stroomsterkte van 220-240 volt. In sommige hotels kan men een Nederlandse (platte) stekker gebruiken. Het kan voorkomen dat een stopcontact afwijkt. De meeste hotels en resorts beschikken over adapters, maar we raden aan om zelf een wereldstekker mee te nemen.

Het is in Bhutan niet verplicht om fooien te geven, maar wel zeer gebruikelijk. Fooien vormen een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme, zoals gidsen en chauffeurs. Bovendien is het een woordeloze blijk van waardering. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren. Het is gangbaar om gidsen en chauffeurs per dag een fooi te geven van circa €15,- per persoon. In restaurants is een fooi van 10% bovenop het totaalbedrag een goede richtlijn.

Nee, je kunt niet zomaar alles fotograferen in Bhutan. Het land is werkelijk een lust voor het oog én voor de camera. De prachtige dzong's, goempa's en de vriendelijke bevolking; alles komt schitterend naar voren op een foto. Maar controleer altijd bij de bezienswaardigheden of het is toegestaan om te fotograferen. Vaak is dit verboden in kloosters, dzong's en tempels. Als je mensen fotografeert, vraag dan altijd toestemming van de desbetreffende persoon. Wil men dit niet, respecteer dit dan.

Op de luchthaven van Paro en in grotere steden is het mogelijk om te pinnen. Bekende banken zijn de BOB, BNB en Punjab Bank. Je bankkaart is alleen te gebruiken als er een logo van Cirrus of Maestro op staat. Ook met een creditcard kun je bij de meeste banken geld opnemen. Bekende creditcards zoals Visa, Mastercard en American Express worden hier geaccepteerd. Let op: in winkels wordt een creditcard meestal niet geaccepteerd. Als dat wel zo is, nemen betalingen met creditcard veel tijd in beslag en worden hoge toeslagen gerekend. Zorg dus dat je altijd contact geld bij je hebt, vooral Amerikaanse Dollars worden graag ontvangen.

Sinds 2014 geldt er voor een hele land een 4G internetverbinding, maar niet overal is het bereik sterk genoeg. Vooral in het westen van Bhutan beschikken de meeste accommodaties over Wifi (betaald of onbetaald). Hoe verder naar het oosten of noorden, hoe minder de internet service zal zijn.

Het tijdsverschil tussen Nederland en Bhutan is 4 uur later in onze zomertijd. In de winter is het in Bhutan 5 uur later.

Tijdens je rondreis door Bhutan maak je gebruik van de service van een privé gids/chauffeur. Hierdoor heb je tijdens de reis veel vrijheid en flexibiliteit maar het is ook belangrijk voor je veiligheid. De wegen in Bhutan zijn kronkelig en smal. Daarnaast is het concept van stoplichten in Bhutan nog onbekend. In Bhutan rijdt men aan de linkerkant van de weg. Het openbaar vervoer is geen optie, want dit is nog niet genoeg ontwikkeld.

Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Bhutan

Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis in Bhutan.