Nicaragua
Het land van meren en vulkanen
Enorme meren, actieve vulkanen en ongerepte kustlijnen vormen het decor van Nicaragua. Het ‘land van meren en vulkanen’ zit vol dramatische landschappen die een lust voor het oog zijn. Toch brengt een reis naar Nicaragua je niet alleen ongeëvenaarde natuur. Verwacht ook kleurrijke koloniale stadjes, weidse koffieplantages en een authentieke, goedlachse bevolking, die ervoor zorgt dat je je direct welkom voelt. Dit onontdekte ‘zusje’ van Costa Rica wacht op jouw bezoek!
Met Undiscovered op reis naar Nicaragua
Undiscovered kent Nicaragua als geen ander en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Onze reizen Nicaragua zijn met zorg samengesteld, maar dienen ook als basis voor een op maat gemaakte reis, geheel naar jouw wens.
Nicaragua in een oogwenk
Nicaragua is met een oppervlakte van zo’n 130,373 vierkante kilometer ruim drie keer zo groot als Nederland. Het grootste land in Midden-Amerika grenst in het noorden aan buurland Honduras, en in het zuiden aan Costa Rica. Nicaragua heeft daarnaast twee enorme kustgebieden en grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caribische zee. Je kunt Nicaragua opsplitsen in grofweg drie regio’s: de Pacifische laaglanden, de Noord-Centrale hooglanden en de Caribische laaglanden. Elke regio heeft een eigen klimaat en unieke karakteristieken.
Pacifische laaglanden
In het westen van Nicaragua liggen de Pacifische laaglanden, die grenzen aan de Stille Oceaan. Het gebied wordt gekenmerkt door een enorme vulkaanstrook met tientallen vulkanen en het indrukwekkende Meer van Nicaragua; het grootste meer van Centraal-Amerika. Tussen het natuurschoon vind je koloniale steden, zoals Granada en Léon. In de regio zijn enorm veel mogelijkheden voor activiteiten, zoals vulkaanbeklimmingen, zwemmen in kratermeren en surfen aan de ongerepte stranden van de Emerald Coast. Door de variëteit aan natuurschoon en korte reisafstanden trekt dit gebied de meeste reizigers aan.
Noord-Centrale hooglanden
De Noord-Centrale hooglanden vormen het hart van Nicaragua, met een landschap dat wordt gekenmerkt door bergen, koffieplantages en nevelwouden. De lucht is hier gevuld met de geur van verse bonen; koffie is één van de belangrijkste inkomstenbronnen in dit gebied. Vanuit steden als Matagalpa kun je op avontuur in de weidse natuur. De regio nodigt uit tot wandelingen door nevelwouden, het verkennen van verborgen watervallen en – natuurlijk – het proeven van misschien wel de beste koffie ter wereld. Het leven op het platteland gaat hier op rustig tempo en je zult al snel de verschillen met de kustgebieden opmerken.
Caribische laaglanden
De Caribische laaglanden vormen de oostelijke regio van Nicaragua. Dit gebied wordt ook wel ‘Mosquito Coast’ genoemd, naar de inheemse Miskito inwoners die er wonen. Je zult snel merken dat dit deel van Nicaragua compleet verschilt met de hooglanden en westkust. De Caribische kust is een stuk dunbevolkter en is een smeltkroes van culturen, met invloeden van inheemse gemeenschappen, Afro-Caribische tradities en koloniale geschiedenis. De regio is primitiever, minder ontwikkeld en bestaat voor een groot deel uit tropisch regenwoud. De fraaie Corn Islands liggen er voor de kust; dit zijn paradijselijke bounty-eilanden die bekend staan om hun witte zandstranden en fantastische snorkelmogelijkheden.
Tips Nicaragua
We delen graag vijf tips met je als je wilt starten met het plannen van je reis naar Nicaragua.
- Plan je reis ruim van tevoren Het toerisme in Nicaragua is nog lang niet zo ontwikkeld als in het zuidelijke buurland Costa Rica. Hierdoor kent reizen door Nicaragua een authentiek karakter, maar vereist een rondreis wel enige planning. Kleinschalige, kwalitatieve accommodaties zijn er niet in overvloed. Vooral als je rond Kerstmis of met Pasen wilt afreizen, is het verstandig je reis ruim van te voren te plannen.
- Zorg dat je genoeg tijd over houdt voor ontspanning Nicaragua kent een enorme verscheidenheid aan cultuur en natuur. Er is dan ook enorm veel te beleven. Voorkom echter dat je alleen maar onderweg bent om álles te zien en elke dag activiteiten onderneemt. Het is er tropisch warm en Nicaragua dient zich perfect om tot rust te komen aan de verkoelende kratermeren of tropische stranden.
- Dompel je onder in de lokale cultuur Nicaragua kent een bewogen geschiedenis en een rijke cultuur, waarover je ter plaatse enorm veel kunt leren. Onderneem een stadstour, volg een lokale kookcursus, of woon een lokale muzikale bijeenkomst bij om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de ‘Nica’-cultuur. Ook poëzie is enorm belangrijk in Nicaragua, met de 19e-eeuwse poëet Rubén Darío als nationale held.
- Leg contact met de lokale bevolking. De vriendelijke ‘Nica’s’ hebben veel ellende gekend in de vorm van burgeroorlogen in de vorige eeuw en natuurgeweld. Hierdoor is het opleidingsniveau laag en kunnen inwoners inkomsten uit toerisme goed gebruiken. Veel Nica’s spreken geen Engels, maar zullen het enorm waarderen als je interesse toont, een ‘gallo pinto’ bij ze bestelt, of een souvenir, of fruitsapje koopt bij een lokale marktkraam.
- Combineer Nicaragua met El Salvador of Guatemala. Als je genoeg tijd hebt, is het absoluut aan te raden om je bezoek aan Nicaragua te combineren met El Salvador, Guatemala, of zelfs Belize. De reisafstanden in Midden-Amerika zijn relatief kort en vragen om bijzondere combinatiereizen. Je zult snel merken dat elk land zijn eigen, unieke karakteristieken heeft.
Ontvang je graag meer tips?
We houden je graag op de hoogte van de leukste tips en inspiraties over onze bestemmingen!
Unieke ervaringen die je niet mag missen in Nicaragua
Nicaragua wordt ook wel het ‘land van meren en vulkanen’ genoemd en dat is niet voor niets. Het land zit vol natuurlijke schoonheid en je kunt er van ongerepte natuur genieten. Avonturiers kunnen ‘vulkaanboarden’ van de actieve vulkaan Cerro Negro, lavastromen van dichtbij zien bij de Masaya-vulkaan of een eerste surfles nemen aan de Emerald Coast. De cultuurliefhebber kan zijn hart op halen met het rijke koloniale verleden in kleurrijke steden als Granada en Léon, maar je kunt ook simpelweg ontspanning en verkoeling zoeken bij de kratermeren en aan de enorme kuststroken. Kortom; een reis naar Nicaragua is enorm veelzijdig en je kunt alle activiteiten naar eigen wens samenstellen.
Beste reistijd Nicaragua
Met een gemiddelde temperatuur van circa 27 graden kent Nicaragua over het algemeen een tropisch klimaat, met zowel een droogseizoen als regenseizoen. Wanneer deze seizoenen lopen, verschilt per regio. Zo is het westen doorgaans een stuk droger dan het oosten van het land. In de Pacifische laaglanden is het regenseizoen van mei t/m november en het droogseizoen van december t/m april. Aan de Caribische kant is het regenseizoen een stuk langer; het droogseizoen vind je hier in de periode maart t/m mei. Over het algemeen geldt dat de beste reistijd in Nicaragua van december t/m mei is. Tussen juni en november komen er tropische stormen voor in Nicaragua. Lees meer over de beste reistijd Nicaragua.
Reisadvies Nicaragua
Nicaragua is een fijn land om doorheen te reizen, dat zul je merken vanaf de eerste dag dat je er voet aan land zet. Er zijn wel gebieden waar je niet naartoe moet reizen, zoals de grens met buurland Honduras en de Región Autonoma de la Costa Caribe Norte. Hier is het reisadvies oranje. Ook moet je rekening houden met de kans op natuurgeweld; er zijn veel actieve vulkanen in het land en aardbevingen en tropische stormen kunnen voorkomen. Volg daarom altijd de lokale adviezen op. Bekijk altijd het actuele reisadvies Nicaragua op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Voor een bezoek aan Nicaragua is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen. Elke reiziger moet zich uiterlijk 7 dagen van te voren registreren op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nicaragua. Bekijk ruim voor vertrek altijd de vereiste reisdocumenten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het wordt aanbevolen je te laten vaccineren tegen hepatitis A, tyfus, tetanus en difterie (DTP). Afhankelijk van je specifieke reisplannen kan een vaccinatie voor gele koorts, rabiës, en/of preventieve maatregelen tegen malaria nodig zijn. Raadpleeg voor vertrek altijd de GGD voor persoonlijk advies.
Nicaragua is overwegend Rooms-Katholiek en kent christelijke feestdagen De ‘Semana Santa’, ofwel heilige week voor Pasen, wordt hier groots gevierd. Enkele belangrijke nationale feestdagen zijn de Dag van de Revolutie op 19 juli, de Dag van de Slag bij San Jacinto op 14 september en Onafhankelijkheidsdag op 15 september. De volgende feestdagen worden in Nicaragua gevierd:
1 januari - Nieuwjaarsdag
Week voor Pasen - Semana Santa
maart/april - Witte Donderdag
maart/april - Goede Vrijdag
maart/april - Stille Zaterdag
maart/april - Pasen
1 mei - Dag van de arbeid
27 mei - Dag van het Leger
mei – Hemelvaartsdag
mei/juni – Pinksteren
19 juli – Dag van de Revolutie
15 augustus - Maria Hemelvaart
14 september - Slag bij San Jacinto
15 september - Onafhankelijkheidsdag
2 november – Allerzielen
8 december – Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 december - Kerstmis
De Nicaraguaanse keuken is een smaakvolle mix van inheemse en Spaanse invloeden met gerechten zoals ‘gallo pinto’ (rijst met bonen) en ‘nacatamales’ (maisdeeg gevuld met vlees en groenten). In de kustregio’s vind je veel gerechten met verse vis en zeevruchten. De lokale keuken draait voornamelijk om versheid en eenvoud.
Afdingen is gebruikelijk op markten en bij straatverkopers in Nicaragua. Op toeristische bestemmingen kunnen hogere prijzen gelden voor reizigers, ook hier loont het om af te dingen. In winkels en restaurants zijn de prijzen meestal vast. In vergelijking met andere landen in Midden-Amerika gaat het onderhandelen minder intens in Nicaragua; blijf dus altijd beleefd en respectvol naar lokale verkopers.
In Nicaragua worden stekkers van type A en B gebruikt, dit zijn dezelfde stekkers als in de Verenigde Staten. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten waardoor een wereldstekker nodig is. Omdat de netspanning in Guatemala (120 Volt) lager is dan in Nederland (230 Volt), heb je eventueel een spanningsomvormer nodig. Je kunt voorzichtig proberen om je apparaten zonder omvormer te gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk raken ze niet beschadigd, maar werken ze mogelijk niet optimaal. Om helemaal zeker te zijn, kun je de etiketten op de apparaten controleren. Als er staat ‘INPUT: 100-240V, 50/60 HZ’ kan het overal ter wereld worden gebruikt. Indien je geen risico wilt lopen, is het verstandig een spanningsomvormer mee te nemen. In bepaalde gebieden komt het voor dat de stroom zo nu en dan voor een paar uur uitvalt, een zaklamp en reserve batterijen zijn daarom handig om mee te nemen.
Fooi geven is gebruikelijk in Nicaragua, vooral in de horeca en toeristische sector. In veel restaurants worden al servicekosten van 10% aan de rekening toegevoegd, en anders is 10-15% bovenop de rekening normaal, afhankelijk van de service. Voor gidsen en privéchauffeurs is een voor van 5-10 Amerikaanse dollar gangbaar. In Nicaragua geef je fooi om je waardering te tonen. Je hoeft je niet verlicht te voelen om iets te geven.
In Nicaragua mag je de meeste plaatsen en mensen fotograferen, maar het is belangrijk om toestemming te vragen voordat je foto's maakt van individuen, vooral in inheemse gemeenschappen. Respecteer het als mensen niet op de foto willen. Ook is het vaak niet toegestaan om overheidsgebouwen, militaire instanties en bij de douane te fotograferen. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheden gefotografeerd mag worden, laat je dan vooraf informeren door je gids.
Pinnen is mogelijk in de grotere steden en toeristische gebieden van Nicaragua, vooral bij banken en hotels. Je hoeft dus niet vooraf je reis geld te wisselen. Geldautomaten geven vaak de keuze tussen de lokale valuta (Córdoba) of Amerikaanse dollars. Op de meeste plekken worden beiden geaccepteerd. Het is altijd goed om een creditcard mee te nemen als back-up. Visa en Mastercard worden het meest geaccepteerd. Soms kunnen pinautomaten buiten werking zijn door stroomstoringen. Wacht dan ook niet totdat je geen contant geld meer hebt en pin op tijd. We raden aan om tijdens je rondreis over kleingeld (Córdoba) te beschikken om bijvoorbeeld een taxi te betalen of fooi te geven.
Internet en WiFi zijn breed beschikbaar in de stedelijke en toeristische gebieden van Nicaragua. WiFi wordt veelal gratis aangeboden in de lobby van hotels, restaurants en cafés. De snelheid van het internet kan per plek nog wel eens verschillen. In afgelegen gebieden kan de toegang beperkter zijn.
Het tijdsverschil tussen Nicaragua en Nederland/België is 8 uur achteruit tijdens de Nederlandse zomertijd en 7 uur achteruit tijdens de Nederlandse wintertijd. Nicaragua kent zelf geen aparte zomer- en wintertijd.
In een reis door Nicaragua maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur, waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. Dit is een van de betere manieren om in Nicaragua te reizen, want het openbaar vervoer kan behoorlijk chaotisch zijn en bussen zitten vaak overvol. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de lokale en kleurrijke ‘chickenbus’, die pas vertrekt als deze helemaal vol zit. Mensen, voedsel, kippen, autobanden en al het andere wat erin past wordt erin vervoerd.
Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Nicaragua
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Nicaragua.