Ga naar inhoud
Undiscovered

Oeganda

Ga op ontdekking in 'The Pearl of Africa'

Met Undiscovered op reis naar Oeganda

Classic Uganda
Ontdek in deze korte rondreis het groene landschap en de bijzondere biodiversiteit van Oeganda.
Uganda Experience
Een avontuurlijke reis door Oeganda langs de mooiste plekken van het land en overnachtingen op geweldige locaties.
Close Encounters of Uganda
Een gevarieerde Oeganda reis met een goede mix van relaxen en actief bezig zijn.
Bekijk alle reizen Oeganda

Unieke ervaringen die je niet mag missen

Oeganda is werkelijk een Afrikaans pareltje. De bestemming is uniek ten opzichte van andere Afrikaanse landen. Dat komt mede doordat Oeganda een prachtig gevarieerd landschap heeft, een rijke cultuur, uitbundig wildleven en de aanwezigheid van de berggorilla’s. Alles bij elkaar zorgt er voor dat je in Oeganda een fantastische reisbeleving kunt krijgen. Hieronder een paar unieke ervaringen die je niet mag missen tijdens een rondreis.

Oog in oog met de berggorilla
Bwindi Impenetrable National Park, Oeganda
Een onaangetast regenwoud vol primaten
Kibale National Park, Oeganda
Dompel onder in een idyllisch dierenrijk
Queen Elizabeth National Park, Oeganda
Aanschouw de machtige waterval en uitbundig wildleven
Murchison Falls National Park, Oeganda
Bijzondere ontmoetingen in het wild
Lake Mburo National Park, Oeganda

Veelgestelde vragen

Voor een reis naar Oeganda dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Ook is een visum verplicht. Voorafgaande de reis moet je online een visumaanvraag indienen via https://visas.immigration.go.ug/. Hierbij wordt gevraagd om een kopie van je paspoort, bewijs van gele koorts vaccinatie en een pasfoto, en direct met een creditcard (Mastercard / Visa) te betalen. De kosten voor een visum bedraagt 50 Dollar (plus 3% provisiekosten). Zodra alles is goedgekeurd, ontvang je een bevestigingsbrief die je na aankomst op de luchthaven bij de douane moet laten zien om een stempel in je paspoort te krijgen. Als je een combinatiereis maakt van Oeganda en Rwanda, dan is het verstandiger om in verband met de kosten een East African Tourist visum aan te vragen. Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij het consulaat of een visumdienst.

Voor reizen naar Oeganda zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio),Tyfus en Hepatitis A en B. Een gele koorts vaccinatie is verplicht, evenals een choleraverklaring. Indien je verwacht in contact te komen met dieren is een Rabies vaccinatie te adviseren. Ook wordt voor heel Oeganda aangeraden om malariatabletten te slikken. Verder is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Vermijd daarnaast het zwemmen in zoet oppervlaktewater zonder stroming. Hierdoor heb je kans op de worminfectie Bilharzia.

Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Oeganda gevierd:

1 januari 2020 - Nieuwjaarsdag
26 januari 2020 - Bevrijdingsdag
16 februari 2020 - Dag van Aartsbisschop Janani Luwum
8 maart 2020 - Internationale Vrouwendag
10 april 2020 - Goede Vrijdag
12/13 april 2020 - Pasen
1 mei 2020 - Dag van de Arbeid
3 juni 2020 - Dag van de Martelaren
9 juni 2020 - Dag van de Helden
9 oktober 2020 - Onafhankelijkheidsdag
25/26 december 2020 - Kerstmis

De keuken in Oeganda heeft interessante specialiteiten die variëren per regio. De lokale bevolking eet vaak verse vis, gestoofd vlees of kip, aangevuld met rijst, cassave of aardappelen, groente en een saus van bonen of pinda's. Gerechten zoals chapati, matoke (fijngestampte banaan), ebitakuli (gebakken zoete aardappel), dodo (spinazie met wortel, ui en aubergine) kom je veelvuldig tegen. Internationale gerechten zijn goed vertegenwoordigd in hotels en restaurants. Het ontbijt bestaat dikwijls uit koffie, thee, sap, fruit, toost met boter of jam, omelet en muesli. Er zijn verschillende soorten fruit zoals bananen, ananas, mango's en watermeloenen, die je ook onderweg kunt kopen bij marktjes (wel met schil uiteraard). Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.

In winkels zijn de prijzen vast, echter is afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels heel gebruikelijk in Oeganda. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

In Oeganda is het voltage 240 Volt. Men gebruikt Engelse stekkers met drie pinnen, waardoor een wereldstekker nodig is.

Het geven van fooien in Oeganda is niet verplicht, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Fooien vormen vaak een belangrijke aanvulling van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Ook hun families profiteren hier van. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.

Oeganda is een schitterend land waar je hele mooi foto’s kunt maken van het landschap, buitengewone dieren en de vrolijke lokale bevolking. Let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mensen vinden het prachtig om een foto van zichzelf op een beeldscherm te zien of nog bijzonderder, om een foto opgestuurd te krijgen. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, laat je dan vooraf informeren.

De munteenheid in Oeganda is de Oegandese Shilling (UGX). Neem van te voren een bepaald bedrag aan Euro’s of Dollars mee, wel in kleine biljetten. Deze contanten kun je eventueel in Oeganda omwisselen. Het is handig om ter plaatse Shilling te pinnen. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn Stanbic en Barclays. Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is niet bruikbaar tenzij je dit van te voren activeert bij je bank. Daarnaast is pinnen met een creditcard mogelijk. Met bekende creditcards zoals een Visa en Mastercard kun je bij de meeste banken terecht (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Pinautomaten zijn aanwezig op de luchthaven en grotere steden zoals Kampala. Soms kunnen pinautomaten buiten werking zijn door stroomstoringen. Naast Shilling worden op verschillende plekken ook Euro’s en Dollars geaccepteerd. Let er op dat je Shilling niet kan uitvoeren en resterende contanten om kunt wisselen naar Euro’s voordat je Oeganda verlaat.

In Oeganda vind je internetcafés in steden en de grotere dorpen. Daarnaast beschikken kleinschalige tot aan grote lodges in toenemende mate over draadloos internet. Meestal is dan WiFi op een centrale plek zoals de lounge of het restaurant, maar soms ook op de kamer. In afgelegen dorpjes is vaak geen internet aanwezig. De snelheid van het internet kan nog wel eens per plek verschillen. Prijzen voor het internet bedragen rond de 2.000 Shilling per uur.

Het tijdsverschil tussen Nederland/België en Oeganda is 2 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in Oeganda 1 uur later.

In een reis door Oeganda maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. In Oeganda wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en hebben een goede conditie. De resterende wegen, het overgrote deel in Oeganda, zijn onverhard en niet altijd in een goede staat. Sommige zandwegen zijn goed vlak, terwijl andere vol zitten met gaten en hobbels. Zeker in het regenseizoen. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de lokale minibusjes, die pas vertrekken als ze helemaal vol zitten. In plaatsen zoals Kampala zie je ook boda boda's, een motorfiets die als taxi dient en wordt gebruikt als je snel ergens moet zijn. Spreek van te voren een prijs af alvorens je een taxi instapt. Tijdens een reis door Oeganda moet je rekening houden met lange reisafstanden van regelmatig 3 tot 6 uur rijden voordat je bij de volgende bestemming aankomt. Het is mogelijk om gebruik te maken van binnenlandse (charter) vluchten om de reistijd in te korten.

Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Oeganda

Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Oeganda.