Ga naar inhoud
Undiscovered

Borneo

Op zoek naar avontuur in het groene hart van Azië

Met Undiscovered op reis naar Borneo

Privé rondreizen Borneo
Persoonlijk samengestelde reizen met een perfecte balans, karaktervolle accommodaties en unieke belevingen.
Familiereizen Borneo
Ervaar met het hele gezin unieke belevingen, licht avontuur en de overweldigende gastvrijheid van de locals.
Huwelijksreizen Borneo
Een heerlijke combinatie van de meest romantische kleine accommodaties te midden van de bijzondere natuur en cultuur.
Bekijk alle reizen Borneo

Unieke ervaringen die je niet mag missen

Voor de natuurliefhebber en actieve reiziger biedt Borneo zoveel moois! Verken te voet of per boot de dichtbegroeide regenwouden van de binnenlanden, overnacht in een traditionele longhouse, ga duiken bij een van ’s werelds beste duiklocaties of beklim de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Borneo is een ecologische weelde waar Moeder Natuur een absoluut meesterwerk van heeft gemaakt. Dit zijn enkele unieke ervaringen die je tijdens een reis niet mag missen.

Veelgestelde vragen

Voor een reis naar Borneo dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. In Maleisisch Borneo heb je bij een verblijf korter dan 3 maanden geen visum nodig en voor Brunei hoef je geen visum te hebben als je korter dan 30 dagen verblijft. Voor Kalimantan is wel een visum vereist. Voor reizen tot 30 dagen kun je het visum bij aankomst in Kalimantan verkrijgen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, geldt dat het visum van te voren bij de ambassade in Den Haag moet worden aangevraagd. Informeer echter altijd bij de reisorganisatie of het visumbureau voor de laatste status met betrekking tot het verkrijgen van visa.

Voor reizen naar Borneo zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitus A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je binnen 6 dagen voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor bepaalde gebieden in Borneo wordt het aangeraden om een malaria profylaxe te slikken. Ook is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Informeer altijd voorafgaand aan je reis het meest recente advies bij een arts. 

Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in heel Borneo gevierd (mits een regio is aangegeven):

1 januari 2020 Nieuwjaarsdag 
25 januari 2020 Chinees Nieuwjaar 
10 april 2020 Goede Vrijdag 
1 mei 2020 Dag van de Arbeid 
8 mei 2020 Wesak Day (Boeddha dag) 
24-26 mei 2020 Eid Al-Fitr (Suikerfeest) 
30 juli 2020 Hari Raya Haji (Festival van opoffering) 
20 augustus 2020 Muharram (Islamitsch nieuwjaar) 
31 augustus 2020 Onafhankelijkheidsdag 
16 september 2020 Maleisië dag 
29 oktober 2020 Id-ul-Maulid (geboortedag Mohammed) 
25 december 2020 Kerstmis

De mix van culturen die Borneo kent, zie je terug in de keuken. Daardoor kun je er ontzettend veelzijdig eten, zoals Maleisisch, Chinees en Indiaas. Typische gerechten zijn nasi goreng (gebakken rijst), satay (gekruid vlees op een stokje), rendang (stoofvlees), roti canai (pannenkoek met vlees- of kerrievulling), laksa (soep van kokos en chili met vlees en groenten), en mie goreng (gebakken noodles). Op veel plaatsen in de steden en dorpen vind je zogenoemde Hawker Stalls. Dit zijn kleine stands waar heerlijk eten direct klaar wordt gemaakt voor de laagste prijs. Er zijn goede maaltijden met rijst of noodles met groente, vis of vlees te krijgen. Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.

Afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels in Borneo is gebruikelijk. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

In Borneo is er een stroomsterkte van 220-240 Volt. Men gebruikt zogenoemde Engelse stekkers met drie pinnen. Je kunt hiervoor een wereldstekker gebruiken. De meeste hotels en resorts beschikken over adapters, die tevens ook vaak te verkrijgen zijn in supermarkten.

Het is in Borneo niet verplicht om fooien te geven, maar wel gebruikelijk. Vooral als je nagaat dat de lonen erg laag liggen, vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Een fooi wordt erg gewaardeerd, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaart. Geef echter altijd fooi naar de lokale standaard. Ongeveer 10% bovenop het totaalbedrag is hierbij gangbaar.

Borneo heeft bijzonder mooie gebieden en taferelen die het fotograferen waard zijn. Ook de bevolking is fantastisch om te fotograferen. Let hierbij wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids.

Je hoeft geen munteenheden voorafgaande je reis te kopen. Op bijna alle grote plaatsen in Borneo kun je pinnen met je Nederlandse pinpas bij een ATM (Automatic Teller Machine). Je eigen pinpas is alleen te gebruiken als je een logo van Cirrus of Maestro ziet staan. Voorbeelden van bekende banken in Borneo met een Cirrus/Maestro ondersteuning zijn Maybank, HSBC Bank, Public Bank, Alliance Bank en Citibank. Verder worden alle bekende creditcards zoals Visa en Mastercard geaccepteerd. 

In de grotere steden vind je bijna overal nog wel internetcafes. Draadloos internet (WiFi) wordt veelal gratis aangeboden in bekende Westerse eet- en drinkgelegenheden. Daarnaast hebben de middenklasse en luxere accommodaties ook beschikking over gratis draadloos internet.

Het tijdsverschil tussen Nederland en Maleisisch Borneo en Brunei is 7 uur in de wintermaanden. In onze zomertijd is het 6 uur later.

In je reis door Borneo heb je de beschikking over privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je flexibel bent en onderweg kunt stoppen waar je wilt. Maleisisch Borneo en Brunei hebben een prima infrastructuur. Er zijn geen snelwegen in Maleisisch Borneo, maar de hoofdwegen zijn bijzonder goed onderhouden. Het openbaar vervoer is ook goed ontwikkeld waardoor het reizen op eigen gelegenheid erg comfortabel is. Vanuit elke stad vind je een groot netwerk van busmaatschappijen die meerdere keren per dag een buslijn hebben naar andere steden of gebieden. Taxi’s hebben doorgaans geen meter, waardoor het verstandig is om van te voren een prijs af te spreken. Informeer altijd eerst bij een accommodatie of winkel wat de prijs ongeveer is, zodat je weet waarover je onderhandelt. In heel Borneo rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Borneo

Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis Borneo.