Ga naar inhoud
Undiscovered

Sri Lanka

Geniet van geweldige panorama's over de theeplantages

Met Undiscovered op reis naar Sri Lanka

Privé rondreizen Sri Lanka
Persoonlijk samengestelde reizen met een perfecte balans, karaktervolle accommodaties en unieke belevingen.
Familiereizen Sri Lanka
Ervaar met het hele gezin unieke belevingen, licht avontuur en de overweldigende gastvrijheid van de locals.
Huwelijksreizen Sri Lanka
Als 'Newly Weds' genieten van een romantische huwelijksreis, vol bijzondere momenten en voldoende ontspanning.
Bekijk alle reizen Sri Lanka

Unieke ervaringen die je niet mag missen

Laat je tijdens je rondreis door Sri Lanka verrassen door een grote variëteit aan ongerepte landschappen en fascinerend wildleven. Maar ook de indrukwekkende cultuur mag tijdens jouw rondreis niet ontbreken. Zet een stap terug in de tijd van de VOC of ga op zoek naar de mooiste idyllische zandstranden. Samen met Undiscovered ontdek je het échte Sri Lanka. Bekijk al onze belevingen en laat je inspireren voor jouw rondreis op maat naar Sri Lanka.

Veelgestelde vragen Sri Lanka

Voor een reis naar Sri Lanka dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Bij een verblijf van minder dan 30 dagen heb je een ETA visum (Electronic Travel Authority) nodig. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen is een toeristenvisum nodig, dit kun je aanvragen bij de Sri Lankaanse ambassade in Den Haag. Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij de ambassade of visumdienst. Bij aankomst in Sri Lanka moet je een formulier invullen die je inlevert bij de douane. Vul dit formulier in het vliegtuig al in om tijd te besparen bij de paspoortcontrole.

Voor reizen naar Sri Lanka zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Vaccinaties voor Buiktyfus zijn persoonsgebonden en worden aanbevolen indien je langer dan twee weken reist. Een gele koorts vaccinatie is alleen verplicht als je binnen 6 dagen voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Daarnaast is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Voorkom de worminfectie Bilharzia door niet te gaan zwemmen in zoet oppervlaktewater zonder stroming. Zika, dengue en chikungunya zijn ziektes die door muggen worden overgedragen. We raden je daarom aan om je goed te beschermen tegen muggenbeten.

Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. Je kunt het beste met de volgende feestdagen rekening houden:

15 januari 2020 - Tamil Thai Pongal Day (ter ere van de rijstoogst)
10 januari 2020 - Duruthu Full Moon Poya Day (ter ere van Boeddha’s eerste bezoek aan het land)
4 februari 2020 - Onafhankelijkheidsdag
8 februari 2020 - Navam Full Moon Poya Day (viering van de eerste boeddhistische raad)
9 maart 2020 - Madin Full Moon Poya Day (viering van boeddha’s eerste bezoek aan geboortestad)
10 maart 2020 - Holi (Hindoeïstisch lentefeest)
7 april 2020 - Bak Full Moon Poya Day (viering van boeddha’s tweede bezoek aan Sri Lanka)
12 april 2020 - Sinhala en Tamil Nieuwjaarsavond
13 april 2020 - Sinhala en Tamil Nieuwjaarsdag
10 april 2020 - Goede vrijdag
21 april 2020 - Pasen
1 mei 2020 - Dag van de arbeid
7 - 8 mei 2020 - Vesak Full Moon Poya Day (viering geboorte, verlichting en het Nirvana van Boeddha)
24 - 26 mei 2020 - Eid-al-Fitr (suikerfeest)
5 juni 2020 - Poson Full Moon Poya Day (herdenking introductie boeddhisme)
4 juli 2020 - Esala Full Moon Poya Day (Boeddha’s eerste preek bij Tempel van de Tand)
25 juli – 03 August 2020 - Kandy Esala Perahera (verering van Tempel van de Tand) 
31 juli - 2 augustus 2020 - Eid-al-Adha (offerfeest)
3 augustus 2020 - Nikini Full Moon Poya Day (terugtrekkingen van monniken na overlijden van boeddha)
1 september 2020 - Binara Full Moon Poya Day (ter ere van de oprichting van Bikkhuni)
1 oktober 2020 - Vap Full Moon Poya Day (eind van boeddhistische vastenperiode)
30 oktober 2020 - Milad-Un-Nabi (verjaardag profeet Muhammed)
14 november 2020 - Divali (licht festival)
29 november 2020 - II Full Moon Poya Day (wijding van leerlingen als eerste missionaris van Boeddha)
25 december 2020 - Kerstmis
29 december 2020 - Unduvap Full Moon Poya Day (heilige Boddhi Tree naar Anuradhapura)

De keuken van Sri Lanka kent veel Indiase invloeden en bestaat voornamelijk uit pittig gekruide gerechten. Curry en rijst zijn overal en op ieder moment van de dag te verkrijgen. De curry’s bevatten groente, tropische vruchten, kip, vlees, fruit of verschillende soorten vis. Vaak wordt dit geserveerd met kokossambal en papadums (krokante deegvellen). Op straat en bij bakkers is ook een grote variëteit aan roti te krijgen. Dit Indiaas gerecht lijkt op een pannenkoek en komt in allerlei soorten, zoals kokosroti, roti met zoet beleg of roti belegd met (pittige) groente. Een ander typisch gerecht is Dhal curry dat bestaat uit linzen, kruiden en kokosmelk. Het wordt dan ook ieder moment van de dag geserveerd, van ontbijt tot aan diner.

In Sri Lanka is afdingen heel gebruikelijk, bijvoorbeeld in souvenirwinkels, bij markten en bij het lokale vervoer. Supermarkten hanteren vaste prijzen waardoor afdingen in de meeste gevallen niet veel zal opleveren. Het is een spel waar je met een vriendelijke glimlach, humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

In Sri Lanka gebruikt men de stekkers type D en G. Hiervoor kun je een wereldstekker of een universele adapter gebruiken. De meeste supermarkten en souvenirwinkels in Sri Lanka bieden dit ook goedkoop aan. Ook hebben grote hotels bij de receptie adapters die je kunt gebruiken. De stroomsterkte in Sri Lanka is 230 Volt. 

Het geven van fooien in Sri Lanka is niet verplicht, maar wel normaal. Vooral als je nagaat dat de lonen erg laag liggen, vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Uiteraard wordt een fooi met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren. Je hoeft je niet verplicht te voelen om iets te geven.

Sri Lanka heeft prachtige landschappen, stranden en historisch erfgoed die het fotograferen waard zijn. Ook kun je schitterende foto’s maken van de lokale mensen. Let hierbij wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Voor steltvissers en theeplukkers is het gebruikelijk een fooi te geven voor of na het fotograferen. Het fotograferen van overheidsgebouwen en militaire objecten en personen is verboden. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids.

In Sri Lanka kun je door bijna het hele land pinnen. De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse Rupee (LKR). Een euro staat ongeveer gelijk aan 190 Rupee. Vooraf je reis hoef je geen Rupee te kopen. Met bekende creditcards zoals een Visa en Mastercard kun je in de grotere hotels en restaurants betalen. In de grotere steden zijn ATM's (Automatic Teller Machine) aanwezig waar je met je Nederlandse pinpas kunt pinnen. Voorbeelden van betrouwbare banken zijn Sampath Bank, Hatton National Bank en Commercial Bank. De luchthaven van Colombo beschikt over een wisselkantoor waar je Euro's kunt omwisselen, ook kun je hier geld pinnen bij een ATM. We raden aan om tijdens je rondreis over kleingeld te beschikken om bijvoorbeeld een taxi te betalen of fooi te geven.

In de grotere toeristische steden, zoals Colombo en Kandy, zijn veel internetcafés te vinden, maar ook in de kleinere steden tref je het steeds vaker aan. Draadloos internet (WiFi) wordt veelal gratis aangeboden in de lobby van hotels, restaurants en cafés. Het internet is over het algemeen redelijk snel. Sri Lanka heeft ook een aantal WiFi zones waar je gratis gebruik van kunt maken.

Het tijdsverschil tussen Nederland Sri Lanka is 4,5 uur in onze wintertijd. In onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.

Tijdens een rondreis door Sri Lanka maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur, waardoor je meer vrijheid hebt om onderweg ergens te stoppen. Dit is een van de betere manieren om door Sri Lanka te reizen, want het openbaar vervoer kan behoorlijk chaotisch zijn en bussen zijn vaak overvol. Sri Lanka heeft een treinnetwerk dat zich uitstrekt over het hele land. De treinen vertrekken meerdere keren per dag maar zijn niet altijd stipt op tijd. Vertraging of stakingen komen regelmatig voor. Er rijden kleurrijke rickshaws en Tuk Tuk’s. Ook zijn er in de grotere steden taxi's. De prijzen zijn goedkoop, maar alsnog is het verstandig om van te voren een prijs af te spreken. Op sommige plaatsen is het mogelijk om een brommer te huren.  In Sri Lanka rijdt men links.

START VANDAAG NOG MET HET PLANNEN VAN JE REIS NAAR SRI LANKA

Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Sri Lanka.