Ga naar inhoud
Undiscovered

Guatemala

Op reis in het land van de eeuwige lente

Met Undiscovered op reis naar Guatemala

Hidden Gems
Een avontuurlijke rondreis door onontdekt Guatemala en Belize.
Enchanting Guatemala & Belize
Een comfortabele rondreis door Guatemala en Belize met een mix van indrukwekkende natuur, cultuur en fijne zandstranden.
Exploring the Highlands & Tikal
Een avontuurlijke rondreis naar Guatemala met de nadruk op minder bezochte en bijzonder fraaie bestemmingen.
Bekijk alle reizen Guatemala

Unieke ervaringen die je niet mag missen

Guatemala heeft als reisbestemming verbazingwekkend veel te bieden, maar is toch bij veel reizigers nog volledig onbekend. Guatemala is het meest authentieke en kleurrijke land van Midden-Amerika en biedt een variëteit aan bijzondere belevingen. Laat je verrassen door de ongerepte schoonheid en voel je welkom door de vriendelijke bevolking die gelijk een lach op je gezicht tovert. Samen met Undiscovered ontdek je het échte Guatemala. Dit zijn enkele unieke ervaringen die je tijdens een reis niet mag missen. Bekijk al onze belevingen en laat je inspireren voor jouw rondreis op maat naar Guatemala.

Veelgestelde vragen

Voor een reis naar Guatemala dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Mocht je langer dan 3 maanden reizen, dan kun je persoonlijk een visum aanvragen bij de Guatemalteekse ambassade in Den Haag. Bij aankomst in Guatemala moet je een formulier invullen die je inlevert bij de douane. Vul dit formulier in het vliegtuig al in om tijd te besparen bij de paspoortcontrole.

Voor reizen naar Guatemala zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Vaccinaties voor Hepatitis B zijn persoonsgebonden en gele koorts vaccinatie is alleen verplicht als je binnen 7 dagen voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Indien je verwacht in contact te komen met zoogdieren is een Rabiës vaccinatie aan te raden. Daarnaast is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Voorkom de worminfectie Bilharzia door niet te gaan zwemmen in zoet oppervlaktewater zonder stroming. Zika, dengue, malaria en chikungunya zijn ziektes die door muggen worden overgedragen. We raden je daarom aan om je goed te beschermen tegen muggenbeten. Bovendien is het verstandig om een noodkuur mee te nemen voor het geval je malaria krijgt.

Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Guatemala gevierd:

1 januari 2020 - Nieuwjaarsdag
6 januari 2020 - Drie koningen
week voor pasen 2020 - Semana Santa
12 april 2020 - Pasen
1 mei 2020 - Dag van de arbeid
21 mei 2020 - Hemelvaartsdag
31 mei 2020 - Pinksteren
30 juni 2020 - Dag van het leger
15 augustus 2020 - Maria-Tenhemelopneming
15 september 2020 - Onafhankelijkheidsdag
20 oktober 2020 - Dag van de revolutie
1 november 2020 - Allerheiligen
2 november 2020 - Allerzielen
24 december 2020 - Kerstavond
25 december 2020 - Kerstmis
31 december 2020 - Oudejaarsdag

De keuken in Guatemala kent veel Mexicaanse invloeden en bestaat voornamelijk uit vlees, mais en bonen. Er wordt flink ontbeten met tortilla’s of brood, eieren, spek of worst, gebakken banaan en zwarte bonensaus (frijolas). Voor een lichter ontbijt heb je de keuze uit toast met jam en zoete broodjes. In Guatemala is lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt vaak aangeboden in de vorm van een dagmenu, comida corrida. Dit bestaat vaak uit aardappels of rijst, kip of vlees, bonen, tortilla’s en wat groenten. Ook is men gek op churrascos, gegrilde steaks van de barbecue. Het avondeten is in principe hetzelfde als de lunch. In de eenvoudige eettentjes vind je Comida Tipica, typisch Guatemalteeks eten, maar in de steden en toeristenplaatsen vind je ook veel internationale restaurants.

In Guatemala is afdingen heel gebruikelijk, vooral bij markten en bij het lokale vervoer. Over het algemeen kun je voor de helft van de eerstgenoemde prijs de deal wel rond krijgen. Supermarkten hanteren vaste prijzen waardoor afdingen in de meeste gevallen niet veel zal opleveren. Het is een spel waar je met een vriendelijke glimlach, humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Overdrijf het echter niet en houd ook rekening met wat de lokale bevolking betaalt. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

De stroomsterkte in Guatemala is 120 Volt en men gebruikt de stekker type A en B. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten waardoor een wereldstekker nodig is. Omdat de netspanning in Guatemala (120 Volt) lager is dan in Nederland (230 Volt), heb je eventueel een spanningsomvormer nodig. Je kunt voorzichtig proberen om je apparaten zonder omvormer te gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk raken ze niet beschadigd, maar werken ze mogelijk niet optimaal. Om helemaal zeker te zijn, kun je de etiketten op de apparaten controleren. Als er staat ‘INPUT: 100-240V, 50/60 HZ’ kan het overal ter wereld worden gebruikt. Indien je geen risico wilt lopen, is het verstandig een spanningsomvormer mee te nemen. In bepaalde gebieden komt het voor dat de stroom zo nu en dan voor een paar uur uitvalt, een zaklamp en reserve batterijen zijn daarom handig om mee te nemen.

Het geven van fooien in Guatemala is niet verplicht, maar wel erg gebruikelijk. Vanwege de lage lonen vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren. Je hoeft je niet verplicht te voelen om iets te geven.

Guatemala is een prachtig land waar je fantastische foto’s kunt maken van de veelzijdige landschappen, flora en fauna, historisch erfgoed en vrolijke bevolking. Let hierbij wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Fotografie is in Guatemala namelijk een gevoelig onderwerp, vooral als je graag kinderen of Maya vrouwen wilt fotograferen. Kijk dan ook niet gek op als ze dit liever niet willen. Wees verder terughoudend met het fotograferen van culturele gebeurtenissen zoals Maya tradities en ceremonies of mensen die aan het bidden zijn. Bovendien is het in bepaalde plaatsen verboden om in kerken te fotograferen, zoals in Santo Tómas in Chichicastenango. Het fotograferen van overheidsgebouwen en militaire objecten en personen is bovendien verboden. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, laat je dan vooraf informeren door je gids.

In Guatemala kun je door bijna het hele land pinnen. De munteenheid in Guatemala is de Guatemalteekse Quetzal (GTQ). Een Euro staat ongeveer gelijk aan 8,50 Quetzal. Kijk voor de actuele koers op ‘www.xe.com’. Vooraf je reis hoef je geen Quetzal te kopen. In de grotere steden in Guatemala kun je pinnen met je Nederlandse pinpas bij een ATM (Automatic Teller Machine). Dit wordt aangeduid met het logo van Maestro-Cirrus. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn BAC, Banquetzal, Banrural, Banco Industrial en Banco G y T. Verder worden alle bekende creditcards zoals Visa en Mastercard geaccepteerd. Soms kunnen pinautomaten buiten werking zijn door stroomstoringen. Wacht dan ook niet totdat je geen contant geld meer hebt en pin op tijd. We raden aan om tijdens je rondreis over kleingeld te beschikken om bijvoorbeeld een taxi te betalen of fooi te geven. Zorg bovendien dat je over genoeg contant geld beschikt wanneer je naar afgelegen plekken reist zoals Lanquin en Tikal.

In Guatemala vind je internetcafés in steden en grotere dorpen. Prijzen voor het internet variëren van € 0,50 per uur in kleinere plaatsen tot €2,00 per uur in grotere steden. Draadloos internet (WiFi) wordt veelal gratis aangeboden in de lobby van hotels, restaurants en cafés. De snelheid van het internet kan per plek nog wel eens verschillen. Op de afgelegen plaatsen als Coban, Rio Dulce en Tikal is vaak geen internet aanwezig.

Het tijdsverschil tussen Nederland en Guatemala is 7 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger.

In een reis door Guatemala maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. Dit is een van de betere manieren om in Guatemala te reizen, want het openbaar vervoer kan behoorlijk chaotisch zijn en bussen zijn vaak overvol. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de lokale en kleurrijke chickenbus, die pas vertrekt als ze helemaal vol zitten met mensen, voedsel, kippen, autobanden en al het andere wat kan worden vervoerd. In plaatsen als Antigua en Lake Atitlan rijden sinds 2004 driewielige voertuigen, zoals de TukTuks in Thailand. Deze zijn heel handig om je snel en goedkoop mee te verplaatsen. In de grotere steden rijden ook veel taxi’s. Vaak hebben ze geen meter of gebruiken ze die niet. Onderhandelen is zeker mogelijk en spreek van tevoren altijd een prijs af. Een andere leuke manier om jezelf te verplaatsen in bijvoorbeeld Antigua en Quetzaltenango is met de fiets. Een ander vervoersmiddel in Guatemala is de boot. Zo is de stad Livingston aan de Caribische kust alleen bereikbaar per lancha. In combinatie met een mooie boottrip over Río Dulce is dit een bijzondere ervaring. Verder zijn de omliggende dorpjes van Lake Atitlan ook het beste te bereiken via kleine en kleurrijke lancha’s.

Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Guatemala

Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Guatemala.