Guatemala
Maak kennis met 's werelds beste koffie
Laat je leiden door de geur van vers gebrande koffie terwijl je aandachtig luistert naar verhalen over de tradities die zorgen voor de beste koffiebonen van de wereld. Bekijk het proces van dichtbij, waardoor je een bakje koffie nog meer gaat waarderen! Een unieke beleving in Guatemala.
Koffie is het één na meest verhandelde product ter wereld. Waar koffie vooral wordt gedronken in Westerse landen, vindt de productie juist plaats in ontwikkelingslanden rond de evenaar. Zo produceert Guatemala op jaarbasis ongeveer 248.000 ton en staat hiermee op plek 9 van de meest koffieproducerende landen ter wereld.
Koffieproductie in Guatemala
Guatemala ligt dichtbij de evenaar en heeft diverse (micro)klimaten en landschappen, waardoor het land is op te delen in 8 verschillende koffieregio’s. De koffieplant groeit het best in een vruchtbare grond met zachte temperaturen, veel zonneschijn en regen. Vooral de vulkanische omgeving van Antigua is perfect voor het verbouwen van koffiebonen en de koffiesoorten hier behoren dan ook tot de beste van de wereld.
"Ontdek 's werelds beste koffie in Guatemala en beleef het proces van bes tot kopje"
Ervaar het koffieproces
Je vakantie in Guatemala is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele koffieboerderijen. Een gids vertelt hier enthousiast over de eeuwenoude traditie en het hedendaags proces. Dat proces begint bij het handmatig plukken van de bessen tot aan de zakken gemalen koffie die klaar zijn voor export. Loop tussen de koffiebomen en velden en aanschouw de mooie vergezichten terwijl je de verse geur van gebrande koffie opsnuift. Krijg een goede indruk van de hoeveelheid werk die besteed wordt aan het produceren van één kopje koffie, een proces waardoor je een bakje koffie zeker meer gaat waarderen. Geniet na de rondleiding van een vers bakje koffie en neem eventueel wat koffie mee voor thuis.
TIP: Europeanen zijn fanatieke koffiedrinkers, maar ook chocolade is een geliefd product. Nederlanders en Belgen eten namelijk zo’n 5 tot 6 kilo per persoon chocolade per jaar. Laat Guatemala nou toevallig naast koffie, ook bekend staan om haar chocolade. Bezoek gedurende je vakantie in Guatemala bijvoorbeeld een chocoladefabriekje tijdens een mountainbiketocht door de Almolonga Vallei.
Veelgestelde vragen over een bezoek aan een koffieboerderij
Tijdens een bezoek leer je alles over het proces van boon tot kopje, van het plukken van de koffiebessen tot het branden van de bonen. Je krijgt vaak de kans om zelf koffie te proeven en de unieke smaken te ontdekken die Guatemalteekse koffie zo bijzonder maken. Je kunt eventueel koffie kopen om mee naar huis te nemen.
De oogstperiode, van november tot maart, is de beste tijd om een koffieboerderij te bezoeken. Je ziet het plukken en verwerken van de koffiebessen van dichtbij en beleeft het productieproces in volle gang!
Plan een bezoek aan een koffieboerderij in Guatemala in je reis
Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Guatemala
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis naar Guatemala.