Praktische informatie Oeganda

Afdingen
In winkels zijn de prijzen vast, echter is afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels heel gebruikelijk in Oeganda. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

Ambassade
De Nederlandse ambassade in Oeganda is gelegen in Kampala:

Rwenzori Courts, 4de verdieping
Nakasero Road, plot 2
Kampala
Oeganda

Telefoon: +256 20 434 6000
Openingstijden: maandag t/m donderdag 08.00 uur - 16.45 uur, vrijdag 08.00 uur - 14.15 uur.

Elektriciteit
In Oeganda is het voltage 240 Volt. Men gebruikt Engelse stekkers met drie pinnen, waardoor een wereldstekker nodig is.

Eten en drinken
De keuken in Oeganda heeft interessante specialiteiten die variëren per regio. De lokale bevolking eet vaak verse vis, gestoofd vlees of kip, aangevuld met rijst, cassave of aardappelen, groente en een saus van bonen of pinda's. Gerechten zoals chapati, matoke (fijngestampte banaan), ebitakuli (gebakken zoete aardappel), dodo (spinazie met wortel, ui en aubergine) kom je veelvuldig tegen. Internationale gerechten zijn goed vertegenwoordigd in hotels en restaurants. Het ontbijt bestaat dikwijls uit koffie, thee, sap, fruit, toost met boter of jam, omelet en muesli. Er zijn verschillende soorten fruit zoals bananen, ananas, mango's en watermeloenen, die je ook onderweg kunt kopen bij marktjes (wel met schil uiteraard). Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.

Vermijdt het drinken uit de kraan en drink enkel water uit flessen. Koffie, thee en frisdrank is overal verkrijgbaar. Daarnaast zijn er verse fruitsappen. Wat betreft alcohol zijn er populaire biermerken zoals Nile Special, Club en Bell. De lokale sterke drank is Waragi, een jenever gedestilleerd uit bananenbier, bruine suiker en cassave.

Feestdagen en festivals
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Oeganda gevierd:

1 januari 2019 - Nieuwjaarsdag
26 januari 2019 - Bevrijdingsdag
16 februari 2019 - Dag van Aartsbisschop Janani Luwum
8 maart 2019 - Internationale Vrouwendag
19 april 2019 - Goede Vrijdag
21/22 april 2019 - Pasen
1 mei 2019 - Dag van de Arbeid
3 juni 2019 - Dag van de Martelaren
9 juni 2019 - Dag van de Helden
9 oktober 2019 - Onafhankelijkheidsdag
25/26 december 2019 - Kerstmis

Fooien
Het geven van fooien in Oeganda is niet verplicht, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Fooien vormen vaak een belangrijke aanvulling van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Ook hun families profiteren hier van. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.

Fotograferen
Oeganda is een schitterend land waar je hele mooi foto’s kunt maken van het landschap, buitengewone dieren en de vrolijke lokale bevolking. Let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mensen vinden het prachtig om een foto van zichzelf op een beeldscherm te zien of nog bijzonderder, om een foto opgestuurd te krijgen. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, laat je dan vooraf informeren.

Geld en bankzaken
De munteenheid in Oeganda is de Oegandese Shilling (UGX). Een euro staat gelijk aan ongeveer 4.200 Shilling op het moment. Neem van te voren een bepaald bedrag aan Euro’s of Dollars mee, wel in kleine biljetten. Deze contanten kun je eventueel in Oeganda omwisselen. Het is handig om ter plaatse Shilling te pinnen. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn Stanbic en Barclays. Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is niet bruikbaar tenzij je dit van te voren activeert bij je bank. Daarnaast is pinnen met een creditcard mogelijk. Met bekende creditcards zoals een Visa en Mastercard kun je bij de meeste banken terecht (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Pinautomaten zijn aanwezig op de luchthaven en grotere steden zoals Kampala. Soms kunnen pinautomaten buiten werking zijn door stroomstoringen. Naast Shilling worden op verschillende plekken ook Euro’s en Dollars geaccepteerd. Let er op dat je Shilling niet kan uitvoeren en resterende contanten om kunt wisselen naar Euro’s voordat je Oeganda verlaat.

Internet
In Oeganda vind je internetcafés in steden en de grotere dorpen. Daarnaast beschikken kleinschalige tot aan grote lodges in toenemende mate over draadloos internet. Meestal is dan WiFi op een centrale plek zoals de lounge of het restaurant, maar soms ook op de kamer. In afgelegen dorpjes is vaak geen internet aanwezig. De snelheid van het internet kan nog wel eens per plek verschillen. Prijzen voor het internet bedragen rond de 2.000 Shilling per uur.

Kleding en schoeisel
Oeganda heeft over het algemeen warme temperaturen, waardoor het wordt aangeraden om lichte en ruimzittende kleding te dragen. Denk bijvoorbeeld aan katoen. Overdag is een korte broek en een T-shirt voldoende. Neem een shirt of blouse met lange mouwen en lange broek mee voor bescherming tegen de tseetseevlieg en muskieten in de avond. In gebieden waar de tseetseevlieg voorkomt, kun je het beste geen donkere kleding (blauw of zwart) dragen. Kaki kleuren zijn bijvoorbeeld beter, want dat trekt de vlieg niet aan. Daarnaast is het raadzaam om warme kleding zoals een vest of trui mee te nemen voor als het afkoelt in de avond, vooral in de hooglanden. Ook kan het nog fris zijn tijdens een ochtendsafari. Een lichte regenjack of poncho is handig met name in de regenwouden waar het hele jaar door regen valt. Zorg tijdens de wandeltochten dat je stevige wandelschoenen met een goed profiel hebt. Toon respect voor de lokale cultuur qua kleding op straat, bij religieuze plaatsen en wanneer je bent uitgenodigd bij mensen thuis. Je lokale gids kan je hierin eventueel adviseren. Wat betreft bagage voor een reis naar Oeganda adviseren we een zachte koffer of reistas mee te nemen in plaats van een harde koffer.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Oeganda dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Ook is een visum verplicht. Voorafgaande de reis moet je online een visumaanvraag indienen via https://visas.immigration.go.ug/. Hierbij wordt gevraagd om een kopie van je paspoort, bewijs van gele koorts vaccinatie en een pasfoto, en direct met een creditcard (Mastercard / Visa) te betalen. De kosten voor een visum bedraagt 50 Dollar (plus 3% provisiekosten). Zodra alles is goedgekeurd, ontvang je een bevestigingsbrief die je na aankomst op de luchthaven bij de douane moet laten zien om een stempel in je paspoort te krijgen. Als je een combinatiereis maakt van Oeganda en Rwanda, dan is het verstandiger om in verband met de kosten een East African Tourist visum aan te vragen. Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij het consulaat of een visumdienst.

Souvenirs
In Oeganda zijn leuke souvenirs te koop, maar als reiziger heb je een grote verantwoordelijkheid over wat je koopt. Er zijn namelijk veel souvenirs te koop waar beschermde natuurproducten in zijn verwerkt. Denk hierbij aan houtproducten, schelpen, koralen, planten en dieren. Het is strikt verboden om deze beschermde natuurproducten in te voeren, en er staan hoge boetes op als de douane in Nederland dit opmerkt. Verschillende instanties proberen de kwetsbare ecosystemen in Oeganda te beschermen. En jij kunt daar een rol van betekenis in spelen. Houtsnijwerk is prachtig als decoratie in huis, maar informeer wel eerst waar het vandaan komt en wat voor soort hout het is.

Telefoneren
In Oeganda heb je met je eigen mobiele telefoon op de meeste plaatsen voldoende bereik om te bellen, met uitzondering van meer afgelegen locaties. Daarnaast kunnen stroomstoringen invloed hebben op het bereik. Het is verstandig om contact op te nemen bij je provider voordat je op reis gaat, zodat je op hoogte bent van eventuele telefoonkosten. Ook kun je ter plaatse een sim card kopen van lokale netwerk providers (zoals Orange, MTN en Uganda Telecom) om mee te bellen en te sms'en. De landcode (landnummer) om in Oeganda te bellen is 00256 oftewel +256. Laat in dit geval de eerste 0 van het te bellen nummer weg.

Tijdverschil
Het tijdverschil tussen Nederland en Oeganda is 2 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in Oeganda 1 uur later.

Veiligheid
Oeganda is over het algemeen een veilige bestemming om doorheen te reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. Wandel niet alleen op straat in de avond, maak gebruik van je privéchauffeur en volg aanwijzingen op van personeel van lodges. Homoseksualiteit is strafbaar in Oeganda, houd hier rekening mee in je uitingen. Bewaar belangrijke documenten en spullen op veilige plekken om diefstal te voorkomen. Zorg dat reisbagage op slot zit, ook als je de kamer verlaat om bijvoorbeeld te dineren. Het is verstandig om geld te verdelen en op verschillende plaatsen te bewaren. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen mee als je op pad gaat. Zaken zoals sieraden kun je beter thuis laten, want die vallen alleen maar op.

Verlies en diefstal
Als je paspoort gestolen is of als je die bent verloren, is het belangrijk om direct een politierapport te laten opmaken bij het lokale politiekantoor. Dit rapport heb je ook nodig voor een declaratie bij je verzekering voor eventuele andere gestolen goederen. Vervolgens is het van belang om met de politieverklaring langs te gaan bij de Nederlandse ambassade om een noodpaspoort te laten opmaken, in dit geval een ‘laissez passer’. Het is erg handig als je een kopie hebt van je gestolen paspoort. Daarnaast heb je ook twee pasfoto’s nodig. Neem deze dus altijd mee vanuit Nederland omdat er voorwaarden gelden voor deze pasfoto’s.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Oeganda hoef je geen vertrekbelasting te betalen.

Vervoer
In een reis door Oeganda maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. In Oeganda wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en hebben een goede conditie. De resterende wegen, het overgrote deel in Oeganda, zijn onverhard en niet altijd in een goede staat. Sommige zandwegen zijn goed vlak, terwijl andere vol zitten met gaten en hobbels. Zeker in het regenseizoen. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de lokale minibusjes, die pas vertrekken als ze helemaal vol zitten. In plaatsen zoals Kampala zie je ook boda boda's, een motorfiets die als taxi dient en wordt gebruikt als je snel ergens moet zijn. Spreek van te voren een prijs af alvorens je een taxi instapt. Tijdens een reis door Oeganda moet je rekening houden met lange reisafstanden van regelmatig 3 tot 6 uur rijden voordat je bij de volgende bestemming aankomt. Het is mogelijk om gebruik te maken van binnenlandse (charter) vluchten om de reistijd in te korten.