• Ontdek de verborgen schatten van de culturele driehoek
    Culturele Driehoek
  • Ontdek de verborgen schatten van de culturele driehoek
    Culturele Driehoek

Ontdek de verborgen schatten van de culturele driehoek

Culturele Driehoek

Gelegen in Noord-Centraal Sri Lanka liggen een aantal heilige steden die samen de culturele driehoek vormen. Koningssteden, tempels, kloosters en paleizen zijn kenmerkend voor deze steden en het is dan ook niet verrassend dat bijna alle heilige steden zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Historie is hier in overvloed aanwezig!

Wij raden aan om 2 tot 3 dagen uit te trekken om deze steden te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de oude koningsstad Anuradhapura, waar paleizen en ruïnes van tempels het decor van de heilige stad vormen. Tevens vind je hier de heilige Bodhi boom; de boom die meer dan 2000 jaar geleden van India naar Anuradhapura werd gehaald om hier geplant te worden.

Een leuke manier om de oude stad Polonnaruwa te ontdekken is per fiets. Onderweg passeer je hindoeïstische tempels, archeologische bezienswaardigheden en hoge stoepa’s.

Dambulla staat voornamelijk bekend om haar vele grotten, waarvan de belangrijkste heilige kamers verspreid zijn over vijf grotten. Hier vind je onder andere een grote, liggende boeddha en beelden van hindoeïstische goden. De wanden zijn versierd met fraaie boeddhistische fresco’s.

In de oude vulkaankern Sigiriya kun je de sportieve schoenen aantrekken en de Lion Rock beklimmen. De soms ietwat steilen trappen brengen je in ongeveer 1.000 treden naar de top van de leeuwenrots, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht en kijk je uit over de tuinen die beneden aan de rots liggen. Ook zijn hier restanten te zien van het oude paleis van koning Kassapa, wat in de 5e eeuw werd gebouwd. Onderweg kun je een kleine pauze nemen en jezelf vergapen aan de prachtige fresco’s op de muren.

Of breng een bezoek aan het platteland van Hiriwadunna. Een geweldige lokale ervaring waarbij je het plattelandsleven kunt ervaren.

Aanbeveling
Tijdens het bezoeken van heilige plekken zul je vaak je schoenen uit moeten doen. Het is daarom verstandig om altijd een paar sokken mee te nemen, zodat je je voeten niet verbrand op de hete stenen. Houd er ook rekening mee dat de schouders en knieën bedekt moeten zijn, het meenemen van een sarong of sari kan daarom handig zijn.