• Hike door de groene weelde van het Kelani Valley Forest Reserve
    Kitulgala
  • Hike door de groene weelde van het Kelani Valley Forest Reserve
    Kitulgala

Hike door de groene weelde van het Kelani Valley Forest Reserve

Kitulgala

Naast het Sinharaja Forest Reserve is het Kelani Valley Forest Reserve een van de betere regenwouden om een trekking te maken waarbij je een deel van het gebied doorkruist. Tijdens de trekking ervaar je op bijzondere wijze het pracht en praal van Sri Lanka. Er gaat een ervaren gids met je mee, die je alles kan vertellen over de reptielen, planten en vogels.

Om het regenwoud te bereiken start je met het oversteken van de 60 meter brede Kelani River in een traditionele houten catamaran-achtige boot. Je gids kan je onderweg veel vertellen over hoe er vroeger op de rivier onderhandeld werd in de tijd dat er nog geen bruggen waren gebouwd. Langs de oever kun je varanen zien liggen en in het soms heldere water heb je kans om vissen te zien zwemmen. Of je treedt het regenwoud binnen met het oversteken van een houten hangbrug over de Kelani River. Eenmaal aangekomen wandel je samen met een ervaren naturalist het dichtbegroeide bos in en start je met de tocht waarbij je op zoek gaat naar de flora en fauna die Sri Lanka rijk is. Je gids kan je hier met veel enthousiasme alles over vertellen. De totale trekking is 6 tot 8 kilometer lang en neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag, afhankelijk van je conditie. Kies onderweg voor wat verkoeling en plons in een natuurlijk zwembad onder een waterval! Het regenwoud is de thuisbasis voor veel verschillende vogelsoorten waaronder de Ceylonese tok, Ceylonese baardvogel, ijsvogel, vlekvleugellijster, Blauwe kitta en de ceylonspoorkoekoek. Enkele jaren geleden hebben ornithologen (vogelkenners) hier de Serendipdwergooruil ontdekt, een bedreigd en endemisch vogelsoort. Een bijzondere ontdekking!

Houd er rekening mee dat er in dit regenwoud slangen en veel insecten leven, waaronder bloedzuigers. Het is verstandig om speciale sokken mee te nemen die je voor een groot deel tegen bloedzuigers beschermen (lokaal te verkrijgen). Je kunt deze sokken of andere preventieve middelen ook vragen bij de accommodatie waar je overnacht.

Aanbeveling
Verken het gebied van Kitulgala op avontuurlijke wijze en combineer deze trekking met canyoning en raften op de Kelani River. Je passeert hoge rotsen, groene vegetatie en watervallen terwijl het adrenaline door je lichaam giert! Ook leuk is om met een mountainbike het gebied te verkennen waarbij je langs thee- en rubberplantages, over hobbelige wegen en door de weelderige natuur fietst.

Deze highlight komt voor in de volgende voorbeeldreizen: