Praktische informatie Filipijnen

Afdingen
Afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels in de Filipijnen is heel gewoon. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.
Ambassade
Nederlandse ambassade van de Filipijnen is gelegen in Manila:
26th Floor, Equitable PCI Bank Tower
8751 Paseo de Roxas, Makati City
Metro Manilla
Philippines

Telefoon: +63 2 786 6666
Fax: +63 2 786 6600
Website: http://filipijnen.nlambassade.org/
Openingstijden: maandag t/m donderdag 08.00 uur - 17.00 uur, vrijdag 08.00 uur - 14.00 uur.

Elektriciteit
De stroomsterkte in de Filipijnen is 220 Volt. Men gebruikt zogenoemde Amerikaanse stekkers met twee pinnen. Je kunt hiervoor een wereldstekker gebruiken.

Eten en drinken
In de Filipijnse cultuur staat eten centraal. Filipijns eten bestaat uit rijst, groenten, vlees en vis. Typische gerechten zijn adobo (kip of ander vlees gestoofd in azijn en knoflook), sinigáng (vlees of vis gekookt in soep), kare-kare (ossenstaart met groenten gekookt in pindasaus), crispy pata (gebakken varkensvlees), pancit (gebakken noodles), inihaw (gegrild vlees of vis) en lechón (speenvarken van het spit). Een typische snack in de bergen is de balút, een gekookt ei met bijna volledig ontwikkeld embryo. Gerechten bevatten over het algemeen niet heel veel groenten, maar zijn net als tropisch fruit in grote variëteit verkrijgbaar. Voor vegetariërs zijn er in de grote steden voldoende mogelijkheden. Een vegetarisch gerecht is bijvoorbeeld pinakbét (een melange van verschillende groenten). Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd. In veel steden en dorpen vind je kleine kraampjes waar je lekker kunt eten. Uiteraard zijn er ook internationale gerechten verkrijgbaar.

Het wordt sterk afgeraden om water uit de kraan te drinken. Het beste is om altijd bronwater uit flessen te drinken. Koffie, thee en frisdrank is overal verkrijgbaar. Verder is het geen probleem om aan alcoholische drank te komen. Een goed biermerk is San Miguel, lokaal gemaakte rum heet Tanduay en Lambanog is een sterke rijstwijn.

Feestdagen en festivals
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in de Filipijnen gevierd:

1 januari 2019 - Nieuwjaarsdag
5 februari 2019 - Chinees Nieuwjaar
9 april 2019 - Dag van Heldhaftigheid
18 april 2019 - Witte Donderdag
19 april 2019 - Goede Vrijdag
20 april 2019 - Zwarte Zaterdag
21 april 2019 - Pasen
1 mei 2019 - Dag van de Arbeid
12 juni 2019 - Onafhankelijkheidsdag
21 augustus 2019 - Ninoy Aquino dag
26 augustus 2019 - Dag van de Helden
1 november 2019 - Allerheiligen
30 november 2019 - Bonifacio dag
25 december 2019 - Kerstmis
30 december 2019 - Rizal dag

Fooien
Het is in de Filipijnen niet verplicht om fooien te geven, maar wel normaal. Vooral als je nagaat dat de lonen erg laag liggen, vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Een fooi wordt erg gewaardeerd, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaart.

Fotograferen
De Filipijnen heeft prachtige gebieden, flora en fauna, en taferelen die het fotograferen waard zijn. Ook kun je schitterende foto’s maken van de lokale mensen. Let hierbij wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids.

Geld en bankzaken
De munteenheid in de Filipijnen is de Filipijnse Peso (PHP). Een euro staat gelijk aan ongeveer 60 Peso. Kijk voor de actuele koers van de Peso op ‘www.xe.com’. Vooraf je reis hoeft je geen Peso te kopen. In de grotere steden in de Filipijnen kun je pinnen met je Nederlandse pinpas bij een ATM (Automatic Teller Machine). Dit wordt aangeduid met het logo van Maestro-Cirrus. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn Banco de Oro, Bank of the Philippine Islands, HSBC en Metrobank. Verder worden alle bekende creditcards zoals Visa en Mastercard geaccepteerd. Hier wordt wel een toeslag van ongeveer 3% voor gevraagd. Op veel plaatsen in grote steden en bij luchthavens kun je Euro’s wisselen bij wisselkantoren. Daarnaast is het te adviseren om tijdens je reis over kleine biljetten van onder de 200 Peso te beschikken zodat je geen problemen krijgt met wisselgeld. Zorg dat je over genoeg contant geld beschikt wanneer je naar afgelegen plekken reist.

Internet
Door heel de Filipijnen kun je overal internetcafés vinden. Het internet is wel trager dan je gewend bent in Nederland. Op de afgelegen eilanden met basis accommodatie en afgelegen dorpjes is vaak geen internet aanwezig. Draadloos internet (Wifi) wordt veelal gratis aangeboden in bekende Westerse eet- en drinkgelegenheden. Daarnaast hebben de grotere hotels ook beschikking over draadloos internet.

Kleding en schoeisel
De Filipijnen kent een tropisch klimaat waardoor het wordt aangeraden om lichte en ruimzittende kleding te dragen. Denk bijvoorbeeld aan katoen. Overdag is een korte broek, een T-shirt en slippers voldoende. In de hoger geleden gebieden is het koeler waardoor het aan te raden is om warme kleding zoals een vest of trui mee te nemen. In het regenseizoen kan een dunne regenjas of paraplu gemakkelijk zijn. Als je een wandeltocht door bijvoorbeeld het regenwoud gaat maken of een trekking op een vulkaan, zorg dan dat je stevige wandelschoenen met een goed profiel hebt. In restaurants wordt het gewaardeerd als je lange broek aan hebt. Ook een shirt met lange mouwen kan handig zijn om mee te nemen voor het geval er veel muggen rondvliegen. Mocht je iets vergeten zijn, dan kun je altijd nog ter plaatse kleding kopen voor een hele lage prijs.

Reisdocumenten
Als je naar de Filipijnen reist, dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Bij een verblijf van maximaal 30 dagen heb je geen visum Filipijnen nodig. Mocht je langer reizen, dan kun je persoonlijk een visum aanvragen bij de Filipijnse ambassade in Den Haag. Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij de ambassade of visumdienst.

Souvenirs
In de Filipijnen kun je leuke souvenirs kopen, maar als reiziger heb je een grote verantwoordelijkheid over wat je koopt. Er zijn namelijk veel souvenirs te koop waar beschermde natuurproducten in zijn verwerkt. Denk hierbij aan houtproducten, schelpen, koralen, planten en dieren. Het is strikt verboden om deze beschermde natuurproducten in te voeren, en er staan hoge boetes op als de douane in Nederland dit opmerkt. Verschillende instanties proberen de kwetsbare ecosystemen in de Filipijnen te beschermen. En jij kunt daar een rol van betekenis in spelen. Het is goed te onthouden dat elk stuk koraal, ook al lijkt het dood, nog steeds een grote functie heeft in het ecosysteem waar het zich bevindt. Kort gezegd, neem nooit iets mee wat uit de zee komt.

Telefoneren
In de Filipijnen is het handigst om een telefoonkaart te kopen waarmee je goedkoop kunt bellen naar Nederland. Telefoonkaarten zijn overal verkrijgbaar. Verder heb je met je eigen mobiele telefoon op de meeste plekken voldoende bereik om te bellen. Het is verstandig om hiervoor contact op te nemen bij je provider voordat je op reis gaat. De landcode (landnummer) om in de Filipijnen te bellen is 0063 oftewel +63. Laat in dit geval de eerste 0 van het te bellen nummer weg.

Tijdverschil
Het tijdverschil tussen Nederland en de Filipijnen is 7 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in de Filipijnen 6 uur later.

Veiligheid
De Filipijnen is een veilig land om doorheen te reizen. Als uitzondering wordt het afgeraden om door het uiterste zuiden van Mindanao, waar zich Moslim separatisten bevinden, te reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven, vooral in Manila en Cebu. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. Bewaar belangrijke documenten en spullen op veilige plekken om diefstal te voorkomen. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen als je op pad gaat. Zaken zoals sieraden kun je beter thuis laten, want die vallen alleen maar op.

Verlies en diefstal
Als je paspoort gestolen is of als je die bent verloren, is het belangrijk om direct een politierapport te laten opmaken bij het lokale politiekantoor. Dit rapport heb je ook nodig voor een declaratie bij je verzekering voor eventuele andere gestolen goederen. Vervolgens is het van belang om met de politieverklaring langs te gaan bij de Nederlandse ambassade om een noodpaspoort te laten opmaken. Het is erg handig als je een kopie hebt van je gestolen paspoort. Daarnaast heb je ook twee pasfoto’s nodig. Neem deze dus altijd mee vanuit Nederland omdat er voorwaarden gelden voor deze pasfoto’s.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit de Filipijnen betaal je een vertrekbelasting van PHP 750 per persoon vanaf Manila en Cebu.

Vervoer
In een reis door de Filipijnen maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. Dit is een van de betere manieren om in de Filipijnen te reizen, want het openbaar vervoer kan behoorlijk chaotisch zijn en bussen zijn vaak overvol. Vooral tijdens de spitsuren in en rondom Manila. Het openbaar vervoer is verder goed geregeld en het kost niet veel geld. Er rijden kleurrijke jeepneys, personenbusjes en tricycles. Taxi’s zijn goedkoop, maar alsnog is het verstandig om van te voren een prijs af te spreken. Indien je een dag ter vrije besteding hebt, is het mogelijk om op sommige plaatsen in de Filipijnen een auto of motor te huren. Verdiep je dan wel eerst even goed in de verkeersregels. Als je iets huurt, heb je een internationaal rijbewijs nodig dat 1 jaar geldig is. Dit is verkrijgbaar bij de ANWB voor € 15,95. Ook kun je eventueel voor een kleine meerprijs een Filipijnse chauffeur huren die ervaren is in het verkeer. In de Filipijnen wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De conditie van de wegen is door het gehele land goed.