Galápagos
Een unieke vulkanische archipel in de Stille Oceaan
Verken de Galápagos archipel! Geniet van unieke vulkanische landschappen, kristalheldere wateren en een ongeëvenaarde biodiversiteit. Door de geïsoleerde ligging herbergt de eilandengroep van Ecuador allerlei plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Snorkel tussen kleurrijke rifvissen, wandel door natuurparken en bewonder reuzenschildpadden. Galápagos is een unieke bestemming, die niet te vergelijken valt.
Met Undiscovered op reis naar Galápagos
Onze rondreizen Galapágos zijn met zorg samengesteld om je de diverse landschappen en bijzondere locaties van de archipel te laten zien. Raak geïnspireerd door onze voorbeeldreizen en gebruik het als basis voor jouw eigen reisplan op maat. Je kunt je reis naar Galápagos ook combineren met het vasteland van Ecuador.
Galápagos in een oogwenk
De Galápagos eilandengroep is een unieke, geïsoleerde archipel in de Stille Oceaan, ongeveer 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador. Galápagos bestaat uit dertien grotere eilanden en nog talloze kleine eilandjes. Verreweg het grootste eiland is Isabela; dit eiland beslaat ongeveer de helft van het totale oppervlak van Galápagos. Andere bekende eilanden zijn Santa Cruz, San Cristobal en Bartolome Island.
Santa Cruz
Santa Cruz is het bruisende hart van Galápagos, met de levendige stad Puerto Ayora als uitvalsbasis. Je vindt hier onder andere het Charles Darwin Research Station, waar je meer leert over de diverse ecosystemen van Galápagos en het behoud hiervan. Ook de verborgen kraters van Los Gemelos zijn absoluut de moeite waard. Je kunt er ook een bezoek brengen aan Primicias Ranch; het leefgebied van reuzenschildpadden.
Isabela
Isabela is het grootste eiland van de Galápagos en staat bekend om zijn adembenemende actieve vulkanen, waaronder de indrukwekkende Sierra Negra en de Wolf; met 1.707 meter de hoogste top van Galápagos. Dit eiland biedt reizigers de kans om te snorkelen tussen zeeleguanen en schildpadden en om zeldzame Galápagos-pinguïns te spotten. Je vindt op dit eiland ook allerlei inheemse mangrovebossen, die een belangrijk onderdeel vormen in het ecosysteem.
Bartolome Island
Het spectaculaire Bartolome Island biedt met zijn vulkanische landschap één van de meest adembenemende panorama’s ter wereld. Als je wandelt langs lavastromen en andere vulkanische landschappen, waan je je echt op een andere planeet. Het hoogtepunt is Pinnacle Rock; vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op diverse baaitjes en eilandjes. Wandel ook naar het zuidelijk gelegen strand. Hier is zwemmen verboden, maar kijk je je ogen uit naar witpuntrifhaaien die dicht langs de branding zwemmen.
San Cristobal
San Cristobal is één van de toegangspoorten van Galápagos en het op één na drukste eiland van de archipel. San Cristobal is beroemd om zijn rijke biodiversiteit en historische betekenis. Het eiland biedt prachtige stranden zoals La Loberia en Playa Mann, en het beroemde Kicker Rock voor spectaculaire duiken. Je kunt ook het Cristobal Interpretation Center verkennen om meer te leren over de geschiedenis van Galápagos. Met een wandeling naar Tijeretas Hill kun je talrijke cirkelende fregatvogels van dichtbij bekijken.
Tips Galápagos
Om je te helpen bij de voorbereiding van je reis naar de Galápagos, geven we je graag enkele tips.
- Plan je reis ruim van tevoren. Galápagos is een populaire bestemming met beperkte toegang. Zorg ervoor dat je op tijd boekt, om teleurstellingen te voorkomen.
- Bedenk vooraf hoe je de eilanden wil ontdekken. De Galápagos eilanden zijn op twee verschillende manieren te ontdekken; door te eilandhoppen van eiland naar eiland, of vanuit een volledig verzorgde cruise langs de eilanden. Beide manieren geven een heel andere kijk op deze unieke archipel.
- Voorkom een gehaast karakter van de reis. Elk eiland heeft zijn eigen unieke landschappen en diersoorten die de moeite waard zijn om te ontdekken. Je kunt ervoor kiezen om een reis te combineren met het vasteland van Ecuador, of alleen naar Galápagos af te reizen.
- Respecteer de natuur. De Galápagos eilandengroep is een uniek, beschermd natuurgebied. Volg daarom altijd de richtlijnen van gidsen en respecteer de dieren en hun leefomgeving om deze bijzondere plek te behouden voor toekomstige generaties.
Meer reistips ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Beste reistijd Galápagos
De Galápagos eilandengroep heeft een eigen klimaat. Van januari tot en met maart is het er heet met temperaturen tussen 23°C en 28°C en valt vooral in de namiddag wat neerslag. Tussen juni en december is het er met 20°C een stuk koeler en is de zee ruiger. De beste reistijd voor de Galápagos is van januari tot en met juni wanneer de zee warm en rustig is en de temperatuur gemiddeld 27°C is. In de maanden juni tot december is er een grote kans om walvissen en zeeleeuwen te spotten.
Reisadvies Galápagos
Galápagos is onderdeel van Ecuador. Ecuador is over het algemeen een veilig land om doorheen te reizen. Controleer voordat je op reis gaat altijd het laatste reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen over Galápagos
Galápagos is onderdeel van Ecuador. Voor een reis naar Ecuador dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Mocht je langer dan 3 maanden reizen, dan kun je persoonlijk een visum aanvragen bij de Ecuadoraanse ambassade in Den Haag. Bij aankomst in Ecuador moet je een formulier invullen die je inlevert bij de douane. Vul dit formulier in het vliegtuig al in om tijd te besparen bij de paspoortcontrole.
Voor reizen naar Ecuador en Galápagos zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A. Vaccinaties voor Hepatitis B en Rabiës zijn persoonsgebonden. Daarnaast is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Voorkom de worminfectie Bilharzia door niet te gaan zwemmen in zoet oppervlaktewater zonder stroming. Zika, dengue, malaria en chikungunya zijn ziektes die door muggen worden overgedragen. We raden je daarom aan om je goed te beschermen tegen muggenbeten. Bovendien is het verstandig om een noodkuur mee te nemen voor het geval je malaria krijgt. Bekijk voor je op reis gaat altijd het laatste advies van de GGD.
Galápagos is onderdeel van Ecuador. Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Ecuador gevierd:
1 januari - Nieuwjaarsdag
februari - Carnaval
week voor Pasen - Semana Santa
maart/april - Witte Donderdag
maart/april - Goede Vrijdag
maart/april - Stille Zaterdag
maart/april - Pasen
1 mei - Dag van de arbeid
24 mei - Slag bij Pichincha
24 juni - Inti Raymi
24 juli - Geboortedag Simón Bolivar
10 augustus - Nationale Onafhankelijkheidsdag
9 oktober - Onafhankelijkheidsdag van Guayaquil
12 oktober - Dia de la Raza
1 november - Allerheiligen
2 november - Allerzielen
3 november - Onafhankelijkleid van Cuenca
6 december - Stichting van Quito
25 december - Kerstmis
Op Galápagos zijn zeevruchten een belangrijk onderdeel van het dieet, met verse vis, garnalen, kreeft en octopus. Populaire gerechten zijn ceviche, een gerecht van rauwe vis gemarineerd in citroensap, en encebollado, een vissoep met yucca en uien. In tegenstelling tot het vasteland, waar rijst, aardappelen en maïs prominente basisvoedingsmiddelen zijn, ligt de nadruk op de eilanden meer op zeevruchten.
Op Galápagos is afdingen over het algemeen niet gebruikelijk. Prijzen in winkels, restaurants en voor toeristische diensten zijn meestal vast en weerspiegelen de kosten van het leven en het onderhoud op de afgelegen eilanden. Dit verschilt enigszins van het vasteland van Ecuador, waar afdingen op markten en bij kleine winkels gebruikelijker is.
Op Galápagos worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als op het vasteland van Ecuador. De stroomsterkte in Ecuador is 120 Volt en men gebruikt de stekker type A en B. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten, waardoor een wereldstekker nodig is. Omdat de netspanning in Ecuador (120 Volt) lager is dan in Nederland (230 Volt), heb je eventueel een spanningsomvormer nodig.
Het geven van fooien in Ecuador is niet verplicht, maar wel erg gebruikelijk. Vanwege de lage lonen vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren. Bij restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% tot 15% verwacht. Kijk wel even goed of er ‘servicio incluido’ op de rekening staat, dan is er namelijk al rekening gehouden met een fooi. Maar ook dan wordt een kleine fooi, zo’n 5%, zeker gewaardeerd. Bij kofferdragers en kamermeisjes wordt een dollar erg op prijs gesteld. Bij een lokale gids van een trekking of tour kun je ongeveer uitgaan van 5 tot 10 dollar per persoon per dag. De chauffeur verwacht ongeveer de helft. Ontdek je de Galápagos archipel per cruise? Dan is een fooi van 10 tot 20 dollar per dag gebruikelijk.
Op Galápagos mag je bijna alles fotograferen, maar er zijn enkele regels om rekening mee te houden. Het is belangrijk om de dieren niet te storen of te benaderen, en altijd een veilige afstand van minstens twee meter te bewaren. Vermijd het gebruik van flitsfotografie, omdat dit de dieren kan verstoren. Bij sommige beschermde gebieden en onderzoeksstations kunnen er specifieke beperkingen zijn, dus het is goed om de instructies van gidsen en lokale autoriteiten op te volgen om de unieke natuur te respecteren en te behouden.
Doordat Ecuador geen eigen valuta meer heeft, is de munteenheid in Ecuador de Amerikaanse Dollar (USD). Kijk voor de actuele koers op ‘www.xe.com’. Vooraf je reis hoef je geen Amerikaanse Dollar te kopen. Pinnen op de Galápagos is mogelijk, maar kan soms beperkt zijn. Er zijn geldautomaten (ATM's) in de grotere plaatsen, zoals Puerto Ayora op Santa Cruz en Puerto Baquerizo Moreno op San Cristobal. Het is echter aan te raden om voldoende contant geld mee te nemen, aangezien de beschikbaarheid van geldautomaten niet altijd gegarandeerd is en ze soms buiten werking kunnen zijn. Wacht dan ook niet totdat je geen contant geld meer hebt en pin op tijd.
Op Galápagos is internet beschikbaar, maar de dekking en snelheid kunnen variëren. In grotere steden zoals Puerto Ayora (Santa Cruz) en Puerto Baquerizo Moreno (San Cristobal) zijn er hotels, cafés en restaurants met wifi. Echter, de snelheid is vaak trager dan je gewend bent en kan onbetrouwbaar zijn. Mobiele 4G-dekking is beperkt en niet overal beschikbaar.
In onze wintertijd is het tijdsverschil tussen Nederland en Galápagos 7 uur. In de zomer is het in Galapágos 8 uur vroeger.
Voor vervoer tussen de eilanden ben je aangewezen op ferry’s en vliegtuigen. Lokale veerboten verbinden de belangrijkste bewoonde eilanden, zoals Santa Cruz, Isabela en San Cristobal. Binnen de eilanden zelf kun je gebruikmaken van taxi's, waaronder watertaxi's in de havens. Veel tours en excursies zijn inclusief vervoer, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de belangrijkste bezienswaardigheden en natuurgebieden.
Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Galápagos
Onze reisspecialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis door Galápagos, eventueel in combinatie met het vasteland van Ecuador.