• Wereldklasse duiken met de voshaai
    Malapascua
  • Wereldklasse duiken met de voshaai
    Malapascua

Wereldklasse duiken met de voshaai

Malapascua

Het kleine en laidback eilandje Malapascua kent wereldfaam als de enige locatie ter wereld voor de dagelijkse ontmoetingen met de zeldzame voshaai (Tresher Shark). In de vroege ochtenduren komen de voshaaien naar ondiepere wateren om schoongemaakt te worden, soms vergezeld door mantaroggen.

Vanaf een plateau kun je deze fascinerende haaien bewonderen, die zo herkenbaar zijn door de sierlijk lange staartvin. Maar Malapascua biedt ook uitstekende duikstekken met een rijkdom aan macroleven bij bijvoorbeeld Gato Island of de duikstekken rondom Malapascua zelf waar je bijvoorbeeld eenvoudig zeepaardjes, mandarijnvissen, zeeslangen en sepia’s kunt spotten. Verder zijn er enkele scheepswrakken te vinden, waarvan de bekendste het Dona Marilyn wrak is; een 100 meter lang passagiersschip dat tijdens een tyfoon in 1988 is gezonken. Door deze diversiteit aan onderwaterleven, gecombineerd met het aangename leven boven water, behoort Malapascua voor ons tot een van de meest ideale bestemmingen om te duiken in de Filipijnen.

PADI Tresher Shark Specialty
Het is sinds kort mogelijk een PADI Tresher Shark Specialty te doen. In twee dagen leer je alles over het gedrag, de leefomgeving en bescherming van de voshaaien. Tijdens de duiken observeer en herken je gedragspatronen en leer je hoe we de voshaaien kunnen beschermen in de leefomgeving van Malapascua.

Onze favoriete duikstek
Monad Shoal is de duiklocatie bij Malapascua om de fascinerende voshaaien te spotten. Voor zonsopgang in het licht van de maan en sterren stap je op de bangka van de duikschool richting dit plateau op 45 minuten varen, afhankelijk van de zeecondities. Bij de eerste dagschemering duik je het water in en zak je af naar de top van het plateau op ongeveer 18 meter diepte. Er zijn verschillende cleaning stations waar de voshaaien overheen cirkelen voor de dagelijkse body scrub. De haaien, die erg verlegen zijn van aard, cirkelen soms op enkele meters afstand boven je. Ook worden er regelmatig adelaarsroggen en mantaroggen gespot. Bij het nabijgelegen Kemod Shoal worden soms grote scholen hamerhaaien gezien. De duik eindigt bijna standaard met een kleurrijke zonsopgang bij bovenkomst. Kun je de dag nog beter starten?

Duikseizoen
In Malapascua kan jaarrond worden gedoken, waarbij bijna elke periode in het jaar zo haar eigen voordelen kent. Voshaaien zijn er het gehele jaar, echter wordt bij een ruige zee in de maanden december tot februari niet dagelijks uitgevaren. De beste periode voor hamerhaaien en manta’s is van december tot mei. Het beste zicht is er van maart tot mei, met 20-25 meter zicht. Van november tot februari is er een gemiddeld zicht van 10-15 meter.

Duiken bij Malapascua
Bekend om: voshaaien van Monad Shoal, macroduiken bij Gato Island
Soort duiken: rifduiken, wandduiken, nachtduiken, wrakduiken
Zicht: Tussen de 10 en 25 meter
Level: Beginner tot gevorderd
Aantal duikstekken: Ongeveer 20 duikstekken binnen een uur varen
Toegankelijk vanaf: per boot vanaf Malapascua