Namibië
Panoramische vergezichten en waanzinnig wildleven
Reis door een land vol natuurlijke wonderen, gevormd door een eeuwenlang spel van wind en water. Beleef een safari in de nationale parken en ga op zoek naar de 'Big Five'. Laat je verrassen door de rijke cultuur van het koloniale verleden, de waanzinnige berglandschappen en ontmoetingen met de hartelijke bevolking. Namibië zal al je zintuigen prikkelen.
Met Undiscovered op reis naar Namibië
Al onze rondreizen door Namibië zijn met zorg samengesteld om je de bijzondere plekken van Namibië te laten zien en worden volledig afgestemd op jouw wensen. In onze reizen staat beleving centraal in alle aspecten, waardoor iedere reis een bijzonder karakter krijgt. Je reist veelal per huurauto door Namibië, waardoor je tijdens je reis veel vrijheid hebt om het land zelf te ontdekken. Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen of gebruik ze als basis voor je eigen reis naar Namibië.
Namibië in een oogwenk
Namibië ligt in Zuidelijk-Afrika en is één van dunstbevolkte landen ter wereld. Het land heeft in totaal bijna 4000 kilometer aan natuurlijke grenzen, met aan de zuidkant de Oranjerivier, de westkant de Atlantische Oceaan, de noordkant de Caprivistrook en aan de oostkant de Kalahari Woestijn. Bijna 50% van het land bestaat uit nationale parken, reservaten en andere beschermde gebieden. Met een reis door eindeloze woestijnlandschappen, enorme zandduinen en door nationale parken vol met wildlife is sensatie gegarandeerd.
Noord-Namibië
Een reis door Noord-Namibië laat je in korte tijd een enorme diversiteit aan landschappen zien. Het Etosha National Park is het grootste nationale park van het land en bestaat uit onder anderen grasland, savanne en een enorme zoutpan. Tegen de Angolese grens ligt Kaokoveld, een nog vrij onontdekt gebied, met kleine Himba gemeenschappen en de verrassend groene omgeving van de Kunene rivier en de Epupa watervallen. Wanneer je de Okavango rivier naar de Caprivistrook volgt, kom je terecht in een groene oase van moerassen.
Zuid-Namibië
Het zuiden van Namibië wordt gekenmerkt door ongerepte woestijnlandschappen. De fotogenieke kokerbomen staan hier kenmerkend tussen de zandvlaktes en de ruige rotsformaties. Het Ais Richtersveld Nationaal Park beslaat een groot gebied van Zuid-Namibië en wordt ook wel eens beschreven als een maanlandschap, en toch vind je hier de grootste diversiteit aan woestijnplanten ter wereld. Een ander fenomeen is de Fish River Canyon, met een diepte van 550 meter en 160 kilometer wijd is het de grootste canyon van Afrika. Het Sperrgebiet was lange tijd niet toegankelijk maar is inmiddels het jongste nationale park en in ontwikkeling. Het kuststadje Lüderitz als ook het spookstadje Kolmanskop laten je een glimp zien van het koloniale verleden.
Centraal-Namibië
De hoofdstad van Namibië is Windhoek, wat de naam dankt aan het koloniale verleden. Met moderne gebouwen, vele restaurantjes en winkelstraten staat deze stad in schril contrast met de rust die je vind in de rest van het land. Even buiten de stad rij je al vrij snel de imposante vlaktes tegemoet van de Kalahari woestijn. Maak kennis met de inheemse Bosjesmannen, die nog steeds leven van de jacht in dit gebied. Ontdek het Waterberg Plateau National Park, wat een ideale plek is om mooie wandelingen te maken. Ook het nabij gelegen Okonjima Natuur Reservaat is meer dan een bezoek waard. Het nog vrij jonge reservaat staat voor het behoud van een aantal wilde katachtigen, waaronder de luipaard.
West-Namibië
De Atlantische Oceaan vormt de natuurlijke grens aan de westkant van Namibië. De vrij koele zee zorgt voor een bijzonder klimaat direct aan de kust met soms mistige omstandigheden. Veel schepen zijn hier gestrand en de wrakken liggen verlaten en verroest tussen het zand, vanwaar de naam komt ‘Skeleton Coast’. De enige bewoners van de Skeleton Coast zijn een enorme kolonie van Kaapse Pelsrobben die te vinden is bij Cape Cross. De plaatsen Swakopmund en Walvisbaai liggen direct aan de kust en zijn hotspots voor avonturiers. Rij met quads door de woestijn, ga kayakken op zee of glij met een sandboard van hoge duinen. Verken de koloniale plaatsjes met Duits karakter, wat niet alleen terug te vinden is in de architectuur, maar ook in de lokale restaurants.
Namib Naukluft NP
Door het samenvoegen van verschillende parken in de jaren '70, ontstond één van de grootste nationale parken ter wereld, het Namib Naukluft National Park. Het park bestaat voornamelijk uit woestijn en grenst ten westen direct aan de Atlantische Oceaan, wat het tot een van de meest onherbergzame plekken maakt. Een hoogtepunt tijdens een reis door Namibië zijn de rode zandduinen, die meer dan 300 meter hoog kunnen zijn, gelegen in de Sossusvlei. Klim vroeg in de ochtend de zandduin op en aanschouw een spectaculaire zonsopkomst die de omgeving iedere minuut van kleur veranderd. Het nabijgelegen Deadvlei, is een wat surrealistische plek om doorheen te lopen, maar een waar paradijs voor fotografen. De eeuwenoude dode bomen staan in schril contrast met de witte klei van de vlakte en de rode zandduinen op de achtergrond. Wandel door de 30 meter diepe Sesriem Canyon en aanschouw een miljoenen jaren oud spel tussen water en zand.
Damaraland
In het westen van Namibië vind je ook het spectaculaire landschap van Damaraland, van grasvlaktes tot graniet gebergte. Ontmoet de woestijnolifanten die hier vrij rondlopen, of de bijzondere zwarte neushoorn. Damaraland is tevens een reis terug in de tijd, met het versteende bos bij Twyfelfontein en eeuwenoude rotstekeningen in het Brandberg Massief. Het Brandberg massief herbergt tevens de hoogste piek van Namibië, met een hoogte van 2.573 meter. Voor avonturiers een ideale plek om te wandelen en te klimmen.
Tips Namibië
Met veel reiservaring in Namibië, weten onze reisspecialisten exact welke mogelijkheden dit fantastische land te bieden heeft. Hierbij geven we je graag alvast vier tips voor een goede voorbereiding op je reis naar Namibië:
- Een rondreis door Namibië gaat gepaard met lange reisafstanden en het land is te groot om alles in één reis te kunnen zien. Voorkom een reis met een te gehaast karakter en focus op een aantal bestemmingen.
- Voor het spotten van veel wildlife in de Nationale Parken kun je het beste reizen in het droge seizoen. In deze tijd van het jaar trekken de dieren al snel richting het schaarse water en zijn de bomen kaal, waardoor je ver kunt kijken.
- Plan je reis ruim van te voren. Het aanbod aan accommodaties is niet overal even groot en vooral in het hoogseizoen en de piekperiodes gaat de beschikbaarheid erg rap.
- Mocht je langer de tijd hebben of al eens geweest zijn in Namibië, is het aan te raden het land te combineren met een reis door Botswana. Of je reis af te sluiten bij de spectaculaire Victoria Falls, op de grens met Zimbabwe. Undiscovered kan dit ook voor je verzorgen.
Beste reistijd Namibië
Namibië is het hele jaar goed te bereizen. De beste reistijd om naar Namibië te reizen is over het algemeen van mei tot en met oktober. In deze periode valt er nauwelijks regen en is dan ook de beste tijd voor het spotten van dieren. Namibië heeft vanwege de grote omvang verschillende klimaatzones met gevarieerde temperaturen, afhankelijk van de hoogte en geografische positie. Er heerst een overwegend subtropisch woestijnklimaat, met gemiddeld 300 dagen per jaar zonnig weer. Zowel het droge als ook het regenseizoen heeft elk zijn voordelen, afhankelijk van je voorkeuren. Handig om te weten: voor elke Namibiëreis op onze website staat er gedetailleerd advies voor de beste reistijd van die specifieke reis. Lees meer over de beste reistijd Namibië.
Reisadvies Namibië
Namibië is een veilige bestemming om doorheen te reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. Bewaar belangrijke documenten en spullen op veilige plekken om diefstal te voorkomen. Zorg dat reisbagage op slot zit, ook als je de kamer verlaat om bijvoorbeeld te dineren. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen mee als je op pad gaat. Bekijk het actuele reisadvies Namibië op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Voor een reis naar Namibië dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Een visum is tot een verblijf van 3 maanden niet nodig. Reis je met kinderen onder de 18 jaar? Dan heb je een geboortecertificaat nodig bij binnenkomst en vertrek uit Namibie. Deze is op te vragen bij de gemeente.
Voor reizen naar Namibië zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond) en Hepatitis A. Vaccinatie voor Hepatitis B is persoonsgebonden. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest evenals een choleraverklaring. In Namibië is er in het algemeen geen malaria aanwezig, echter is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Alleen het noordelijke deel van het land (de Carprivi-strook) is een risicogebied voor malaria. Bekijk ook de laatste ontwikkelingen voor reizen naar Namibië tijdens corona.
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Namibië gevierd:
1 januari – Nieuwjaarsdag
9 februari - Dag van de Grondwet
21 maart – Onafhankelijkheidsdag
maart/april - Goede Vrijdag
maart/april - Pasen
1 mei - Dag van de Arbeid
mei – Herdenking Slag bij Cassinga
25 mei - Afrika Dag
mei – Hemelvaartsdag
26 augustus – Dag van de Helden
10 december – Dag van de Mensenrechten
25 en 26 december – Kerstmis
De keuken van Namibië is behoorlijk gevarieerd door een mix van culturen, met veel gebruik ook van lokale verse producten. Door de ligging aan de oceaan staat er veel verse vis op de menukaart, waaronder oesters, kabeljauw en kreeft. In Namibië wordt veel vlees gegeten van de braai (barbecue), waaronder ook wild zoals antilope, kudu, gemsbok en struisvogel. Door het droge klimaat is er weinig fruit te koop in het land en daarom eet men tussendoor ‘biltong’ een snack van gedroogd vlees. Naast lokale gerechten zijn er ook veel Europese invloeden terug te vinden in de keuken vanuit de koloniale tijd. Kijk niet raar op van een bratwurst, een Wiener Schnitzel of apfelstrudel op de menukaarten. Voor ontbijt zijn er genoeg mogelijkheden wat mede ook te danken is aan de vele bakkers met Duitse invloeden. Ook voor vegetariërs zijn er zeker overal wel opties op de menukaarten.
In winkels zijn de prijzen vast, echter is afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels heel gebruikelijk in Namibië. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.
In Namibië is het voltage 220 /240 Volt. Een aantal accommodaties genereren zelf elektriciteit met generators of zon/windenergie. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.
Het geven van fooien in Namibië is niet verplicht, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Fooien vormen vaak een belangrijke aanvulling van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Ook hun families profiteren hier van. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.
Namibië is bij uitstek een perfect land waar je hele mooie foto’s kunt maken van het landschap, buitengewone dieren en de vrolijke lokale bevolking. Vergeet ook zeker niet eventuele extra lenzen mee te nemen voor het fotograferen van dieren die ver weg zijn. Let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mensen vinden het prachtig om een foto van zichzelf op een beeldscherm te zien of nog bijzonderder, om een foto opgestuurd te krijgen. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, laat je dan vooraf informeren.
De munteenheid in Namibië is de Namibische Dollar (NAD). De Namibische Dollar is gekoppeld en daarmee ook gelijk in waarde aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Kijk voor de actuele koers op ‘www.xe.com’. Neem van te voren een bepaald bedrag aan Euro’s of Dollars mee, wel in kleine biljetten. Deze contanten kun je eventueel in Namibië omwisselen. Het is handig om ter plaatse Namibische dollars te pinnen. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn Nedbank Namibia en Bank Windhoek. Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is niet bruikbaar tenzij je dit van te voren activeert bij je bank. Daarnaast is pinnen met een creditcard mogelijk. Met bekende creditcards zoals een Visa en Mastercard kun je bij de meeste banken terecht (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Pinautomaten zijn aanwezig op de luchthaven en grotere steden zoals Windhoek, Swakopmund, Aus en Outjo. Het is belangrijk om genoeg contact geld op zak te hebben, vooral als je enkele dagen tussen of door afgelegen plekken reist, zoals de nationale parken.
In Namibië vind je internetcafés in steden en de grotere dorpen. Daarnaast beschikken nagenoeg alle lodges en hotels over draadloos internet in de kamer of in de lobby. In afgelegen dorpjes en in nationale parken is vaak geen internet aanwezig. De snelheid van het internet kan nog wel eens per plek verschillen.
Het tijdsverschil tussen Nederland/België en Namibië is 1 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is er geen tijdsverschil.
In een reis door Namibië maak je vaak gebruik van een huurauto, zodat je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. De meeste wegen bestaan uit gravel en alleen rondom de grotere steden zijn deze geasfalteerd. De wegen verkeren in het algemeen in een goede staat door het droge klimaat en met een duidelijke bewegwijzering. De afstanden kunnen lang zijn en een goede voorbereiding is noodzakelijk. Je reist veelal per 4WD en het is mogelijk dat je uren rijdt zonder iemand tegen te komen, wat rijden een beleving op zichzelf maakt. In Namibië wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Voor het rijden van een huurauto zijn een creditcard en een internationaal rijbewijs verplicht om bij je te hebben.
Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Namibië
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis in Namibië.