• Malvina voor Manilla

Malvina voor Manilla

Hallo, mijn naam is Malvina. Op 9 augustus ga ik de Dodentocht van Bornem (België) lopen, een niet-competitieve wandeling van 100 kilometer. Deelnemers vertrekken om 21:00 uur ‘s avonds en worden vóór 21:00 uur de dag erna over de eindstreep verwacht. Maar waaróm zou ik dit doen?

Voor Manilla

Sinds ik voor het eerst voet in de Filipijnen zette, is mijn liefde voor het land alleen maar gegroeid. De Filipino’s zijn ontzettend lief en het land is waanzinnig mooi. Maar elk land heeft ook minder mooie kanten…

In Manila vind je één van de armste en meest onderontwikkelde gebieden van de Filippijnen. In de BASECO wijk leven de mensen onder de moeilijkste omstandigheden in kleine zelfgemaakte huisjes. Hygiëne. Nul. Ontwikkelingskansen. Zero. In plaats van de vinger te wijzen naar president Duterte, het economisch systeem of Onze Lieve Heer, wilde ik zelf wat doen.

Smokey Tours

Via Undiscovered kwam ik in contact met Juliette, de (Nederlandse) organisator van Smokey Tours. Smokey Tours is een non-profit organisatie die excursies door de sloppenwijken van Manila organiseert en zo ‘de andere kant’ van de metropool laat zien. De tours worden begeleid door mensen uit de sloppenwijken en 'vergeethoeken' van Manila. Zij worden door Smokey Tours opgeleid tot gids en eerlijk betaald zodat gidsen en hun families het net iets beter hebben.

De BASECO bewoners groeien op met de veronderstelling dat ze houtskool moeten maken uit drijfhout of plastic moeten verzamelen om een maaltijd op tafel te krijgen. Als ze buiten hun wijk solliciteren worden ze afgewimpeld, misbruikt of onderbetaald. Die baan als gids betekent dus werkelijk alles voor hen.

Maar Smokey Tours wil méér doen. Er zijn steeds maar enkele gidsen nodig en die kunnen ook niet hun hele leven gids blijven. Het leven houdt méér uitdagingen in dan wat een opleiding tot gids kan dekken. Daarom wil Smokey Tours een Talent Development Center oprichten.

Wat is het Talent Development Center?

Het centrale idee is om naast de gidsopleiding ook andere trainingen te geven. Trainingen voor zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar niet voor iemand die is geboren in een sloppenwijk: hoe stel ik mijn CV op? Waarom moet ik op tijd zijn? Welke houding neem ik aan tegenover een werkgever? Hoe kom ik op voor mezelf?

Toen ik vroeg aan Juliette van Smokey Tours hoe het Talent Development Center er uit zou gaan zien, antwoordde ze: “Afhankelijk van de donaties wordt het wellicht een hoekje in een kantoor of bibliotheek. We willen investeren in mensen, niet in gebouwen.” Toen wist ik zeker dat dít het project was waarvoor ik blaren wilde lopen.

Er is goed over het project nagedacht. Bijvoorbeeld wordt niet iedereen zomaar toegelaten tot de trainingen. De deelnemers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat het maximum aan participanten ook echt de vruchten van de trainingen met zich meenemen. Bovendien krijgen de familieleden van de participanten te eten, terwijl zij les krijgen. Want in de sloppenwijken betekent niet werken, niet eten. Eigenlijk is er helemaal geen tijd voor ‘opleiding’.

Ook het vervoer naar het ‘Talent Center’ wordt vergoed. Ik had hier zelf nooit aan gedacht, maar Smokey Tours ként de situatie van de sloppenwijken en weet daarom als geen ander hoe ze dit project succesvol kunnen maken.

Steun het Talent Center!

In juni was ik in Manila en heb ik met medewerkers van Smokey tours en bewoners van de sloppenwijk gepraat. Ook met Janet, een van de gidsen van Smokey Tours. Zij zou gerust 3 keer de Dodentocht heen en weer lopen als ze zo nooit meer 10 uur per dag knoflook hoeft te pellen.

Maar dat hoeft ze niet te doen. Ik loop de Dodentocht voor haar zodat zij de training van Smokey Tours kan volgen voor degelijke job en toekomstkansen voor haar en haar 2 zoontjes. Help je mee? Maak een donatie en win een weekendje Den Haag of een weekendje Amsterdam met de steun van Novotel.