Klimaat en beste reistijd Oeganda

Oeganda heeft een gematigd tropisch klimaat vanwege de ligging bij de evenaar en een gemiddelde hoogte van 1000 meter boven zeeniveau. Het droge seizoen loopt van december tot februari en van juni tot september, het lange regenseizoen loopt van maart tot mei en korte regenseizoen van oktober tot november. Gedurende het jaar varieert de gemiddelde temperatuur van 16 graden Celsius in de zuidwestelijke hooglanden tot aan 25 graden Celsius in het noorden van Oeganda. In de hoger gelegen gebieden in het zuiden zoals Bwindi Impenetrable National Park kan het 's nachts behoorlijk afkoelen. In het droge seizoen kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 35 graden Celsius, zeker in het noorden in de maanden januari en februari. Tijdens het regenseizoen kan het voor een uur flink regenen in de avond/nacht en in de ochtend, en klaart het vervolgens op. Ook kan het heel de dag bewolkt zijn. Houdt er rekening mee dat het gehele jaar door regen kan vallen, vooral in de regenwouden. Vandaar dat het land daarom zo groen en vruchtbaar is in Oeganda.

Oeganda is heel het jaar door goed te bereizen. Over het algemeen worden de maanden juni tot augustus en december tot februari als beste reistijd beschouwd. Dit is de goede periode voor gorilla trekkingen. Ook is het dan eenvoudiger om wildleven te spotten doordat dieren rondom waterpoelen verzamelen en de vegetatie minder is. Van juni tot september bevinden zich de meeste reizigers in Oeganda, dit is dan ook het hoogseizoen. Reizen in het laagseizoen (in de maanden maart tot mei, en oktober en november) heeft ook een positieve kant. Het landschap is groener, er is weinig stof van de zandwegen, de permits voor gorilla en chimpansee trekkingen zijn voordeliger, en dieren zijn actiever. Wel kunnen sommige wandelpaden in het regenwoud moeilijker begaanbaar zijn. Mede aan de hand van je voorkeuren heeft dus zowel het droge als het regenseizoen elk zijn voordelen.

Houdt er rekening mee dat door de klimaatverandering het weer anders kan uitpakken dan verwacht. Het weer laat zich steeds moeilijker voorspellen. Zo kan het regenen in het droge seizoen en is het droog weer in het regenseizoen.