• Dompel onder in Malagassische geschiedenis in Antananarivo
    Antananarivo
  • Dompel onder in Malagassische geschiedenis in Antananarivo
    Antananarivo

Dompel onder in Malagassische geschiedenis in Antananarivo

Antananarivo

Antananarivo, ook wel in het kort Tana genoemd, geeft een goede indruk van de historie van het Rode Eiland voordat de Franse kolonisatie begon. Vandaag de dag is de hoofdstad het politieke en economische centrum van Madagascar. Antananarivo verspreidt zich uit over verschillende heuvels en betekent ‘de plek van 1000 krijgers’, een naam verkregen doordat aan het begin van de 17e eeuw de Merina koning Andrianjaka de stad veroverde en er duizend troepen ter verdediging plaatste.

Het beeld van de stad wordt gedomineerd door een massa van gebouwen die wirwar door elkaar staan. In het hooggelegen stadsdeel (Haute Ville), dat een stuk rustiger is dan het hectische Basse Ville, kun je heerlijk rondslenteren met interessante bezienswaardigheden en mooie uitzichten over de stad op loopafstand van elkaar. Wandel door de charme van smalle geplaveide straten langs traditionele houten huizen. Het Queen Palace (rova) is een imposant complex dat op de hoogste heuvel van Antananarivo is gelegen. Vlak daarbij ligt het prachtige Andafiavaratra museum met een collectie van meubelen, portretten en voorwerpen die stammen uit de eeuwen van het Merina koninkrijk. Daarnaast bevindt zich er het presidentiële paleis, de Ambohimanoro kathedraal en bruisende markten zoals in Analekely met vele handelaren die hun goederen aan de man proberen te brengen. Een stadstour met een gids is een grote toegevoegde waarde om de geschiedenis van Madagascar te begrijpen.

Aanbeveling
Breng een bezoek aan het bijzondere Ambohimanga, de voormalige hoofdstad van het Merina koninkrijk. De plek is UNESCO Werelderfgoed vanwege ‘het meest betekenisvolle symbool in de culturele identiteit van het Malagassische volk’. Op de heuvels vind je de paleizen van de vroegere koninklijke familie en het kerkhof, spirituele en heilige plaatsen voor de mensen in Madagascar. Het zal je verrassen dat Ambohimanga Rova helemaal niet op de paleis lijkt zoals wij ze kennen.