• De perfecte combinatie van strand en duiken
    Pulau Lankayan
  • De perfecte combinatie van strand en duiken
    Pulau Lankayan

De perfecte combinatie van strand en duiken

Pulau Lankayan

Het kleine Pulau Lankayan is ongetwijfeld een van de mooiste, al dan niet het mooiste eiland van Sabah. Een langgerekt wit zandstrand omringd het eiland, vergezeld door een azuurblauwe zee die uitnodigt voor een frisse duik. Naast een ideale strandbestemming, is Pulau Lankayan dan ook een perfecte duikbestemming met meer dan 30 verschillende duikstekken op slechts enkele minuten afstand.

Bijzonder hier zijn de drie verschillende scheepswrakken, waarbij het ook mogelijk is om binnenin een kijkje te nemen. Verder biedt Pulau Lankayan bijzonder macroleven, waaronder de spookfluitvissen, zeepaardjes, krabben, hengelaarsvissen, inktvissen en kleurrijke naaktslakken. In het seizoen, van maart tot mei, worden regelmatig walvishaaien gespot. De koralen zijn in erg goede conditie en maakt het bijzonder prettig om te duiken. Van juni tot september leggen soepschildpadden en karetschildpadden eieren op de stranden van het eiland. Als je geluk hebt, is het tijdens je verblijf mogelijk om hier in de nacht getuige van te zijn, of de kleine schildpadjes los te laten in de vrije natuur. Het enige resort op het eiland is het Lankayan Island Resort, met 23 bungalows met directe toegang tot het strand.

Onze favoriete duikstek
Jawfish Lair. Een prachtige duikstek met een divers arsenaal aan macroleven. Hier tref je de unieke jawfish aan, vaak met de eitjes genesteld in hun bek. Naast de jawfish zie je hier stekelroggen, baarzen, anemoonvissen, trompetvissen en vele naaktslakken.

Duikseizoen
Duiken kan het gehele jaar door op Pulau Lankayan. In de periode maart tot mei heb je de beste condities voor het spotten van walvishaaien door de aanvoer van plankton uit de rivieren van het vasteland. Het zicht kan hierdoor op sommige dagen dalen tot 5-10 meter.

Duiken bij Pulau Lankayan
Bekend om: Macro duiken, walvishaaien
Soort duiken: kantduiken, wrakduiken, rifduiken
Zicht: Tussen de 5 en 20 meter
Level: Beginner tot gevorderd
Aantal duikstekken: 32
Toegankelijk vanaf: Pulau Lankayan – Lankayan Island Resort