Reisinformatie Sri Lanka

Sri Lanka is gelegen in het zuiden van Azië, in het noordelijke gedeelte van de Indische Oceaan. Met een oppervlakte van 65.600 km2 is het land net iets kleiner dan Nederland en België bij elkaar. De hoofdstad is Sri Jayawardenapura Kotte (Kotte) maar de grootste stad van Sri Lanka is Colombo, met ruim 750.000 inwoners. De luchthaven Bandaranaike International Airport is tevens in Colombo gevestigd.

Het diverse landschap wordt gekenmerkt door zandstranden aan de kustplaatsen tot aan heuvelachtige gebieden met groene theeplantages in het binnenland. De hoger gelegen steden, zoals Nuwara Eliya, bieden prachtige vergezichten over diepe valleien met groen gekleurde bomen. Daarnaast zijn de regen- en nevelwouden, meren, draslanden en savannes de thuishaven voor veel wildleven. Sri Lanka kent onder andere tientallen endemische vogelsoorten, luipaarden, lippenberen, walvissen, schildpadden en krokodillen. Ook zijn apen, zoals de Ceylonkroonaap en Paarsgezichtbladapen, in overvloed aanwezig. Het land heeft haar bekendheid voornamelijk te danken aan de vele kokosplantages, kaneel, rubber, koffie en productie van thee; met Ceylonthee als een van de bekendste.

Sri Lanka kent een geschiedenis met veel Portugezen, Nederlandse en Britse invloeden. Deze invloeden zijn nog steeds terug te zien in de Sri Lankaanse architectuur (zoals de koloniale gebouwen in Nuwara Eliya, ook wel Little England) en vrijetijdsbesteding (waaronder fietsen). De naam Ceylon stamt af uit de tijd toen het land overheerst werd door de Britten. Na de onafhankelijkheid in 1948 werd de naam Dominion Ceylon, oftewel Ceylon. Deze onafhankelijkheid duurde tot 1972 waarna het land de naam Sri Lanka kreeg en Singalees als officiële taal werd ingevoerd. De bevolking kan onderverdeeld worden in vijf etnische groepen waarvan de Singalezen de grootste bevolkingsgroep is (ongeveer 75%). Andere groepen zijn de Tamils, Burghers, Moren en Vedda’s. Vedda’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Sri Lanka. De meeste mensen hanteren het boeddhisme als religie, dat met 70% het grootst is, 15% het hindoeïsme en de overige inwoners zijn christen of moslim. Door de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen worden er drie officiële talen gesproken; Singalees, Tamil en Engels.