Praktische informatie Sri Lanka

Afdingen
In Sri Lanka is afdingen heel gebruikelijk, bijvoorbeeld in souvenirwinkels, bij markten en bij het lokale vervoer. Supermarkten hanteren vaste prijzen waardoor afdingen in de meeste gevallen niet veel zal opleveren. Het is een spel waar je met een vriendelijke glimlach, humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Overdrijf het echter niet en houd ook rekening met wat de lokale bevolking betaalt. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

Ambassade
De Nederlandse ambassade van Sri Lanka is gelegen in Colombo:
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Sri Lanka

Telefoon: +94112510200
Fax: +94112502855
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/sri-lanka
Openingstijden: maandag t/m donderdag 08.00 uur - 17.00 uur, vrijdag 08.30 uur - 14.00 uur.

Elektriciteit
De stroomsterkte in Sri Lanka is 230 Volt. Men gebruikt de stekker type D en G. Hiervoor kun je een wereldstekker of een universele adapter gebruiken. De meeste supermarkten en souvenirwinkels in Sri Lanka bieden dit ook goedkoop aan. Ook hebben grote hotels bij de receptie adapters die je kunt gebruiken.

Eten en drinken
De keuken van Sri Lanka kent veel Indiase invloeden en bestaat voornamelijk uit pittig gekruide gerechten. Curry en rijst zijn overal en op ieder moment van de dag te verkrijgen. De curry’s bevatten groente, tropische vruchten, kip, vlees, fruit of verschillende soorten vis. Vaak wordt dit geserveerd met kokossambal en papadums (krokante deegvellen). Op straat en bij bakkers is ook een grote variëteit aan roti te krijgen. Dit Indiaas gerecht lijkt op een pannenkoek en komt in allerlei soorten, zoals kokosroti, roti met zoet beleg of roti belegd met (pittige) groente. Een ander typisch gerecht is Dhal curry dat bestaat uit linzen, kruiden en kokosmelk. Het wordt dan ook ieder moment van de dag geserveerd, van ontbijt tot aan diner.

Lekker bij het eten is het lokale bier Lion Lager, welke het best koud geserveerd kan worden. Indien je iets sterkers wilt, kun je de nationale drank Arak drinken. Deze sterke drank wordt hoofdzakelijk gemaakt van kokospalm. Ook Ceylon thee wordt veelal gedronken, vaak gezoet met suiker en veel melk. De meeste restaurants verkopen geen alcohol waardoor je meestal alleen frisdrank of water bij het eten kunt krijgen. Alcoholische dranken zijn te koop bij de drankenhandel. Water drinken uit de kraan wordt sterk afgeraden. Het beste is om altijd bronwater uit flessen te drinken. Indien je niet in de mogelijkheid bent om water te kopen, kook het dan 5 minuten.

Feestdagen en festivals
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. Je kunt het beste met de volgende feestdagen rekening houden:

15 januari 2019 - Tamil Thai Pongal Day (ter ere van de rijstoogst)
20 januari 2019 - Duruthu Full Moon Poya Day (ter ere van Boeddha’s eerste bezoek aan het land)
4 februari 2019 - Onafhankelijkheidsdag
19 februari 2019 - Navam Full Moon Poya Day (viering van de eerste boeddhistische raad)
20 maart 2019 - Madin Full Moon Poya Day (viering van boeddha’s eerste bezoek aan geboortestad)
21 maart 2019 - Holi (Hindoeïstisch lentefeest)
13 april 2019 - Sinhala en Tamil Nieuwjaarsavond
14 april 2019 - Sinhala en Tamil Nieuwjaarsdag
19 april 2019 - Bak Full Moon Poya Day (viering van boeddha’s tweede bezoek aan Sri Lanka)
19 april 2019 - Goede vrijdag
21 april 2019 - Pasen
1 mei 2019 - Dag van de arbeid
18 - 19 mei 2019 - Vesak Full Moon Poya Day (viering geboorte, verlichting en het Nirvana van Boeddha)
5 juni 2019 - Eid-al-Fitr (suikerfeest)
16 juni 2019 - Poson Full Moon Poya Day (herdenking introductie boeddhisme)
16 juli 2019 - Esala Full Moon Poya Day (Boeddha’s eerste preek bij Tempel van de Tand)
5 - 14 augustus 2019 - Kandy Esala Perahera (verering van Tempel van de Tand)
12 augustus 2019 - Eid-al-Adha (offerfeest)
14 augustus 2019 - Nikini Full Moon Poya Day (terugtrekkingen van monniken na overlijden van boeddha)
13 september 2019 - Binara Full Moon Poya Day (ter ere van de oprichting van Bikkhuni)
13 oktober 2019 - Vap Full Moon Poya Day (eind van boeddhistische vastenperiode)
27 oktober 2019 - Divali (licht festival)
10 november 2019 - Milad-Un-Nabi (verjaardag profeet Muhammed)
12 november 2019 - II Full Moon Poya Day (wijding van leerlingen als eerste missionaris van Boeddha)
11 december 2019 - Unduvap Full Moon Poya Day (heilige Boddhi Tree naar Anuradhapura)
25 december 2019 - Kerstmis

Fooien
Het geven van fooien in Sri Lanka is niet verplicht, maar wel normaal. Vooral als je nagaat dat de lonen erg laag liggen, vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Uiteraard wordt een fooi met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren. Je hoeft je niet verplicht te voelen om iets te geven.

Fotograferen
Sri Lanka heeft prachtige landschappen, flora en fauna, uitgestrekte stranden en historisch erfgoed die het fotograferen waard zijn. Ook kun je schitterende foto’s maken van de lokale mensen. Let hierbij wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Voor steltvissers en theeplukkers is het gebruikelijk een fooi te geven voor of na het fotograferen. Het fotograferen van overheidsgebouwen en militaire objecten en personen is verboden. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids. Daarnaast is het ongepast om tatoeages van een Boeddha te laten zien of je te laten fotograferen met je rug naar een Boeddhabeeld.

Geld en bankzaken
De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse Rupee (LKR). Een euro staat ongeveer gelijk aan 180 Rupee. Vooraf je reis hoef je geen Rupee te kopen. Met bekende creditcards zoals een Visa en Mastercard kun je in de grotere hotels en restaurants betalen. In de grotere steden zijn ATM's (Automatic Teller Machine) aanwezig waar je met je Nederlandse pinpas kunt pinnen. Voorbeelden van betrouwbare banken zijn Sampath Bank, Hatton National Bank en Commercial Bank. Bandaranaike International Airport beschikt over een wisselkantoor waar je Euro's kunt omwisselen, ook kun je hier geld pinnen bij een ATM. Let net zoals in Nederland goed op voor fraude en verlies je creditcard nooit uit het oog. Gebruik je creditcard voor betalingen in hotels, vliegtickets of grote aankopen zodat je niet met een pak geld over straat hoeft. Daarnaast is het te adviseren om tijdens je rondreis over kleingeld te beschikken om bijvoorbeeld een taxi te betalen of fooi te geven. Houd rekening met gesloten banken op Poya- en feestdagen.

Internet
In de grotere toeristische steden, zoals Colombo en Kandy, zijn veel internetcafés te vinden, maar ook in de kleinere steden tref je het steeds vaker aan. Draadloos internet (WiFi) wordt veelal gratis aangeboden in de lobby van hotels, restaurants en cafés. Het internet is over het algemeen redelijk snel. Sri Lanka heeft ook een aantal WiFi zones waar je gratis gebruik van kunt maken.

Kleding en schoeisel
Sri Lanka kent een tropisch klimaat waardoor het raadzaam is lichte en ruimzittende kleding te dragen. Doordat je een rondreis maakt, kom je vaak in aanraking met verschillende seizoenen en temperaturen. Overdag is een korte broek, een T-shirt en slippers voldoende. In de hoger geleden gebieden is het koeler waardoor het aan te raden is om warme kleding zoals een vest of trui mee te nemen of in laagjes te dragen. Ook een shirt met lange mouwen kan handig zijn om mee te nemen voor het geval er veel muggen rondvliegen. Mocht je iets vergeten zijn, dan kun je altijd nog ter plaatse kleding kopen voor een hele lage prijs. In het regenseizoen kan een dunne regenjas en eventueel een paraplu handig zijn. Zorg tijdens wandeltochten dat je stevige (berg)wandelschoenen met een goed profiel hebt. Ook een dagrugzakje is goed om bij je te hebben. Houd er rekening mee dat schouders en knieën bedekt moeten zijn tijdens een bezoek aan een heilige plaats, hierbij kan een sarong of sari handig zijn.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Sri Lanka dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Bij een verblijf van minder dan 30 dagen heb je een ETA visum (Electronic Travel Authority) nodig. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen is een toeristenvisum nodig, dit kun je aanvragen bij de Sri Lankaanse ambassade in Den Haag. Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij de ambassade of visumdienst. Bij aankomst in Sri Lanka moet je een formulier invullen die je inlevert bij de douane. Vul dit formulier in het vliegtuig al in om tijd te besparen bij de paspoortcontrole.

Souvenirs
In Sri Lanka kun je leuke souvenirs kopen op markten en bij kraampjes langs de weg. Hier is een groot aanbod aan souvenirs waar je bijvoorbeeld thee, specerijen en sari’s kunt aanschaffen. Als reiziger heb je wel een grote verantwoordelijkheid over wat je koopt. Er zijn namelijk veel souvenirs te koop waar beschermde natuurproducten in zijn verwerkt. Denk hierbij aan schelpen, koralen, planten en dieren zoals schildpadden. Het is strikt verboden om deze beschermde natuurproducten in te voeren, en er staan hoge boetes op als de douane in Nederland dit opmerkt. Verschillende instanties proberen de kwetsbare ecosystemen in Sri Lanka te beschermen. En jij kunt daar een rol van betekenis in spelen. Het is goed te onthouden dat elk stuk koraal, ook al lijkt het dood, nog steeds een grote functie heeft in het ecosysteem waar het zich bevindt. Kort gezegd, neem nooit iets mee wat uit de zee komt.

Telefoneren
In Sri Lanka heb je bijna overal goed mobiel bereik, maar houd er rekening mee dat dit hoge kosten met zich mee brengt. Het is verstandig om hiervoor contact op te nemen bij je provider voordat je op reis gaat. Telefoneren vanuit de hotelkamer naar een internationale lijn is erg duur. Het is goedkoper om te bellen vanuit een speciale telefoonwinkel of bij een internetcafé. Ook kun je een speciale toeristen telefoonkaart kopen waarmee je voordelig naar Nederland belt, dit kan al bij aankomst op de luchthaven. De telefoonkaart is geldig voor één maand en kost rond de LKR 1.300 (€ 7,50). De landcode (landnummer) om naar Sri Lanka te bellen is 0094 oftewel +94. Laat in dit geval de eerste 0 van het te bellen nummer weg.

Tijdverschil
Het tijdverschil tussen Nederland Sri Lanka is 4,5 uur in onze wintertijd. In onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later.

Veiligheid
Je kunt in heel Sri Lanka reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. Loop bijvoorbeeld niet alleen in de nacht op afgelegen plekken. Bewaar belangrijke documenten en spullen op veilige plekken om diefstal te voorkomen. Het is verstandig om geld te verdelen en op verschillende plaatsen te bewaren. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen mee als je op pad gaat. Zaken zoals sieraden kun je beter thuis laten, want die vallen alleen maar op. Controleer voordat je op reis gaat altijd het laatste reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, blijf op de hoogte van lokale media en vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld bij demonstraties.

Verlies en diefstal
Als je paspoort gestolen is of als je die bent verloren, is het belangrijk om direct een politierapport te laten opmaken bij het lokale politiekantoor. Dit rapport heb je ook nodig voor een declaratie bij je verzekering voor eventuele andere gestolen goederen. Vervolgens is het van belang om met de politieverklaring langs te gaan bij de Nederlandse ambassade in Colombo en een noodpaspoort te laten opmaken. Hier heb je twee pasfoto’s voor nodig. Neem deze dus altijd mee vanuit Nederland omdat er voorwaarden gelden voor deze pasfoto’s.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Sri Lanka betaal je een vertrekbelasting van LKR 1.500 per persoon vanaf Colombo. Dit bedrag is alleen in contanten en lokale valuta af te rekenen. Bij sommige maatschappijen is de vertrekbelasting inbegrepen in je ticket en hoef je dit niet ter plaatse te voldoen.

Vervoer
Tijdens een rondreis door Sri Lanka maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je meer vrijheid hebt om onderweg ergens te stoppen. Dit is een van de betere manieren om door Sri Lanka te reizen, want het openbaar vervoer kan behoorlijk chaotisch zijn en bussen zijn vaak overvol. Sri Lanka heeft een treinnetwerk dat zich uitstrekt over het hele land. De treinen vertrekken meerdere keren per dag maar zijn niet altijd stipt op tijd. Vertraging komt regelmatig voor; het is daarom verstandig altijd voor vertrek de tijden bij de receptie van je hotel of een lokale bewoner na te vragen. Er rijden kleurrijke rickshaws en Tuk Tuk’s. De prijzen zijn goedkoop, maar alsnog is het verstandig om van te voren een prijs af te spreken. Indien je een dag ter vrije besteding hebt, is het mogelijk om op sommige plaatsen in Sri Lanka een brommer te huren. Controleer hiervoor wel je reisverzekering en verdiep je eerst even goed in de verkeersregels. Een andere voordelige manier om jezelf te verplaatsen is met de bus. Houd er rekening mee dat de bus vaak overvol zit en lang kan duren. Er zijn twee staatsbussen; de CTB en de SLTB. Je kunt er ook voor kiezen om een privé bus, deze kosten iets meer maar zijn vaak wel sneller, of een taxi te nemen. Maak ook hierbij van tevoren een prijsafspraak met de chauffeur. Je kunt bij de receptie van het hotel vragen of ze een taxi voor je kunnen bellen.