Praktische informatie Réunion

Afdingen
Het is niet gebruikelijk en heeft ook niet veel zin om te onderhandelen over prijzen op het eiland. Réunion is een redelijk ontwikkeld en welvarend eiland waar verkopers op markten en in souvenirwinkels vast houden aan hun prijzen. Mocht je een poging wagen, doet dit dan met respect en zorg er voor dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

Ambassade
Réunion heeft geen Nederlandse ambassade. Voor vragen kan contact worden opgenomen met de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika:

210 Florence Ribeiro/Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk 0181
Pretoria
Zuid-Afrika

Telefoon: +27 (0)12 425 4500
Openingstijden: maandag t/m donderdag 08.00 uur - 17.00 uur, vrijdag 08.00 uur - 13.00 uur.

Elektriciteit
Op Réunion is er een stroomsterkte van 220-240 Volt. Men gebruikt Europese stekkers met twee pinnen, waardoor een wereldstekker niet nodig is.

Eten en drinken
Door de verscheidenheid aan culturen kent Réunion diverse culinaire tradities. De Franse keuken wordt gecombineerd met Creoolse specialiteiten en Chinese en Indiase invloeden. Typische schotels zijn de verschillende soorten cari (currysaus gepaard met vlees, gevogelte of vis) en rougail saucisse (worsten gekookt in tomatensaus) geserveerd met rijst en groenten. Verse vis, zeevruchten en schaaldieren staan op elk menu. Het ontbijt bestaat dikwijls uit stokbrood met boter en jam en daarbij eventueel pain au chocolat en brioche. Fruit is een variatie aan tropische vruchten waaronder ananas, papaya, mango, guave, citrus vruchten en chayote. In de dorpen zijn tal van patisserieën waar ze croissants, gebakjes en stokbroden verkopen. Daarnaast zijn er winkeltjes waar simpele Creoolse gerechten, sandwiches en hartige/zoete snacks verkrijgbaar zijn. Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.

Water kun je gewoon uit de kraan drinken, maar het is ook mogelijk bronwater uit flessen te drinken. Koffie, thee en frisdrank is overal voorhanden. Daarnaast zijn er verse fruitsappen. Wat betreft alcohol is de rum de traditionele drank. Probeer eens rhum arrangé, dat in een variatie van fruit en kruidensmaken aan de man wordt gebracht, waaronder vanille en lychees. Het meest populaire biermerk is Dodo. Verder is er een brede selectie aan voornamelijk Franse en Zuid-Afrikaanse wijnen.

Feestdagen en festivals
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden op Réunion gevierd:

1 januari 2019 - Nieuwjaarsdag
21/22 april 2019 - Pasen
1 mei 2019 - Dag van de Arbeid
8 mei 2019 - Bevrijdingsdag 1945
30 mei 2019 - Hemelvaartsdag
10 juni 2019 - Pinksteren
14 juli 2019 - Bastille dag
15 augustus 2019 - Maria Hemelvaart
1 november 2019 - Allerheiligen
11 november 2019 - Armistice dag 1918
20 december 2019 - Afschaffing slavernij
25/26 december 2019 - Kerstmis

Fooien
Het geven van fooien op Réunion is in principe niet nodig. Uiteraard wordt een fooi met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.

Fotograferen
Réunion is een eiland waar je geweldige foto’s kunt maken, vooral het bijzondere landschap en de natuur leveren prachtige plaatjes op. Indien je lokale mensen fotografeert, let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, laat je vooraf dan informeren.

Geld en bankzaken
De munteenheid op Réunion is de Euro (EUR). Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is bijna overal bruikbaar. Daarnaast is het verstandig om een creditcard mee te nemen waarmee je kunt pinnen of betalen. Met bekende creditcards zoals een Visa en Mastercard kun je bij de meeste banken terecht, evenals winkels, restaurants, tankstations en hotels (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Een creditcard is ook nuttig bijvoorbeeld voor het betalen van een borgsom voor de autohuur en extra kosten op een rekening te laten zetten tijdens een hotelverblijf. Bij het betalen van borg wordt er een bedrag gereserveerd van je bankrekening, maar niet daadwerkelijk afgeboekt. Check van te voren bij de bank je limiet en kosten voor internationale transacties. Pinautomaten zijn aanwezig op de luchthaven en in de grotere dorpen zoals Saint Denis, Saint Gilles les Bains en Saint Pierre. Het is belangrijk om genoeg contant geld op zak te hebben, vooral als je voor enkele dagen tussen afgelegen plekken reist waaronder de grote oude kraters van Cilaos, Salazie en Mafate. In zowel Hell Bourg als Cilaos is welgeteld één pinautomaat te vinden.

Internet
Op Réunion vind je internetcafés in grotere dorpen en toeristische plaatsen zoals Saint Denis, Saint Gilles les Bains en Saint Pierre. De snelheid van het internet is redelijk goed en de prijs ligt rond de 9 Euro per uur. Daarnaast beschikken de meeste hotels over draadloos internet (WiFi), waarbij het bereik zich zo nu en dan beperkt tot enkele delen van het hotel. Het kan voorkomen dat je hiervoor moet betalen om er gebruik van te maken. Gratis WiFi wordt langzaam maar zeker beschikbaar, met name in winkelcentra.

Kleding en schoeisel
Door het tropische klimaat op Réunion wordt het aangeraden om lichte en loszittende kleding te dragen. Denk bijvoorbeeld aan polyester of katoen. Laagjes kleding kan handig zijn met de verschillende klimaatzones. Overdag is een korte broek en een T-shirt voldoende. Neem een shirt of blouse met lange mouwen en een lange broek mee voor bescherming tegen de muskieten in de avond. Daarnaast is het raadzaam om warme kleding zoals een vest of trui mee te nemen voor als het afkoelt in de avond, vooral in de bergen, en in de ochtend als je vroeg op pad gaat. Een winddicht regenjack of poncho is goed om in te pakken, met name voor als het weer omslaat bijvoorbeeld in de bergen. Zorg tijdens de wandeltochten dat je stevige (berg)wandelschoenen met een goed profiel hebt. Ook een dagrugzakje is goed om bij je te hebben, evenals een eigen zak-/hoofdlamp voor in het donker. Zowel een harde koffer als een zachte reistas kan worden gebruikt tijdens een reis op Réunion.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Réunion dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Voor staatsburgers uit de Europese Unie volstaat ook een geldig identiteitsbewijs. Een visum is tot een verblijf van 6 maanden niet nodig.

Souvenirs
Op Réunion zijn leuke souvenirs te koop, maar als reiziger heb je een grote verantwoordelijkheid over wat je koopt. Er zijn namelijk veel souvenirs te koop waar beschermde natuurproducten in zijn verwerkt. Denk hierbij aan houtproducten, schelpen, koralen, planten en dieren. Het is strikt verboden om deze beschermde natuurproducten in te voeren, en er staan hoge boetes op als de douane in Nederland dit opmerkt. Verschillende instanties proberen de kwetsbare ecosystemen op Réunion te beschermen. En jij kunt daar een rol van betekenis in spelen. Het is goed te onthouden dat elk stuk koraal, ook al lijkt het dood, nog steeds een grote functie heeft in het ecosysteem waar het zich bevindt. Kort gezegd, neem nooit iets mee wat uit de zee komt.

Telefoneren
Op Réunion kun je voordelig naar Nederland bellen met een prepaid telefoonkaart die op verschillende plaatsen zoals krantenwinkels verkrijgbaar zijn. Overal op het eiland heb je met je eigen mobiele telefoon voldoende bereik om te bellen. Het is verstandig om contact op te nemen bij je provider voordat je op reis gaat, zodat je op hoogte bent van eventuele telefoonkosten. Ook kun je ter plaatse een sim card kopen van lokale netwerk providers (Orange, SFR en Only) om mee te bellen. De landcode (landnummer) om op Reunion te bellen is 00262 oftewel +262. Laat in dit geval de eerste 0 van het te bellen nummer weg.

Tijdverschil
Het tijdverschil tussen Nederland en Réunion is 3 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het op Réunion 2 uur later.

Veiligheid
Réunion is een veilige bestemming om doorheen te reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. Loop bijvoorbeeld niet alleen in de nacht op afgelegen plekken. Bewaar belangrijke documenten en spullen op veilige plekken om diefstal te voorkomen. Het is verstandig om geld te verdelen en op verschillende plaatsen te bewaren. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen mee als je op pad gaat. Zaken zoals sieraden kun je beter thuis laten, want die vallen alleen maar op.

Verlies en diefstal
Als je paspoort gestolen is of als je die bent verloren, is het belangrijk om direct een politierapport te laten opmaken bij het lokale politiekantoor. Dit rapport heb je ook nodig voor een declaratie bij je verzekering voor eventuele andere gestolen goederen. Vervolgens is het van belang om via de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika een noodpaspoort te laten opmaken. Het is erg handig als je een kopie hebt van je gestolen paspoort. Daarnaast heb je ook twee pasfoto’s nodig. Neem deze dus altijd mee vanuit Nederland omdat er voorwaarden gelden voor deze pasfoto’s.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Réunion hoef je geen vertrekbelasting te betalen.

Vervoer
In een reis door Réunion maak je vaak gebruik van een huurauto, zodat je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. Alle wegen zijn geasfalteerd en verkeren in een uitstekende staat met een duidelijke bewegwijzering. Schitterende routes langs de kust en in de bergen maakt rijden een beleving op zichzelf, maar vergt door de soms steile stukken en scherpen bochten wel wat ervaring. In Réunion wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De afstanden op eiland zijn relatief kort met hooguit twee uur rijden en de meeste plaatsen zijn eenvoudig te bereiken. Taxi’s zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Het is voordeliger om met het goed geregelde openbaar vervoer te reizen. Reúnion kent een uitstekend busnetwerk dat zich uitstrekt over het hele eiland en ook de kleine dorpen verbindt. Per regio is er een busmaatschappij en de geel gekleurde bussen hebben regelmatige vertrektijden gedurende de dag. Een ticket koop je bij de chauffeur en om uit te stappen druk je op de bel of klap je twee keer.