Praktische informatie Madagascar

Afdingen
Afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels in Madagascar is heel gebruikelijk. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.

Ambassade
Het Nederlands consulaat in Madagascar is gelegen in Antananarivo:
Villa Christina n° 88
Lotissement Bonnet, Ivandry
Antananarivo
Madagascar

Telefoon: +261 20 236 8231
Fax: +261 20 236 8207
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30 uur - 16.30 uur, woensdag 08.30 uur - 12.00 uur.

Elektriciteit
In Madagascar is het voltage 220 Volt. Men gebruikt Europese stekkers met twee pinnen, waardoor een wereldstekker niet nodig is.

Eten en drinken
De keuken van Madagascar heeft Franse, Chinese en Indiase invloeden waar rijst alomtegenwoordig is. De lokale bevolking eet drie keer per dag rijst en vult dit aan met vlees, kip, vis of zeevruchten. Een alternatief voor rijst zijn noedels. Typische Malagassische gerechten zijn romazava (stoofschotel met groente en rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave en kokosnootmelk). Gerechten worden vaak geserveerd met een groentencurry. Internationale gerechten zijn goed vertegenwoordigd in hotels en restaurants. Het ontbijt bestaat dikwijls uit stokbrood met boter en jam. Fruit varieert van tropische vruchten zoals lychees, mango’s, ananas en papaja en bananen. Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.

Vermijdt het drinken uit de kraan en drink enkel water uit flessen. Koffie, thee en frisdrank is overal verkrijgbaar, echter is de kwaliteit van koffie niet altijd even goed. Daarnaast zijn er verse fruitsappen. Wat betreft alcohol is het meest populaire biermerk Three Horses Beer. Ook is er rhum arrangé, dat in een variatie van fruit en kruidensmaken aan de man wordt gebracht, waaronder gember, kaneel en vanille.

Feestdagen en festivals
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in Madagascar gevierd:

1 januari 2019 - Nieuwjaarsdag
8 maart 2019 - Internationale Vrouwendag
29 maart 2019 - Dag van de Opstand
21/22 april 2019 - Pasen
1 mei 2019 - Dag van de Arbeid
30 mei 2019 - Hemelvaartsdag
10 juni 2019 - Pinksteren
26 juni 2019 - Onafhankelijkheidsdag
15 augustus 2019 - Maria Hemelvaart
1 november 2019 - Allerheiligen
11 december 2019 - Dag van de Republiek
25/26 december 2019 - Kerstmis

Fooien
Het geven van fooien in Madagascar is niet verplicht, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Vooral als je nagaat dat de lonen heel laag liggen, vormen fooien een belangrijke aanvulling van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Ook hun families profiteren hier van. Een fooi wordt met veel waardering ontvangen, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaren.

Fotograferen
Madagascar is een fantastisch fotogeniek land met prachtige natuur en een vrolijke lokale bevolking. Let er wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt of gebaart, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mensen vinden het prachtig om een foto van zichzelf op een beeldscherm te zien of nog bijzonderder, om een foto opgestuurd te krijgen. Maak geen foto’s van objecten waar een taboe op zit. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids. Voor professionele fotografie binnen nationale parken en reservaten is een autorisatie nodig. Dit kan via een formulier van de Madagascar National Parks worden verkregen.

Geld en bankzaken
De munteenheid in Madagascar is de Ariary (MGA). Een euro staat gelijk aan ongeveer 3.300 Ariary op het moment. Kijk voor de actuele koers van de Ariary op ‘www.xe.com’. Je kunt er voor kiezen om van te voren al een bepaald bedrag aan Euro’s mee te nemen. Dit kun je vervolgens op de luchthaven van Madagascar of een van de banken in Antananarivo inwisselen voor Ariary. Of pin ter plaatse Ariary. Voorbeelden van bekende banken waar je kunt pinnen zijn BNI, Bank of Africa, BFV-SG en BMOI. Een pinpas met een Maestro-Cirrus logo is niet bruikbaar tenzij je dit van te voren activeert bij je bank. Pinnen met een creditcard is wel mogelijk. Als dit een Mastercard betreft, kun je alleen bij de BNI bank terecht. Met een VISA creditcard kun je bij elke bank terecht, evenals enkele grote hotels (hiervoor kan een extra toeslag worden gerekend). Pinautomaten zijn aanwezig in de grotere steden. Het is belangrijk om genoeg contant geld op zak te hebben, vooral als je voor enkele dagen tussen afgelegen plekken reist. Hou er rekening mee dat je maximaal 500.000 Ariary mag uitvoeren en dat de munteenheid enkel omwisselbaar is in Madagascar.

Internet
In Madagascar vind je internetcafés in steden en de grotere dorpen. Daarnaast beschikken kleinschalige tot aan grote hotels in toenemende mate over draadloos internet. In afgelegen dorpjes is vaak geen internet aanwezig. De snelheid van het internet kan nog wel eens per plek verschillen. Prijzen voor het internet variëren van 30 tot 100 Ariary per minuut.

Kleding en schoeisel
Madagascar heeft over het algemeen warme temperaturen, waardoor het wordt aangeraden om lichte en ruimzittende kleding te dragen. Denk bijvoorbeeld aan katoen. Overdag is een korte broek, een T-shirt en slippers voldoende. Neem een shirt of blouse met lange mouwen mee voor bescherming tegen de muskieten in de avond. Daarnaast is het raadzaam om warme kleding zoals een vest of trui mee te nemen voor als het afkoelt in de avond, vooral in de hooglanden. Een licht regenjack of poncho is handig met name in de regenwouden waar het hele jaar door regen valt. Zorg tijdens de wandeltochten dat je stevige wandelschoenen met een goed profiel hebt. Ook een dagrugzakje is goed om bij je te hebben, evenals een eigen zaklamp voor tijdens nachtwandelingen. Als je gaat kamperen kan een lakenzak een prettige uitkomst bieden. Toon respect voor de lokale cultuur qua kleding bij religieuze plaatsen en wanneer je bent uitgenodigd bij mensen thuis. Je lokale gids kan je hierin eventueel adviseren. Wat betreft bagage voor een reis naar Madagascar is een reistas praktischer dan een harde koffer.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Madagascar dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Ook is een visum verplicht. Voor reizen tot 30 dagen betaal je bij aankomst op de luchthaven in Antananarivo 35 Euro per persoon voor een visum. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, moet je een visum aanschaffen à 40 Euro per persoon. Een visum kan eventueel van te voren worden aangevraagd voor 50 Euro per persoon bij het consulaat in Rotterdam of de ambassade in Brussel (de genoemde prijzen zijn onder voorbehoud). Raadpleeg altijd de laatste informatie met betrekking tot visa uitgiften bij het consulaat of een visumdienst.

Souvenirs
In Madagascar kun je leuke souvenirs kopen, maar als reiziger heb je een grote verantwoordelijkheid over wat je koopt. Er zijn namelijk veel souvenirs te koop waar beschermde natuurproducten in zijn verwerkt. Denk hierbij aan houtproducten, schelpen, koralen, planten en dieren. Het is strikt verboden om deze beschermde natuurproducten in te voeren, en er staan hoge boetes op als de douane in Nederland dit opmerkt. Verschillende instanties proberen de kwetsbare ecosystemen in Madagascar te beschermen. En jij kunt daar een rol van betekenis in spelen. Het is goed te onthouden dat elk stuk koraal, ook al lijkt het dood, nog steeds een grote functie heeft in het ecosysteem waar het zich bevindt. Kort gezegd, neem nooit iets mee wat uit de zee komt.

Telefoneren
In Madagascar kun je vanuit openbare telefooncellen goedkoop naar Nederland bellen met een telefoonkaart die in supermarkten of telefoonwinkels te koop is. Verder heb je met je eigen mobiele telefoon in de meeste grote steden voldoende bereik om te bellen. Het is verstandig om hiervoor contact op te nemen bij je provider voordat je op reis gaat. De landcode (landnummer) om in Madagascar te bellen is 00261 oftewel +261. Laat in dit geval de eerste 0 van het te bellen nummer weg.

Tijdverschil
Het tijdverschil tussen Nederland en Madagascar is 2 uur in de wintertijd. In onze zomertijd is het in Madagascar 1 uur later.

Veiligheid
Madagascar is een veilig land om doorheen te reizen. Net als overal geldt dat je moet opletten voor zakkenrollers en dieven, vooral in Antananarivo. Een voorzichtige houding kan nooit kwaad. In de grotere steden is het niet veilig om in de avond alleen over de straat te lopen. Zo kun je beter een taxi nemen naar een restaurant. Bewaar belangrijke documenten en spullen op veilige plekken om diefstal te voorkomen. Het is verstandig om geld te verdelen en op verschillende plaatsen te bewaren. Neem indien noodzakelijk alleen waardevolle eigendommen mee als je op pad gaat. Zaken zoals sieraden kun je beter thuis laten, want die vallen alleen maar op.

Verlies en diefstal
Als je paspoort gestolen is of als je die bent verloren, is het belangrijk om direct een politierapport te laten opmaken bij het lokale politiekantoor. Dit rapport heb je ook nodig voor een declaratie bij je verzekering voor eventuele andere gestolen goederen. Vervolgens is het van belang om met de politieverklaring langs te gaan bij het Nederlandse consulaat om een noodpaspoort te laten opmaken, in dit geval een ‘laissez passer’. Het is erg handig als je een kopie hebt van je gestolen paspoort. Daarnaast heb je ook twee pasfoto’s nodig. Neem deze dus altijd mee vanuit Nederland omdat er voorwaarden gelden voor deze pasfoto’s.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Madagascar hoef je geen vertrekbelasting te betalen. Let er wel op dat je bij aankomst in Madagascar 10 Euro per persoon aan toeristenbelasting moet betalen.

Vervoer
In een reis door Madagascar maak je gebruik van privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je de vrijheid hebt om onderweg te stoppen waar je wilt. In Madagascar wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en hebben een redelijke conditie, voornamelijk van Antananarivo naar Tulear en naar Tamatave. De resterende wegen, het overgrote deel in Madagascar, zijn onverhard en in een slechte staat waardoor ze enkel met een 4WD goed zijn te berijden. Zeker in het regenseizoen. Het openbaar vervoer wordt getypeerd door de taxi brousse, overvolle en oncomfortabele lokale bussen die het niet zo nauw nemen met punctualiteit. In sommige plaatsen zoals Antsirabe bepalen kleurrijke riksja’s, de pousse pousse, het stadsbeeld. Het taxivervoer is enkel in de hoofdstad Antananarivo goed geregeld en goedkoop. Spreek van te voren een prijs af alvorens je een taxi instapt. Tijdens een reis door Madagascar moet je rekening houden met lange reisafstanden van regelmatig 3 tot 5 uur rijden voordat je bij de volgende bestemming aankomt. Lokale vluchten met Air Madagascar kunnen de reistijd behoorlijk inkorten, maar ze zijn niet goedkoop. Minstens één tot twee vluchten zijn vaak nodig om het land goed te kunnen ontdekken.