• Panglao Island: van klein macroleven tot mantaroggen en walvishaaien
    Bohol
  • Panglao Island: van klein macroleven tot mantaroggen en walvishaaien
    Bohol

Panglao Island: van klein macroleven tot mantaroggen en walvishaaien

Bohol

Panglao Island is een van de populairste toeristische bestemmingen in de Filipijnen en is voor velen bij uitstek de plek om de Chocolate Hills en Tarsier Sanctuary van Bohol te verkennen. Dit schiereiland ten zuiden van Bohol kent iets minder faam als duikbestemming, maar biedt goede mogelijkheden tot diverse duiktrips naar naburige eilanden.

Waar de vele boten reeds schade hebben toegebracht bij de duikstekken dichter bij de kust, biedt Panglao zeker ook bijzonder fraaie duikstekken. Op 30 minuten varen tref je het prachtige Balicasag Island, een klein ovaalvormig eiland bedekt met palmbomen en volledig omringd door een wit zandstrand. De duikstekken hier zijn erg divers, met diverse scholen makrelen en barracuda’s, enkele Napoleon vissen en vooral grote koraaltuinen met harde en zachte koralen, bewoond door kleurrijke rifvisjes. Ook het spotten van rifhaaien en schildpadden is niet ongewoon tijdens een duik bij Balicasag Island. Verder kun je bij Cabilao Island, op ongeveer twee uur varen van Panglao Island, ook uitstekend duiken. Alhoewel je er soms witpunt rifhaaien en hamerhaaien kunt zien, staat dit eiland vooral bekend om het vele macroleven dat je hier aantreft. Na circa een uur varen kom je Pamilacan Island tegen met het ‘gezonken’ Snake Island. Ooit een centrum voor walvisvangst, is Pamilacan Island nu een beschermd natuurgebied waar sterke stromingen zorgen voor de komst van groter pelagisch zeeleven zoals mantaroggen en walvishaaien.

Duikseizoen
Er kan het gehele jaar goed worden gedoken bij Panglao Island. In de maanden december tot mei is het hoogseizoen en kan het erg druk zijn op de stranden. In de maanden december tot februari koelt het water af tot 26°C à 27°C, waar de overige maanden een gemiddelde watertemperatuur van 29°C hebben. Afhankelijk van de duikstek waar je gaat duiken, is het zicht gemiddeld tussen de 15 en 30 meter.

Duiken bij Panglao Island
Bekend om: macroleven, Balicasag Island, dolfijnen en walvissen
Soort duiken: stromingsduiken, rifduiken en nachtduiken
Zicht: 15-30 meter
Level: Beginner tot gevorderd
Aantal duikstekken: 17
Toegankelijk vanaf: duikscholen vanaf Panglao Island