• Koloniaal Jaffna: cultuur in overvloed
    Jaffna
  • Koloniaal Jaffna: cultuur in overvloed
    Jaffna

Koloniaal Jaffna: cultuur in overvloed

Jaffna

In het noorden van Sri Lanka ligt het schiereiland Jaffna, een stad die zich met zijn eigen taal en geschiedenis onderscheid van andere delen van het eiland. Het verleden zit hier nog vers in het geheugen, dat blijkt wel uit de verhalen van de lokale bevolking.

Meer dan 20 jaar lang was het gebied niet begaanbaar door de vele burgeroorlogen en waren het de Tamil Tigers die het gebied eigen hadden gemaakt. In 2009 kwam er een eind aan de burgeroorlog en sindsdien ontwikkelt Jaffna zich steeds meer, het toerisme neemt langzamerhand toe.

Door de burgeroorlog is veel koloniaal erfgoed beschadigd maar inmiddels worden veel bezienswaardigheden weer gerestaureerd. Bezoek bijvoorbeeld Fort Jaffna, een voormalig Nederlands fort wat omringd wordt door een brede gracht. Bijzonder is dat enkele muren gemaakt zijn van koraal en steen. Eenmaal door de imposante toegangspoort heb je toegang tot een tentoonstelling waar je veel over de wrede geschiedenis van de VOC te weten komt.

Ook de Nallur Kandaswamy tempel is een bezoek waard, een prachtig goud en rood gekleurde tempel die tevens de grootste hindoetempel is van Sri Lanka. Ook deze tempel heeft schade geleden door de burgeroorlog maar is in 2013 compleet gerestaureerd. Met een toren van ongeveer 30 meter hoog kun je de tempel in de verte al zien liggen.

Ten noorden van Jaffna ligt de Kadurugoda Viharaya tempel, een indrukwekkende boeddhistisch plaats waar veel miniatuur stoepa’s te zien zijn. Van de vele stoepa’s die er ooit geplaatst zijn, zijn er ongeveer nog 20 over. De grootte varieert van 2 tot 7 meter. Het verhaal gaat dat de stoepa’s zijn gebouwd om overblijfselen van boeddhistische monniken te verbergen, zij zouden omgekomen zijn tijdens een hongersnood.

Aanbeveling
Op ongeveer 1 uur varen ligt Delft Island, een eiland vol met Nederlandse geschiedenis. Je ziet nog steeds paarden draven die afstammen uit de Portugese en Nederlandse tijd. Bezoek hier de vuurtoren, ruïnes en de mysterieuze grote voetafdruk.