• Koloniaal Jaffna: cultuur in overvloed
    Jaffna
  • Koloniaal Jaffna: cultuur in overvloed
    Jaffna

Koloniaal Jaffna: cultuur in overvloed

Jaffna

In het noorden van Sri Lanka ligt het schiereiland Jaffna, een stad die zich met zijn eigen taal en geschiedenis onderscheidt van andere delen van het eiland. Het verleden ligt hier nog vers in het geheugen, dat blijkt wel uit de verhalen van de lokale bevolking.

Meer dan 20 jaar lang was het gebied niet begaanbaar door de vele burgeroorlogen en waren het de Tamil Tigers die het gebied eigen hadden gemaakt. In 2009 kwam er een eind aan de burgeroorlog. Sindsdien ontwikkelt Jaffna zich steeds meer en het toerisme neemt langzamerhand toe. Een bezoek aan het noorden is een bijzondere toevoeging aan je rondreis door Sri Lanka.

Door de burgeroorlog is veel koloniaal erfgoed beschadigd maar inmiddels worden veel bezienswaardigheden weer gerestaureerd. Bezoek tijdens je rondreis bijvoorbeeld Fort Jaffna, een voormalig Nederlands fort wat omringd wordt door een brede gracht. Bijzonder is dat enkele muren gemaakt zijn van koraal en steen. Eenmaal door de imposante toegangspoort heb je toegang tot een tentoonstelling waar je veel over de wrede geschiedenis van de VOC te weten komt.

Breng tijdens je bezoek aan Jaffna ook zeker een bezoek aan de Nallur Kandaswamy tempel; een prachtig goud en rood gekleurde tempel die tevens de grootste hindoetempel is van Sri Lanka. Ten noorden van Jaffna ligt de Kadurugoda Viharaya tempel, een indrukwekkende boeddhistische plaats waar veel miniatuur stoepa’s van 2 tot 7 meter hoog te zien zijn. Het verhaal gaat dat de stoepa’s zijn gebouwd om overblijfselen van boeddhistische monniken te verbergen, zij zouden omgekomen zijn tijdens een hongersnood.

Onderweg naar het noorden passeer je Elephant Pass, een belangrijke weg tijdens de burgeroorlog waar hedendaags een oorlogsmonument te aanschouwen is. Tevens is er een gedenkteken voor korporaal Gamini Kularatne. Deze korporaal sprong tijdens de burgeroorlog in een tank en hield hierbij een handgranaat vast in zijn hand terwijl hij in een tank sprong. Hij voorkwam zo dat het militaire kamp bij de Elephant Pass verwoest zou worden en de burgeroorlog hierdoor spoedig beëindig kon worden. Je kunt de tank zien waar de inslagen van granaten en kogels zichtbaar zijn. Een indrukwekkende ervaring die niet mag ontbreken tijdens jouw rondreis door Sri Lanka.

Aanbeveling
Op ongeveer 1 uur varen ligt Delft Island, een eiland vol met Nederlandse geschiedenis. Je ziet nog steeds paarden draven die afstammen uit de Portugese en Nederlandse tijd. Bezoek hier de vuurtoren, ruïnes en een mysterieuze grote voetafdruk.