Klimaat en beste reistijd Sri Lanka

Sri Lanka kent een tropisch klimaat met temperaturen rond de 30 graden Celsius, waarbij het in de laaggelegen gebieden aan de kust het warmst is. In de hoger gelegen gebieden in het binnenland, zoals Nuwara Eliya, ligt de dagtemperatuur rond de 20 graden Celsius waardoor het er aangenaam vertoeven is. In sommige delen van de Hill Country kan het in de nacht afkoelen tot wel 10 graden Celsius. Sri Lanka kent twee moessonseizoenen; Yala en Maha. Yala zorgt van mei tot en met september voor regen in het zuiden, westen en de Hill Country. In het noorden, oosten en de culturele driehoek veroorzaakt Maha veel regen in de maanden oktober/november tot en met januari. Door de twee verschillende moessonseizoenen kun je het gehele jaar goed naar Sri Lanka reizen.

Laat je echter niet weerhouden door een moessonseizoen. Een rondreis in deze periode betekent niet dat het heel de dag regent. Regenbuien zijn vaak van korte duur, waarna er een blauwe lucht tevoorschijn komt. Daarnaast brengt het meerdere voordelen met zich mee; door het hoge waterpeil wordt het raften in Kitulgala extra spannend, de natuur staat in volle bloei en je zult er minder reizigers tegenkomen. Indien je naar een gebied reist waar op dat moment een moesson overheen trekt, houd dan rekening met een soms wilde zee die niet altijd geschikt is om te zwemmen of duiken.

Wat betreft prettige temperaturen kun je het beste tussen december en maart/april een rondreis door Sri Lanka maken. Het is dan niet te warm, waardoor het er goed vertoeven is. In juli en augustus is het over het algemeen wat drukker in Sri Lanka. Naast dat dit de vakantieperiode is in Nederland, wordt in deze periode het boeddhistische Perahera festival gehouden. Een meerdaags festival waar veel bezoekers op afkomen.