Klimaat en beste reistijd Filipijnen

De Filipijnen kent een tropisch klimaat dat grotendeels wordt bepaald door de jaarlijkse noordoost moesson, de Amihan, en de zuidwest moesson, de Habagat. De Amihan, het droogseizoen, start elk jaar in september/oktober en eindigt in mei/juni en wordt gekenmerkt door een geleidelijke oostenwind, weinig tot geen regenval en tropische temperaturen die in de maanden april en mei kunnen oplopen tot ongeveer 35 graden Celcius. De Habagat, ook wel het regenseizoen, vindt plaats tussen juni en oktober en start met een geleidelijk vochtiger wordend klimaat waarbij de wind is gedraaid vanuit het zuidwesten en meer vocht aanlevert. De draaiing van de wind en daarmee de wisseling van het seizoen kan soms gedurende 1 nacht plaatsvinden, maar het komt steeds vaker voor dat er een tot twee weken overheen gaat voordat het nieuwe seizoen echt is ingetreden.

Regenseizoen
Laat je overigens niet afschrikken door het regenseizoen. Het regenseizoen betekent beslist niet dat het net als in West-Europa wekenlang achter elkaar regent. Per gebied in de Filipijnen kan het weerbeeld ook weer verschillen, waardoor je in sommige gebieden in het regenseizoen juist aangenaam rustig weer kunt treffen. En als het regent, tref je vaak in de ochtend of namiddag een flinke tropische regenbui, waarna de zon weer verrassend snel kan doorbreken.

Gedurende het regenseizoen vind je ook meer bloei in de natuur en een ander voordeel van het regenseizoen is dat het vaak rustiger is op de bestemmingen. Hierdoor heb je echt een extra beleving aan je reis doordat je op sommige bestemmingen weinig andere toeristen tegen komt. Vooral tijdens de feestdagen Kerst, Chinees Nieuwjaar en Pasen zijn de piekperiodes qua bezoekers in de Filipijnen.

Het effect van een veranderend wereldklimaat
Een beeld wat nog niet iedereen altijd beseft is dat je wereldwijd een flinke verandering ziet met het weer tijdens een specifiek seizoen. Zeker in de afgelopen jaren merk je steeds vaker dat bijvoorbeeld langdurige regenval ook in het droogseizoen kan voorkomen. Op alle tropische bestemmingen wereldwijd is een trend te zien van een veranderend weerbeeld. De algemene regel dat het in het regenseizoen grotendeels regent en dat er in het droogseizoen geen wolk te bekennen zal zijn, is beslist niet meer van deze tijd.

In de Filipijnen was het bijvoorbeeld in de maanden juli en augustus van de afgelopen jaren bijzonder fraai weer, waarbij er in januari/februari vaker lage drukgebieden zijn die bewolking, wind en regen mee brachten. Terwijl dit normaliter enkele van de beste maanden zijn om te reizen naar de Filipijnen. Het wordt dus steeds lastiger om te bepalen welke maanden de beste garantie geven op goed weer.

Tyfoons
Net als in Taiwan, China, Vietnam en Japan kunnen het gehele jaar door in de Filipijnen tropische stormen (tyfoons) voorkomen. Veel mensen denken dat deze tyfoons alleen in het regenseizoen voorkomen, maar ook in het droogseizoen is het mogelijk dat een tyfoon het land treft. Een tyfoon komt altijd vanaf de oostkust aan land en buigt vaak af naar het noorden (de belangrijkste toeristische bestemmingen tref je in centraal en West-Filipijnen). Het overgrote deel van de stormen raakt nauwelijks land, of scheert langs de noordoostkust richting Taiwan. Het voordeel van een tyfoon is dat je hem ongeveer een week vooraf al kunt zien aankomen en dat wij als reisorganisatie hierop goed kunnen anticiperen. Mocht echter blijken dat een tyfoon effect heeft op een reis, dan kunnen we tijdig schakelen om te zorgen dat je minimale last zult ervaren.

Wat is de beste reistijd voor een reis naar de Filipijnen?
Als vuistregel kun je stellen dat de beste reistijd om naar de Filipijnen te reizen is van november tot en met juni. Echter doordat het een tropische bestemming is en het wereldklimaat zichtbaar verandert, is het erg moeilijk om hier nog op te bouwen. De afgelopen jaren hebben duidelijk laten zien dat je in de Filipijnen ook in de overige maanden perfect kunt reizen. En met de voordelen die het regenseizoen biedt, kunnen we goed begrijpen dat steeds meer reizigers ervoor kiezen om buiten het hoogseizoen te reizen.

We raden niemand af om in een specifieke maand niet naar de Filipijnen te reizen. Wat we bijvoorbeeld wel aanraden is om gedurende het regenseizoen niet naar de rijstterrassen van Luzon te reizen doordat het grotendeels bewolkt en regenachtig zal zijn. Dit komt vooral doordat het een hoger gelegen landschap is. Daarnaast komt het soms nog voor dat de smalle bergwegen die je in dit gebied treft door hevige regenval niet begaanbaar zijn en je hierdoor vertraging kunt oplopen in je programma.

Een nuttige website voor de klimaat historie en het huidige weer in de Filipijnen is de officiële website van het landelijk weerinstituut van de Filipijnen, PAGASA. Voor vragen of informatie met betrekking tot de beste reistijd in de Filipijnen, kun je altijd contact opnemen met een van onze reisspecialisten. We staan je graag te woord!