• Kanoën op het kalme water van lagunes en kanalen
    Belihul Oya
  • Kanoën op het kalme water van lagunes en kanalen
    Belihul Oya

Kanoën op het kalme water van lagunes en kanalen

Belihul Oya

Schilderachtige landschappen, diepe valleien en groene bergtoppen. Belihul Oya is een van de betere gebieden om je midden in de natuur te begeven. Het veelzijdige gebied is gelegen op 616 meter boven zeeniveau en kent prachtige vergezichten. Naast dat het gebied zich uitstekend leent om doorheen te hiken, kun je er ook kanoën op het kalme water van lagunes en kanalen.

Belihul Oya wordt vaak overgeslagen of veelal gebruikt als tussenstop door de goede ligging en dat is zonde, want het gebied is zo divers dat je er prima meerdere dagen door kunt brengen. Dwars door het gebied stroomt een rivier, oftewel 'Oya' in het Singalees. In de nabije omgeving zijn diverse watervallen die je kunt bezoeken en op een uur rijden tref je de hoogste waterval van Sri Lanka van maar liefst 263 meter hoog; de Bambarakanda Falls. Belihuloya Bestaat uit een droog- en natte zone en kent een rijke bio-diversiteit. Zo tref je er naast groene theeplantages en junglegebieden ook savanne en bergbossen.

Naast dat je tropische paden kunt bewandelen die je door heuvelachtige gebieden leiden, leent het gebied zich uitstekend om de kalme wateren van het Samanala Wewa reservoir te bevaren. In je eigen tempo kano je over het reservoir en hoor je hoe het water zijn weg langs je peddel vindt en een kalmerend geluid achterlaat. Vlinders in groten getale kleuren het gebied en kruisen je beeld terwijl je vanaf de rivier een fraai decor van groen begroeide bergtoppen kunt aanschouwen.

Het is ook mogelijk om het kanoën te combineren met wandelen, verspreid over twee dagen. Kies hierbij voor een avontuurlijke overnachting in de bergen! De eerste dag begint met een trekking van ongeveer 6 kilometer. Onderweg heb je de kans om diverse vogelsoorten te spotten en passeer je kleine 'dorpjes' waar een aantal huisjes staan. Aan het eind van de wandeling kruist de Belihul Oya rivier het Samanala Wewa reservoir en heb je de eindbestemming voor die dag bereikt. In de namiddag is er voldoende tijd over om het gebied per kano of per voet te verkennen. Sluit de avond af met een goed verzorgde BBQ voordat je de tent inkruipt en een stille nacht ingaat met enkel de natuurgeluiden om je heen. Nadat je bent ontwaakt wordt er voor ontbijt gezorgd en kun je nogmaals kanoën of ontspannen voordat je weer terugkeert.

Aanbeveling
Verken je het gebied liever met meer snelheid? Het is ook mogelijk om dit per mountainbike te doen!