• Trekking door ongerept berglandschap naar World’s End
    Horton Plains National Park
  • Trekking door ongerept berglandschap naar World’s End
    Horton Plains National Park

Trekking door ongerept berglandschap naar World’s End

Horton Plains National Park

Tropische nevelwouden, uitgestrekte graslanden en een rijke diversiteit aan fauna; het klinkt als muziek in de oren voor de echte natuurliefhebber. Een bezoek aan één van Sri Lanka’s mooiste natuurparken mag tijdens de reis dan ook niet ontbreken. Horton Plains National Park leent zich uitstekend voor een actieve hike op een hoogte van ongeveer 2.100 meter boven zeeniveau. Het spreekt voor zich dat het park is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De aanwezigheid van een groot aantal verschillende wilde dieren maken deze trekking extra bijzonder. In de verte zie je paardherten voorbij huppelen, kun je wilde zwijnen horen knorren en met heel veel geluk spot je zelfs een luipaard. Vergeet zeker niet omhoog te kijken, waar Ceylonkroonapen, reuze eekhoorns en paarsgezichtbladapen in de boomtoppen leven. Ook de vogelliefhebber kan hier zijn geluk niet op; meer dan 87 soorten kruisen je beeld.

De totale trekking is ongeveer 9 kilometer lang en brengt je in 2 tot 3 uur langs de twee grootste hoogtepunten van het park: World’s End en de Baker’s Falls.

Gelegen op ongeveer één kilometer boven de vallei ligt het uitzichtpunt World’s End. Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt het alsof de wereld hier in één keer eindigt. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door mistvelden die tot aan de rand van de klif zweven. Wanneer de mysterieuze gloed is weggetrokken resulteert dit in een prachtig panoramisch uitzicht over een valleien die 1.200 meter dieper is gelegen en wordt gekleurd door groene bergtoppen en theeplantages.

Een kleine afdaling naar beneden brengt je vervolgens naar Baker’s Falls: een prachtige brede waterval van 20 meter hoog, omringd door groen begroeide rotsen. Baker’s Fall ontstaat door een samenvloeiing van meerdere rivieren. Let op dat het verboden is om er te zwemmen.

Door de hoge ligging van Horton Plains National Park kan het wat kouder zijn dan beneden in de vallei. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid warmere kleding aan te trekken of mee te nemen. Om te voorkomen dat je door de mist niet meer kunt genieten van het uitzicht, is het het best om de trekking zo vroeg mogelijk te starten; in ieder geval tussen 6 en 10 uur ’s ochtends. Wij raden echter aan om 6 uur als begintijd aan te houden, je hebt dan meer kans om de massa voor te zijn. Het park in je eentje bewandelen zorgt voor een unieke ervaring. Ook is het verboden om plastic en aanstekers mee te nemen, verwijder daarom al het plastic van je flesjes.

Aanbeveling
De bezienswaardigheden in Nuwara Eliya lopen redelijk uiteen. Om op een andere manier van de natuur te genieten kun je er ook voor kiezen om een adembenemend mooie treinreis te maken die je van Kandy naar Nuwara Eliya vervoert. Onderweg passeer je kleine dorpjes en heb je geweldige vergezichten over een fraai berglandschap, bedekt met groene theeplantages. Optimaal genieten!