• Duiken naar historische wrakken en bijzonder macroleven
    Pasikuda
  • Duiken naar historische wrakken en bijzonder macroleven
    Pasikuda

Duiken naar historische wrakken en bijzonder macroleven

Pasikuda

Gelegen aan de oostkust van Sri Lanka ligt het ongerepte Pasikuda, in het Batticaloa district. Naast de fraaie zandstranden en de serene omgeving leent Pasikuda zich uitstekend om kennis te maken met het diverse leven onder water.

De diverse duikstekken zijn geschikt voor elk type duiker; van de beginnende tot aan technische duiker. Mede doordat de meeste duikstekken relatief ondiep zijn en een diepte kennen van 10 tot 15 meter. Met een gemiddelde duik kruisen onder meer koraalvlinders, maanvissen en anemoonvissen je beeld en duik je over uitgestrekte koraaltuinen waar kleurrijke visjes nieuwsgierig komen kijken. Met wat geluk word je tijdens de duik ook vergezeld door pijlstaartroggen. De riffen bij de kust bieden gemiddeld een zicht van 10 tot 15 meter, terwijl de riffen van de kust af een zicht kunnen bieden tot 25 meter.

Ook voor de iets meer avontuurlijke duiker zijn er tal van mogelijkheden. Naast macroduiken kun je fraai pelagisch zeeleven aanschouwen, afgewisseld met fascinerende wrakken. Kies voor een wrakduik naar de SS British Sergeant; een Brits tankschip wat zonk tijdens een Japanse luchtaanval in 1942. Ondanks dat het wrak in tweeën is gebroken, kun je nog steeds typische details bewonderen. Duik door de grote open ramen terwijl de zonnestralen hun weg door het water vinden. Of maak een duik naar het wrak van de SS Brennus en de SS Sir John Jackson. De SS Brennus is gezonken in het jaar 1881 en fungeerde als groot stoomschip. Naast restanten tref je hier 4 grote ketels en een reusachtige propeller aan. Beide wrakken bevinden zich op een diepte van 9 meter.

Duikseizoen
Door de Noordoostmoesson die tussen oktober en december over Pasikuda trekt is er een wilde zee en regenval, waardoor het niet geschikt is om te duiken. Het duikseizoen loopt daarom van mei tot oktober, waarbij mei en juni als beste maanden worden beschouwd. De zee is dan rustig en er is goed zicht. Watertemperaturen liggen gemiddeld rond de 28°C met koelere stromingen in juli en augustus. Afhankelijk van de duikstek varieert het gemiddelde zicht tussen de 10 tot 25 meter.

Duiken in Pasikuda
Aantal duikstekken: 10
Zicht: 10 tot 25 meter
Bekend om: Biodiversiteit, macroleven, wrakduiken, pelagisch zeeleven
Gemiddelde temperatuur water: 28°C
Soort duiken: Bootduiken, wrakduiken, rifduiken, nachtduiken, macroduiken
Level: Beginner tot gevorderd
Gemiddelde stroming: Matig. Sommige stekken van de kust kunnen een sterkere stroming hebben

Aanbeveling
Ook Trincomalee biedt uitstekende duiklocaties voor de beginnende tot ervaren duiker. Kies voor een duik of snorkelexcursie naar Pigeon Island. Een toegankelijke duik waarbij je op zoek kunt gaan naar kleine rifhaaien en het diverse leven onder water.

Deze highlight komt voor in de volgende voorbeeldreizen: