• Duiken bij Japanse oorlogswrakken
    Coron
  • Duiken bij Japanse oorlogswrakken
    Coron

Duiken bij Japanse oorlogswrakken

Coron

Coron Bay en de omliggende wateren van Busuanga zijn wereldberoemd bij duikers voor een indrukwekkende vloot Japanse oorlogs- en handelsschepen die in de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht. De ervaring die je hebt tijdens het duiken bij één van deze wrakken is heel bijzonder.

Het lijkt alsof de tijd stil staat en je hebt het idee dat de geschiedenis van elk wrak nog verteld moet worden doordat alles zo intact is. Elk wrak van Coron heeft bijzondere kenmerken en je zult merken dat je tijd te kort komt om ze allemaal te verkennen. Het vrachtschip Irako is met een lengte van 147 meter een van de meest gewaardeerde wrakken. Door het heldere water heb je een goed zicht over grote delen van het wrak, waardoor je bewust wordt van de enorme omvang. De Irako is nog goed intact en geeft thuis aan grote scholen baarzen en tonijn. In het wrak tref je veel koraalduivels en schorpioenvissen, maar ook twee residente schildpadden. Het oorlogsschip Akitsushima is een must-dive voor een indrukwekkend beeld van een zeeslag. Dit schip heeft enkele bombardementen in Micronesië doorstaan en is uiteindelijk met grof geweld tot zinken gebracht bij Coron. Bijna in tweeën gebroken door de impact, rust het nu op 35 meter diepte. Het schip heeft op het voordek nog verschillende zware antiluchtdoel geschut staan. Doordat er zoveel wrakken zijn op verschillende dieptes, is het ook mogelijk om voor beginners deze ervaring mee te pakken. Als je gaat wrakduiken bij Coron, raden we je aan je vooraf in te lezen in de geschiedenis van elk wrak, wat de beleving absoluut onvergetelijk zal maken.

Onze favoriete duikstek
De Kyokuzan Maru in de wateren van Busuanga was voor ons een bijzondere ervaring. Dit 136 meter lange Japanse vrachtschip in staande ligging is gezonken in september 1944 en is makkelijk te enteren. In de bovenruimtes vind je verschillende trucks en auto’s. Maar ook het oorlogsschip Akitsushima bij Sangat Island heeft een grote indruk achtergelaten. Elk wrak verteld een eigen verhaal, wat elke duik weer een bijzonder karakter geeft.

Duikseizoen
Het gehele jaar kan er bij Coron goed gedoken worden. Elk wrak heeft zijn eigen kenmerken qua zicht met een gemiddelde variatie tussen de 10 en 25 meter, afhankelijk van de locatie en het tij. Watertemperaturen schommelen jaarrond tussen de 28°C en 31°C.

Duiken bij Coron
Bekend om: Japanse oorlogswrakken
Soort duiken: wrakduiken
Zicht: Tussen de 10 en 20 meter
Level: Beginner tot gevorderd, wreck specialty aanbevolen
Aantal duikstekken: 16
Toegankelijk vanaf: De meeste wrakken zijn toegankelijk vanaf Sangat Island. Enkele wrakken vanaf Busuanga of Coron Stad