• De machtige vulkaan
    Piton de la Fournaise
  • De machtige vulkaan
    Piton de la Fournaise

De machtige vulkaan

Piton de la Fournaise

Piton de la Fournaise is 2632 meter hoog en een van de meest actieve vulkanen in de wereld. Samen met de Cirque de Salazie, Cirque de Cilaos, Cirque de Mafate en Piton des Neiges behoort Piton de la Fournaise tot Réunion National Park, dat benoemd is tot UNESCO Werelderfgoed. De vulkaan is een geologisch wonder die regelmatig uitbarst, een waar spektakel. Desondanks is Piton de la Fournaise heel toegankelijk en kun je helemaal tot aan de kraterrand lopen.

De vulkaan wordt continue gemonitord en bij een naderende uitbarsting wordt de omgeving afgesloten. Vanaf het dorpje Bourg Murat kun je Pas de Bellecombe bereiken, de toegangspoort tot het vulkanisch gebied. Het is een geweldige route met panoramische uitzichten waarbij het landschap drastisch veranderd. Van groene weilanden en bossen met grazende koeien passeer je de diepe kloof van Riviere des Ramparts en kom je terecht in het rode maanlandschap van Plaine des Sables. Bij Pas de Bellecombe is het aanzicht van Piton de la Fournaise en de buitenste krater, bekend als Enclos Fouque, met daarin de kegelvormige Formica Leo werkelijk fenomenaal. Het beklimmen van de machtige vulkaan zelf is onvergetelijk! Na een afdaling langs de buitenste kraterwand, struin je over verharde lavastromen en volg je witte stippen die het pad aanduiden. Zo nu en dan komt er stoom en lava uit schaften op de hellingen. De enerverende tocht kan zowel via de noordzijde als de zuidzijde van de vulkaan plaatsvinden. Laat je verrassen door de enorme omvang van de Dolomieu krater van maar liefst 900 meter wijd en 300 meter diep en het schitterende uitzicht over Enclos Fouque. In het museum Maison du Volcano kom je alles over de vulkaan te weten. Een bezoek aan Piton de la Fournaise is de kroon op je reis door Réunion!

Aanbeveling
Ga vroeg op pad zodat je meer kans hebt op helder weer. Meer vulkaanspektakel kun je beleven door ondergrondse lavatunnels te betreden. Met een zaklamp en een helm, soms kruipend op je handen en knieën, ervaar je hoe tunnels met opmerkelijke vormen en kleuren zijn gecreëerd door vulkanische activiteit.