• Beklim de heilige gronden van Adam’s Peak
    Adam's Peak
  • Beklim de heilige gronden van Adam’s Peak
    Adam's Peak

Beklim de heilige gronden van Adam’s Peak

Adam's Peak

Aan de rand van de Hill Country bevindt zicht één van Sri Lanka’s drukst bezochte plaatsen: Adam’s Peak (Sri Pada). De berg is gelegen in een pittoreske, groenrijke omgeving op een hoogte van 2.243 meter. Vele religies, waaronder boeddhisten, christenen, hindoes en moslims, beschouwen deze berg als heilig waardoor het al meer dan honderden jaren een belangrijk pelgrimsoord is. Volgens hen was het Adam, Boeddha en Shiva die hier als eerste voet op aarde hebben gezet. Bovenaan de berg kun je de voetafdruk aanschouwen maar het is vooral de tocht ernaartoe wat de ervaring zo puur en bijzonder maakt.

Onderaan Adam’s Peak ligt het kleine dorpje Dalhousie, wat voornamelijk bekend staat als startpunt voor de klim. Dalhousie ligt op ongeveer 1.200 meter (wat je een aantal trappen naar de top scheelt). Vanaf hier telt de trap slechts 4.800 treden. Bewandel je liever de hele trap van begin- tot eindpunt? Start dan in Ratnapura, waar de 7 uur durende klassieke route begint.

Om de top te bereiken voordat de zonsopgang de omgeving in magische sferen omtovert, raden we aan om rond 02.30 te starten. Je zult dan ongeveer 3.5 uur onderweg zijn. Eenmaal aangekomen word je beloond met prachtige vergezichten, trommelgeluiden en kun je net als alle andere pelgrims de klok luiden.

Het pelgrim seizoen loopt van december tot mei en het is verbazingwekkend hoeveel gelovigen Adam’s Peak jaarlijks trotseren. Buiten deze periode is er kans op veel regen en mist, waardoor het uitzicht niet volledig tot zijn recht komt.

Aanbeveling
Op de berg kan het waaien en redelijk koud zijn, het is daarom verstandig om warme kleding mee te nemen of in laagjes te dragen. Voor de zekerheid kun je ook altijd een poncho meenemen, mocht het gaan regenen. Langs de kant staan verschillende kraampjes waar je voedselwaren en drinken kunt kopen, dit is voornamelijk in de drukkere periodes. Natuurlijk kun je ook van te voren inkopen doen en dit meenemen. Bezoek ook eens het idyllische bergdorpje Ella, waar je onder meer ‘’the Nine Arch Bridge’’ en groene theeplantages kunt aanschouwen.