• Apo Reef: UNESCO werelderfgoed op een afgelegen locatie
    Apo Reef National Park
  • Apo Reef: UNESCO werelderfgoed op een afgelegen locatie
    Apo Reef National Park

Apo Reef: UNESCO werelderfgoed op een afgelegen locatie

Apo Reef National Park

Apo Reef National Park is met een oppervlakte van 34 km2 het op één na grootste aaneengesloten koraalrif ter wereld. In 2007 is het Apo Reef National Park aangedragen bij UNESCO als werelderfgoed en sindsdien is de visserij ook verbannen. Het atol bestaat uit twee enorme riffen die gescheiden worden door een kanaal van ongeveer 30 meter diep.

Drie kleine eilanden kenmerken het zicht boven het wateroppervlak, waarvan Apo Island de grootste is. Apo Island, niet te verwarren met Apo Island bij Negros, is de kraamkamer voor veel leven in het nationaal park. Met een ondiepe lagune, mangroves en strandvegetatie is het eiland een broedplaats voor veel soorten land- en zeedieren en vogels. Duiken bij het Apo Reef National Park is mogelijk via een dagtrip vanuit Busuanga of Puerto Galera. Door de enorm afgelegen ligging is het rif praktisch onaangetast, waardoor je echt getuige bent van de riffen zoals die zonder directe menselijke invloeden is ontwikkeld.

Duikseizoen
Door de afgelegen locatie kan Apo Reef alleen worden aangedaan bij goede weersvoorspellingen. De beste kans op een dagtocht naar Apo Reef heb je dan ook in de periode buiten het tyfoonseizoen, grofweg van december tot en met mei, waarbij maart en april de beste maanden zijn. Zeetemperatuur varieert tussen de 25°C en 31°C, en stromingen kunnen aanwezig zijn. Het zicht varieert gemiddeld tussen de 20 en 40 meter.

Duiken bij Apo Reef National Park
Bekend om: UNESCO werelderfgoed, biodiversiteit
Soort duiken: rifduiken, wandduiken, stromingsduiken
Zicht: Tussen de 20 en 40 meter
Level: Gevorderd
Aantal duikstekken: Overal kan worden gedoken, maar er wordt vooral gekozen voor de wandduiken
Toegankelijk vanaf: per boot vanaf Puerto Galera of Busuanga